Foci - A Fair Play-díj és ami mögötte van
A Fair Play-díj és ami mögötte van
Fotó: Europress/AFP

A Fair Play-díj és ami mögötte van

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/27 10:17
Szeptember 23-án tartotta nagyszabású díjátadó gáláját Milánóban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). A hagyományoknak megfelelően az egyéni elismerések mellett, melyekből örömteli módon a Puskás-díj átvételével Zsóri Dániel is részesült, a nemzetközi szövetség ismertette az idei Fair Play-díjas kilétét is. A FIFA az idei évben Marcelo Bielsának, az angol másodosztályú Leeds United vezetőedzőjének és csapatának ítélte oda a díjat.

2019. áprilisában a Leeds United versenyben volt azért, hogy automatikusan feljusson a Premier League-be, ahol 2004-es kiesése óta nem járt. A Championship aktuális fordulójában a csapat közvetlen riválisát, az Aston Villát fogadta az Elland Roadon, amelyet egy győzelemmel tartósan maga mögött tarthatott volna. A mérkőzés 72. percében, 0-0-s állásnál az Aston Villa csatára, Jonathan Kodjia a földre került, és láthatóan ápolásra szorult. Az ilyenkor érvényes íratlan szabályok ellenére a Leeds játékosai nem álltak meg és nem rúgták ki a labdát, hanem kihasználva a birminghamiek bizonytalanságát, Mateus Klich révén megszerezték a vezetést. A történések hatására hatalmas csetepaté alakult ki a pályán belül és a kispadoknál is, a Villa játékosok jogosan reklamáltak, hiszen bár hivatalos szabály nem írja elő, a fair play azt diktálja ilyenkor a létszámfölénybe került csapat számára, hogy rúgja ki a labdát és adjon lehetőséget az ellenfélnek a sérült játékos ápolására. A játék perceken keresztül állt, a középkezdésnél pedig Marcelo Bielsa, a Leeds United menedzsere utasította csapatát, hogy ne védekezzen a Villa következő támadásánál annak érdekében, hogy a jogosulatlanul szerzett előnyt az ellenfél ki tudja egyenlíteni. Az instrukció hatására Albert Adomah majdnem akadálytalanul jutott be a Leeds tizenhatosára, majd könnyedén lőtt a hálóba. Az eredmény a mérkőzés végéig már nem változott, a Leeds lecsúszott a biztos feljutó helyekről, a playoffban viszont elvérzett a Derby County ellen. Mint ismert, az Aston Villa viszont a Derby County legyőzésével megnyerte a rájátszást, és visszajutott a Premier League-be.

„Néhányan azt vallják, hogy a futballban a győzelem az egyetlen fontos dolog. Mások számára azonban vannak olyan értékek, amelyeket a győzelemnél is fontosabbnak tartanak.” – méltatta a díjazottat a FIFA.

Bár a díj odaítélésének apropójául szolgáló magatartás elismeréséhez nem férhet kétség, a csapathoz, és személyesen Bielsához köthető egyéb nagy visszhangot keltő események árnyékot vetnek a díjra. Az elmúlt szezon egyik nagy botránya ugyanis az angol futballban szintén ehhez a klubhoz és az argentin menedzserhez kapcsolódik, hiszen kiderült, hogy egy Derby elleni mérkőzés előtt kémet küldött az ellenfél edzésére, hogy minél jobban feltérképezhesse a játékát. A meglehetősen etikátlan, ám megint csak rögzítendő, hogy írott szabály által nem tiltott lépést beismerte Bielsa, sőt, azt is nyilvánosságra hozta, hogy valamennyi ellenfelével szemben így tett. A klubot a beismerés után 200 000 fontra büntette a liga, az igazi büntetés azonban minden bizonnyal az ismét elszalasztott feljutás volt. Az idei szezon minden bizonnyal eldönti, hogy az argentin géniusz és csapata teljesen tiszta eszközökkel és a díj által is hajtva, vajon ki tudja-e vívni a feljutást a világ legnépszerűbb első osztályú labdarúgó bajnokságába.

via Guardian

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások