Foci - A Dortmund 18 éves szupertehetsége tör utat a fiatal angol focistáknak
A Dortmund 18 éves szupertehetsége tör utat a fiatal angol focistáknak
Fotó: Europress/AFP

A Dortmund 18 éves szupertehetsége tör utat a fiatal angol focistáknak

Takács MártonTakács Márton
2019/02/15 11:56

Egy másik klub, egy másik liga, egy másik város, egy másik ország. Jadon Sancho élete teljesen megváltozott, amióta 20 hónappal ezelőtt a Borussia Dortmundhoz szerződött. Raphael Honigstein az ESPN-en olvasható cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

"Ha három évvel ezelőtt megkérdezted volna tőlem, hogy hol leszek mostanra, nem tudtam volna válaszolni" - mondja a 18 éves Jadon Sancho hatalmas mosollyal az arcán a Signal Iduna Parkban.

"Nem gondoltam volna, hogy itt kötök ki, de jól tettem. A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy milyen gyorsan történik minden."

A londoni születésű szélső az arca lett annak az elképezelésnek, hogy a karrierjüket elősegítendő, már nagyon fiatalon külföldre szerződjenek az angol focisták. Ő egy tinédzser hódító, aki megmutatta, hogy angol akadémiai növendékként is vannak lehetőségek Anglián túl is. 

"Nagyszerű érzés" - mondja erről az úttörő szerepről. "Jó dolog, hogy nem csak otthon, hanem bárhol máshol is kaphatnak lehetőséget ezek a játékosok. Ez a lehetőség szélesebb látókört biztosít, örülök, hogy kinyithattam ezeket az ajtókat."

Sancho_BVB.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár egyre több Bundesliga-klub igyekszik leigazolni a legtehetségesebb brit játékosokat, mivel nem szeretnének lemaradni a következő Sanchóról, a Manchester City egykori labdarúgója figyelmezteti a többi fiatalt, a Premier League-ben tapasztalt le-föl mozgás után, amely a tartalékok és az első csapat között megy végbe, nem feltétlen jelenthetnek csodaszert egy német első osztályú csapatnak. 

"Meg szokták kérdezni tőlem, hogy milyen volt az átmenet, és őszintén megmondom nekik, hogy nem könnyű, sőt, nagyon nehéz."

Sancho elismerte, nem tudta, hogy a Bundesliga ennyire kemény és fizikai alapokon nyugvó bajnokság, ezt csak azután tapasztalta meg igazán, miután 2017 nyarán a sárga-feketékhez szerződött. "Nagyon élesnek kell lenni" - mondja.

Kiszámíthatatlan cselek és elképesztő trükkök sorozata hozta meg a lehetőséget számára az első csapatban. Tavaly októberben már az angol nagyválogatottba is meghívót kapott, novemberben pedig kezdőként debütált az USA elleni mérkőzésen, és bebizonyította, milyen sokat fejlődött rövid idő alatt, bár klubjánál többen úgy érezték, ez a gyors ugrás, amit a válogatott jelent, kicsit korán érkezett el a számára. 

Viszont a Bundesliga éllovasánál mutatott elsöprő játéka gyorsan eloszlatta ezeket a félelmeket. A Dortmund edzője, Luvien Favre bizalma és figyelme a játék alapjai iránt adta meg neki a fejlődés lehetőségét.

"Favre nagyon szenvedélyes, és a támadójátékosoktól mindig elvárja, hogy ugyanazt a teljesítményt hozzák, amit az edzéseken naponta tökéletesítünk. Egy edzés után most például csak a bal lábammal gyakoroltam a cselezést és a kapura lövést.  Favre szerint ez nem megy egyik napról a másikra, kell hozzá vagy két év, mire működik. Ez az, amit szeretek benne. Nagyon figyel az olyan apró részletekre, amelyeket az emberek nem vesznek észre."

Egy másik tényező, amely segített Sanchónak megérteni a klub- és a válogatott futball közötti különbséget, Steve Holland, Gareth Southgate segédedzőjének színfalak mögötti munkája volt. Ez és Sancho csapattársainak felé irányuló növekvő bizalma juttatta sikerre. 

Sancho_Anglia.jpg Fotó: Europress/AFP

A Hoffenheimmel játszott 3-3-as döntetlen - a Dortmund 3-0-s vezetéséről - kitűnő példa. Sancho az egyik legjobb meccsét játszotta, turbófeltöltésű fejlődésének egy következő állomáséhoz érkezett. Ő szerezte a Dortmund első pazar találatát, majd az ő kipattanó lövése után volt eredményes Mario Götze, és Raphael Guerreiro góljának is tevékeny részese volt. 

A Spurs elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt számos WhatsApp-üzenet kapott a Tottenhamben szereplő angol játékosoktól. "Egy csomó 'viszlát'-ot és "meg fogunk verni" típusú üzenetet kaptam' - meséli nevetve. 

Sanchónak egy csomó barátja és a családja előtt kellett pályára lépnie. 

"Tudom, hogy még sok mindenben kell fejlődnöm és bizonyítanom. Sokakat ismerek, fiatal srácokat és angol drukkereket, akik miattam is jöttek ki a meccsre."

"Nagyon szeretjük a focit" - mondja korosztályáról. "A srácok, akikkel felnőttem, olyan ambiciózusak voltak, mint én, és olyan háttérrel rendelkeztek, mint én. Jól akarjuk végezni a dolgunkat, hogy a családjaink büszkék legyenek ránk."


via ESPN


Hozzászólások