Foci - A brazil válogatott aranylabdás legendája szerint nagyobb tiszteletet érdemel a 10-es mez
A brazil válogatott aranylabdás legendája szerint nagyobb tiszteletet érdemel a 10-es mez
Fotó: Europress/AFP

A brazil válogatott aranylabdás legendája szerint nagyobb tiszteletet érdemel a 10-es mez

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/17 13:18
Pénteken a brazil válogatott 1-0-ra kikapott Argentínától egy Szaúd-Arábiában megrendezett felkészülési mérkőzésen. Rivaldo, a brazilok világbajnok, nem mellesleg 74-szeres válogatott játékosa a találkozó után az edzői stáb döntéseit kritizálta, azonban nem a csapat teljesítményét kifogásolta, hanem a legendás 10-es mezszám kiosztásával volt elégedetlen.

Rivaldo 1993 és 2003 között játszott a brazil válogatottban, pályafutása legnagyobb sikerét is a nemzeti színekben érte el, alapember volt a 2002-ben világbajnok csapatban. Válogatottban betöltött szerepét jelképezte, hogy akkoriban ő viselhette a legendás 10-es mezt, aminek épp egy brazil zseni, Pelé alapozta meg a legendáját az 1958-as világbajnokságon. Rivaldót épp a történelmi vonatkozás miatt zavarta a brazil-argentin mérkőzésen, hogy a 10-est egy rutintalan, alig néhány válogatottsággal rendelkező játékos viselte.

"Miközben néztem a brazil-argentin mérkőzést, nagyon szomorúvá tett, hogy mit csináltak a 10-es mezzel" - írta az egykori támadó az Instagramján. "Argentína ellen Paquetának adták a világszerte által tisztelt mezt. Ennek a meznek nem lenne szabad a kispadra szorulnia, pláne lecserélni az azt viselő játékost félidőben, mert előtte Pelé, Rivelino, Zico, Rivaldo, Kaká, Ronaldinho és Neymar tette világhírűvé. Ez nem a játékos hibája, hanem az edzői stábé, mert tisztában vannak a súlyával. Ezt nem lehet nagy jövő előtt álló 22 évesre bízni."

"Az edző próbálta megvédeni a Real Madridban kiválóan teljesítő Rodrygót a mérkőzésen, és megtehette volna ugyanezt Paquetával azzal, hogy nem engedi ebben a mezben játszani. Mindannyian tudjuk, hogy Brazília és Argentína között nincs barátságos mérkőzés" - olvasható a bejegyzésben.

Jelenleg a brazil válogatottban Neymar a 10-es mez tulajdonosa, a PSG támadója azonban sérülés miatt nem lépett pályára a szaúdi meccsen. Így kapta meg a Milanban futballozó Paquetá, aki egyébként csak peremembernek számít Tite csapatában (a pénteki volt a 10. fellépése a braziloknál), ráadásul a félidőben le is cserélte a szövetségi kapitány, a 11-es számban pályára lépő Philippe Coutinho szállt be a helyére. Rivaldo egyébként nem először adott hangot elégedetlenségének a brazil 10-esekkel kapcsolatban.

Neymar a 2016-os Copa Américán sem volt ott a brazil válogatott keretében, így a 10-es számot a Santos középpályása, Lucas Lima örökölte meg. Ő viszont Paquetához hasonlóan inkább kiegészítő embernek számított, így fordulhatott elő, hogy az Ecuador elleni 0-0-s mérkőzésen csak a második félidőben szállt be. Rivaldo akkor is az Instagramon öntötte ki a lelkét, és nem csak a 10-es szám sanyarú sorsa miatt szomorkodott, de a kreativitást is hiányolta a válogatottból. Ezért sürgette, hogy a tízes szerepkörben játszók nagyobb szerepet kapjanak.

"Mély szomorúsággal figyeltem a brazil mérkőzést, mert a 10-esünk csak a cserék között kapott helyet. Korábban ez a mezszám volt a kiindulópont a válogatottunk számára. Igaz, hogy Neymar, a mi valódi 10-esünk nincs ott a Copa Américán, a számot most Lucas Lima, egy nagyszerű játékos viseli, aki csak második félidő 40. percében szállt be. Véleményem szerint Lucas Lima vagy Ganso több lehetőséget érdemelne" - írta Rivaldo. Azon a tornán egyébként csúnyán leszerepeltek a brazilok, még a csoportból sem jutottak tovább. 

via Goal.com

Hozzászólások