Foci - A 2022-es focivébét rendező Katar még mindig adós az egyik legsúlyosabb probléma megoldásával
A 2022-es focivébét rendező Katar még mindig adós az egyik legsúlyosabb probléma megoldásával
Fotó: Europress/AFP

A 2022-es focivébét rendező Katar még mindig adós az egyik legsúlyosabb probléma megoldásával

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/19 18:24
Változatlanul súlyos problémát jelent a vendégmunkások kiszolgáltatottsága Katarban - derült ki az Amnesty International legújabb jelentéséből. Bár a szervezők korábban többször ígéretet tettek az emberi jogokat páros lábbal tipró gyakorlat megváltoztatására, aggasztóan sok halálos áldozata van az építkezéseknek, ráadásul a vendégmunkások gyakran a fizetésüket sem kapják meg időben. Vagy úgy egyáltalán.

Napestig lehetne sorolni az érveket, miért alkalmatlan Katar a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. Említhetnénk például az időjárást, a helyiek futball iránti érdektelenségét vagy akár a régió gepolitikai helyzetét. És egy ponton egészen biztosan az is felmerülne, hogy az építkezéseken dolgozó vendégmunkások embertelen körülmények között dolgoznak, a legóvatosabb becslések szerint is legalább 1200-ra rúg a halálos áldozatok száma. A helyi cégek gátlástalanul kihasználják a rossz anyagi körülmények elől menekülő embereket. 

Fizetést sem kapnak

Idén nyáron a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke elismerte, hogy vannak halálos áldozatai az építkezéseknek, a munkakörülményekről szóló jelentéseket pedig tragikusnak nevezte. Hassan Al Thawadi ugyanakkor optimistán hozzátette, vannak olyan folyamatok, amelyek javíthatnak a dolgozók helyzetén. Kétségtelenül lett valamekkora hatása az első jelentéseket követő nemzetközi felháborodásnak: minimálbért vezettek be, megszüntették a munkásokat röghöz kötő rendszert és biztosítási alapot hoztak létre a munkásoknak.

Nem a jogtiprások és vesztegetések miatt fogják elvenni Katartól a focivébét | Hosszabbítás

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy jól dokumentált, alaposan bizonyított, korrupt pályázat önmagában elég lenne ahhoz, hogy elvegyék Katartól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Ha mégis elveszik, az nem azért lesz, mert Tamim emír minden szembejövőt vastagon megkent a pályázat sikerének érdekében, hanem azért, mert túl sok lábra lépett rá, miközben túl nagyot akart markolni.

Bár a katari állam jelentős előrelépést ígért a törvénymódosításokkal, a várt reform elmaradt: az Amnesty International szerint a vendégmunkások változatlanul kiszolgáltatott helyzetben vannak az országban. Az egyik sarkalatos pont a fizetés, a törvényi előírás ellenére ugyanis sokszor előfordul, hogy a szegény országokból érkező munkások a minimálisan előírt bérüket sem kapják meg. Nem egy olyan esetről számoltak be, amikor a fizetések hónapokon át csúsztak, majd a hosszasan elhúzódó jogi procedúrát követően a dolgozók húzták a rövidebbet.

Az egyik indiai munkás például elmondta, a Hamton International nevű cég 13 ezer katari riállal (1 millió forint) tartozott neki, végül azonban kénytelen volt megelégedni 1000 riállal és egy repülőjeggyel. Egy kenyai nő kilenc hónapon át pereskedett a United Cleaninggel, amiért a cég négy hónapnyi fizetéssel maradt adós. Ezt a pénzt sosem kapta meg teljes egészében, az eredetileg kialkudott összeg felével tért haza. Egy másik kenyai munkás pedig azt állította: öt hónapon át nem kapott fizetést, ételt pedig jobb híján a kukákban keresett.

Tömegével érkeznek a panaszok

Az Amnesty vizsgálatából kiderült, hogy a három vizsgált cég kapcsán legalább 1620 esetben érkezett panasz a fizetések miatt. Sokan közülük még annyira sem voltak szerencsések, mint a fentebb említett dolgozók, és kénytelenek voltak anyagi ellenszolgáltatás nélkül elhagyni az országot. Az emberi jogi szervezet szerint a probléma még ennél is súlyosabb, az előző évben létrehozott, munkaügyekkel foglalkozó bizottsághoz 6000 ügyben érkezett bejelentés az elmaradt fizetések miatt.

000_1BM4R7.jpg Fotó: Europress/AFP

Stephen Cockburn, az Amnesty nemzetközi ügyekért felelős vezetője úgy fogalmazott, a katariak reformokról szóló retorikája nincs összhangban a valósággal. "Habár Katar a 2022-es világbajnokság előtt jelentős reformokat ígért, az országban még mindig lubickolnak a gátlástalan munkáltatók. A reformokat lassan hajtják végre, vagy az alkalmazásba csúszik hiba, esetleg egyáltalán nem csinálják. Ennek eredménye, hogy munkások ezrei élnek rossz körülmények között, a fizetések sokszor elmaradnak, jogi segítséget pedig nem kapnak."

Katar közleményben reagált, melyben ismételten ígéretet tett a felsorolt problémák megoldására. "Tisztában vagyunk a katari munkások helyzetével foglalkozó Amnesty-jelentés tartalmával. Katar jelentős előrelépést hajtott végre a munkaügyi reformok terén. Folytatjuk a munkánkat az NGO-kal, beleértve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, annak érdekében, hogy ezek a reformok messzemenőek és hatékonyak legyenek. A rendszereinkben tapasztalt problémákat és késéseket átfogó módon kezeljük."

Rengeteg az áldozat

Katarban nagyjából kétmillió vendégmunkás dolgozik, többnyire az infrastruktúra-fejlesztésekkel és a szolgáltatóiparral kapcsolatos szektorokban. Ebből mintegy 30 ezer ember segédkezik a stadionok építkezésein, sokszor embertelen körülmények között, iszonyatos forróságban. Az óvatosabb elemzők úgy számolnak, jelenleg 1200 és 1400 közé tehető az eddigi halálos áldozatok száma, amely a mostani tendencia mellett akár 4000-re is nőhet a torna kezdetére. 

Hozzászólások