Foci - 53 évesen sem akarja befejezni, meghosszabbította szerződését a legendás japán focista
53 évesen sem akarja befejezni, meghosszabbította szerződését a legendás japán focista
Fotó: Europress/AFP

53 évesen sem akarja befejezni, meghosszabbította szerződését a legendás japán focista

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/01/12 18:50
53 évesen is a folytatás mellett döntött Kazuyoshi Miura. A legendás japán focista egy évvel meghosszabbította szerződését klubjával, a Yokohama FC-vel, és 36. profi szezonjának is nekivág.

Hétfőn jelentette be a japán első osztályban szereplő Yokohama FC, hogy egy évvel meghosszabbította a kisebbfajta biológiai csodának is nevezhető, 53 éves Kazuyoshi Miura szerződését. A rutinos focista februárban tölti be 54. életévét, egy nappal azelőtt, hogy a J1 League 2021-es szezonja elindul. A bejelentésre Thomas Müller is reagált, a Bayern München klasszisa a közösségi médiában hihetetlennek nevezte a japán focista karrierjét.

Miura 2005 óta erősíti a Yokohamát, 277 mérkőzésen 27 gólt szerzett. Profi pályafutása 1986-ban kezdődött. Csak hogy érzékeljük: Cristiano Ronaldo ekkor egyévesen a cselezgetés helyett járni tanult, Lionel Messi még meg sem született, Kylian Mbappe édesanyja csupán 12 éves volt, Erling Haaland édesapja, Alf-Inge Haaland a juniorok között focizott.

A japán futballista Brazíliában a Pelé által ismertté vált Santosban debütált 19 évesen. Ezt követően több brazil és japán klubnál megfordult, Európában a Genovát és a Dinamo Zagrebet erősítette, de Ausztráliában is játszott. 

Miura-Iniesta.jpgFotó: Europress/AFP

89-szer ölthette magára a címeres mezt, a japán foci első igazi sztárjátékosa volt Miura. Különösen nagy hullámokat kavart, mikor 1998-ban kimaradt a japánok világbajnoki keretéből, pedig 14 gólt szerzett az ázsiai selejtezők során. Ez volt az első alkalom, hogy a szigetország részt vehetett vb-n, de Miura lemaradt az eseményről.

A japán focista 53 évesen elég nagy kuriózumnak számít, de nem ő a legidősebb sportoló, aki csapatsportágban 50 felett is pályára lépett. 1966-ban a baseballjátékos Satchel Paige 15 nappal a 60. születésnapja előtt búcsúzott el, az olasz kosárlabdázó, Pierluigi Marzorati 2006-ban 54 évesen állt be pár perc játékra, a klasszis jégkorongozó, Gordie Howe pedig egyetlen mérkőzés erejéig visszatért 1997-ben, ekkor már 69 éves volt.

A "King Kazu" becenévre hallgató Miura 2019-ben kivette a részét abból, hogy a Yokohama feljusson a japán első osztályba, de 2020-ban csak négy mérkőzésen lépett pályára. Ennek ellenére nem veszített lelkesedéséből, még mindig imádja a focit, és nem akarja befejezni.

„Az előző szezonban a foci örömet okozott, mialatt az egész világ nehéz helyzettel szembesült a koronavírus miatt. Ami a személyemet illeti, ez a szezon nem sok elégedettségre adott okot, de az ambícióim és a foci iránti szeretetem továbbra is csak növekszik”- jelentette ki a japán legenda.

Miura a legidősebb aktív profi focista, és azt is elmondhatja magáról, hogy öt évtizedben pályára lépett. Nézve lelkesedését, talán még 2030-ban is azzal lep meg minket, hogy egy évvel meghosszabbítja szerződését. 

részben via 

Hozzászólások