Foci - 2020-tól négycsapatosra bővíti és Szaúd-Arábiában rendezi meg a Szuperkupát a Spanyol Labdarúgó Szövetség
2020-tól négycsapatosra bővíti és Szaúd-Arábiában rendezi meg a Szuperkupát a Spanyol Labdarúgó Szövetség
Fotó: Europress/AFP

2020-tól négycsapatosra bővíti és Szaúd-Arábiában rendezi meg a Szuperkupát a Spanyol Labdarúgó Szövetség

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/13 10:24
November 11-én jelentette be a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF), hogy 2020-tól Szaúd-Arábia adhat otthont az immáron négycsapatosra bővített Szuperkupa tornának. A gazdag kőolaj lelőhelyeiről, és ezzel együtt megkérdőjelezhető emberi jogi kereteiről ismert arab ország a megállapodás értelmében a következő három évben, januárban látja vendégül a tornára kvalifikáló négy csapatot. Az első ilyen lebonyolítású sorozatot 2020. január 8-12 között rendezik.

A kiírás értelmében a Szuperkupára a La Liga első két helyezettje mellett a Király Kupa (Copa del Rey) döntősei kvalifikálnak, amennyiben pedig átfedés van ezen csapatok között, úgy a bajnokság harmadik és/vagy negyedik helyezettje is indulási jogot szerez. Ezen kritériumok alapján, a bajnok és kupadöntős Barcelona, valamint a Király Kupa-győztes Valencia mellett a La Liga második és harmadik helyén végző két madridi csapat, a Real Madrid és az Atletico Madrid vehet részt a tornán. Valamennyi mérkőzés helyszíne a 62 000 néző befogadására alkalmas dzseddai King Abdullah Sports City (KASC) stadion lesz. A sorsolás következtében akár egy El Classicót is láthat a szaúdi publikum, hiszen Barcelona-Atletico Madrid, valamint Valencia-Real Madrid elődöntőket rendeznek.

valencia.jpgFotó: A Valencia csapata a kupagyőzelem ünneplése közben

Spanyol lapértesülések szerint a megállapodás értelmében a szaúdi kormány évente mintegy 34 millió eurót fizet a spanyol szövetségnek a rendezésért Az arab ország az utóbbi időben látványosan igyekszik sportesemények és egyéb nagyszabású rendezvények lebonyolításával jobb színben feltüntetni magát, egyszersmind kitörni az "olajország" státuszból. A hétfői bejelentés finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a spanyol közvéleményben, emberi jogi szervezetek és a szakma mellett a kormányzat is nemtetszését fejezte ki.

„A kormány nem támogatja spanyol sportesemények olyan helyeken való megrendezését, ahol nem tisztelik a női egyenjogúságot.” – nyilatkozta Maria Jose Rienda, spanyol sportminiszter.

A spanyol kormány képviselője mellett az emberi jogok érvényesülésének súlyos hiányosságaira hívta fel a figyelmet a bejelentés kapcsán az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is.

A heves ellenkezés nem alaptalan, hiszen az arab országban a nők komoly társadalmi hátrányban élnek a férfiakkal szemben. Bár a kőkemény, archaikus rendszer mérsékelt lazulása figyelhető meg az utóbbi években Mohammad Bin Salman koronaherceg uralkodása alatt, aminek következtében a szaúdi nők immáron vezethetnek autót és részt vehetnek például sporteseményeken is, a hiányosságok még így is súlyosak. Hogy mást ne említsünk, a Szuperkupa mérkőzéseknek otthont adó stadionban például a hölgy nézők egy elkülönített szektorban foglalhatnak csak helyet a helyi szövetség rendezvényein. Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke szerint azonban alaptalan az esemény helyszínválasztásával kapcsolatos pánikkeltés: „Személyesen garantálom, hogy semmilyen korlátozás nem fogja érinteni a mérkőzésekre kilátogatni szándékozó hölgy nézőket.” Az RFEF közleménye hozzáteszi: „A döntéssel a spanyol klubfutball kilép a nemzetközi porondra, amely csak növeli a versenysorozat presztizsét, az időpont pedig lehetővé teszi, hogy a csapatok hatékonyabban tudják megtervezni a téli szünet utáni felkészülési programjukat. A legfőbb cél pedig, amit a döntés szolgál, hogy fejlessze a spanyol futball imázsát a 2030-as VB pályázatunk sikerességének érdekében.”

rubiales.jpgFotó: Luis Rubiales

Nem először merül fel, hogy a spanyol szövetség égisze alá tartozó mérkőzéseket az országon kívül rendezzenek meg, hiszen a közelmúltban már kezdeményezték, hogy La Liga összecsapásokat rendezzenek az Egyesült Államokban. Amíg azonban a bajnokik tengerentúli lebonyolítása egyelőre megmaradt a tervek szintjén, a Szuperkupa kivitele az országból zöld utat kapott. Szaúd-Arábia sem most kezdi importálni az elitfutballt, hiszen idén decemberben már másodszor adhat otthont az Olasz Szuperkupa mérkőzésnek, amelyre ezúttal Rijádban kerül sor.

via BBC

Szerző: Nánási Antal

Hozzászólások