EURO 2016 - Testvérpárharc az Eb-n
Testvérpárharc az Eb-n
Kép: skysports.com

Testvérpárharc az Eb-n


2016/06/11 11:04

A francia-román nyitómeccs után szombaton három találkozóval folytatódik az Európa-bajnokság. Ezek közül az elsőn az A-csoport másik két együttese, Albánia és Svájc vív meg egymással. A balkáni ország története során először vehet részt nagy világeseményen, de nem csak emiatt lesz történelmi az összecsapás.

Ha Albánia és Svájc történelmén végigtekintünk, kevés közös pontot találunk. A kereteket végigböngészve mégis testvérpárharc szemtanúi lehetünk 15.00-tól.

Az Európa-bajnokságok történetében először lép pályára két testvér egymás ellen. Érdekesség, hogy világbajnokságon már láttunk hasonlót, a német Jérome Boateng és a ghánai Kevin-Prince Boateng 2010-ben és 2014-ben is játszott egymás ellen.

Taulant és Granit Xhaka mindketten Bázelben születtek, koszovói albán családba. Mindketten Svájcban nevelkedtek, és végigjárták az ország utánpótlás-válogatottjait. A testvérek közül a fiatalabb, Granit bizonyult tehetségesebbnek, s bár eleinte inkább az albán válogatott felé hajlott, a svájciak sokkal határozottabban csábították a felnőtt nemzeti csapatba, így 2011-ben, 18 évesen a Natiban mutatkozott be.

Nem csak a Xhaka-testvérek esetében volt kérdéses a választás

Az albán csapatból Freddie Veseli 2009-ben az U17-es világbajnokságot nyert svájci válogatott csapatkapitánya volt, Amir Abrashi 2012-ben az olimpián szerepelt Svájc színeiben, és rajtuk kívül még Migjen Basha, Shkelzen Gashi és Arlind Ajeti is Svájcban született, nevelkedett, tanulta a futball alapjait és volt utánpótlás-válogatott.

A svájci válogatottból Xhaka mellett Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Shani Tarashaj, Admir Mehmedi és Xherdan Shaqiri szülei is albánok, négyen közülük a régi nagy-Jugoszlávia területén születtek.

Granit Xhaka azóta már világbajnokságon is képviselte Svájcot, ennek ellenére többször is kétség merült fel, hogy mennyire elkötelezett az ország iránt. Testvérét, Taulantot például arra bátorította, hogy „ne kövesse el ugyanazt a hibát, mint ő”, és az albán nemzeti csapatot válassza. Most pedig, hogy Koszovót a FIFA és az UEFA is elfogadta tagjának, könnyen lehet, hogy a torna után már az Arsenalhoz csatlakozó fiatalabb Xhakának az Eb lesz az utolsó fellépése a svájci csapatban.

Ráadásul 2012-ben, a Svájc–Albánia világbajnoki selejtezőn 2-0-s svájci vezetésnél Granit Xhaka olyan nagy helyzetben hibázott, hogy a svájci médiában felmerült a szándékos rontás gyanúja is.

Az édesapa, Ragip Xhaka mindenesetre a világ legboldogabb édesapjának érzi magát, bár jobban örült volna, ha Svájc és Albánia csak az Eb-döntőben néz farkasszemet egymással – ez azért nem tűnik reálisnak. A csoportból való továbbjutás felé viszont nagyot lépne egy győzelemmel bármelyik válogatott.

A-csoport, 1. forduló

Albánia–Svájc

Szombat 15.00

Lens, Stade Bollaert-Delelis

Hozzászólások