Vívás - Siklósi Gergő: Antrénak jó volt, de ez nem pályafutásom csúcsa, hanem csak az első lépése
Siklósi Gergő: Antrénak jó volt, de ez nem pályafutásom csúcsa, hanem csak az első lépése
Fotó: MTI

Siklósi Gergő: Antrénak jó volt, de ez nem pályafutásom csúcsa, hanem csak az első lépése

Mártha BenceMártha Bence
2019/08/03 12:27

Ahogy a kudarcokból, úgy a sikerekből is tanulni akar Siklósi Gergely, aki tisztában van saját hiányosságaival, ezért szóba sem kerülhet, hogy elszalad vele a ló. A párbajtőr-világbajnok tudatosan építkezik, mert hosszú karriert tervez.  

“Furcsa lesz, amit mondok, de túl azon, hogy sok helyre hívnak, és adom sorban az interjúkat, simán visszazökkentem a világbajnokság előtti életembe, és ugyanazt érzem, mint minden nap a vb-címem előtt: megvannak a tennivalóim annak érdekében, hogy ez a napom is produktívabb legyen, mint az előző volt” - mondta a Hosszabbításnak Siklósi Gergely, a múlt héten véget ért vívó-vb legszebb magyar meglepetését okozó versenyzője.

Aranyérmes a párbajtőröző Siklósi Gergely | Hosszabbítás

A párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, melyet hosszabbításban nyert meg: az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen.

A feltett kérdés abszolút indokolt, hiszen minden oka megvolt a Honvéd párbajtőrözőjének arra, hogy felboruljon az élete. A vitathatatlanul tehetséges, de a felnőttek között még meglehetősen rutintalan Siklósinál talán még a magyar csapatban is volt olyan, akitől inkább várta a kiemelkedő szereplést a közvélemény, mégis bődületes vívással lett világbajnok.

“Amit a legnehezebb feldolgozni, az az exkluzív klub, amibe a győzelemmel belépést nyertem. Olyan nevek között emlegetik az enyémet, mint Székely Zoltán, Kulcsár Győző, vagy éppen az egyik mentorom, Imre Géza. A magyar vívótörténelem elképesztően gazdag, és talán az a legsúlyosabb, vagyis a legnehezebben emészthető ebben a vb-győzelemben, hogy 21 évesen már én is gazdagíthattam. Csodálatos érzés, de nem tervezem, hogy itt megállnék.”

A fentiek ellenére Siklósi meglepően lazán kezeli a történteket. “Őszintén szólva nem nagyon gondolok már a vébére. Inkább előre nézek, mert azzal nem jutok előbbre, hogy magamat dicsőítem. Tisztában vagyok vele, hogy milyen hiányosságaim vannak, és hogy min kell dolgoznom szeptembertől” - mondta józanul Siklósi.

Nem úgy tűnt, hogy sok hiányossága lenne

A Honvéd párbajtőrözője 21 éves kora ellenére olyan érett vívást mutatott be a világbajnokságon, hogy az egy rutinos klasszisnak is becsületére vált volna. Siklósi győzelmének az értékét csak növeli, hogy vívásban, különösen a legsűrűbb fegyvernemnek számító párbajtőrben gyakran negyvenhez közel érik el a csúcsot a versenyzők, a tapolcai születésű vívó így szinte süvölvénynek számít a mezőnyben. Ezek után csak még kíváncsibbak lettünk, milyen hiányosságokra gondol.

Az ellenfelek sem sok hiányosságról tudnának beszámolniAz ellenfelek sem sok hiányosságról tudnának beszámolniFotó: Hunfencing

“A világbajnokság szakmai elemzése még nem történt meg, de én már nyilván visszanéztem a döntőt, és azt láttam, hogy fizikailag nem vagyok elég erős. Ez a döntőben is érezhető volt, nem voltam elég gyors, elsősorban felsőtestre kell erősítenem. Régi hiányosságról beszélünk a törzsizom tekintetében, ezen biztosan dolgoznom kell, szerencsére most jön két olyan hónap, amikor nem kell vívni, lehet a fizikai felkészülésre koncentrálni” - magyarázta Siklósi.

A fiatal párbajtőröző abban a bizonyos döntőben valami elképesztően nagyot ment, komoly hátrányból (13-10) állt fel a hajrában az Európa-bajnok Szergej Bida ellen, aki alig akart hinni a szemének.

Világbajnok!Világbajnok!Fotó: Hunfencing

“Igen, meglepetés voltam, de a tapasztalat azt mutatja, hogy - különösen párbajtőrben - az esélyek egy-egy világbajnokságon nagyon keveset számítanak. Szinte mindig akad egy meglepetés vívó, aki a vártnál sokkal messzebbre jut, és nem ritkán meg is nyeri a versenyt. Ez voltam most én” - mondta nevetve Siklósi.

Az óriási mezőnyben nehéz esélyesnek lenni

A vébé előtt beszélgettünk Szilágyi Áronnal, aki elmondta, kardvívásban van 10-15 versenyző, akik közül bárki megnyerheti a fegyvernem világbajnoki címét. Erre reflektálva jelentette ki Siklósi, hogy “párbajtőrben kicsit masszívabb a mezőny, nálunk aki a 64-es főtáblára jut, az már esélyesnek számít, és lehetetlen megtippelni, ki lesz közülük a végső győztes.”

“A főtáblára jutók közül nemcsak hogy bárki megnyerheti a versenyt, de még a kiemelés sem jelent sok mindent. Mi például csapatban ötödikként voltunk rangsorolva, míg az ukránok a 12. kiemelést kapták, és végül döntőt vívhattak. Nagyon sűrű a mezőny” - szögezte le Siklósi.

Nem számít a kiemelésNem számít a kiemelésFotó: Hunfencing

“Sokan emlegették velem kapcsolatban, hogy korábban felnőtt szinten csak egyszer jutottam a legjobb nyolc közé nemzetközi versenyen, de én azért nem tartottam magam nyeretlen kétévesnek. Sokszor jutottam a negyeddöntő küszöbére, vertem már ki világklasszisokat a párizsi bronzérmem előtt is. Már jó ideje rovom a világkupákat, több helyen már többször is voltam, és voltak jó eredményeim, szóval nem a semmiből robbantam be.”

Minden tapasztalatból lehet építkezni

A Honvéd vívója szerint mindenben meg kell találni azt az apróságot, amiből építkezni lehet, és ez ugyanúgy igaz a sikerekre, mint a kudarcokra.

“A kudarcokból küzdőszellemet és kitartást lehet gyűjteni. Rám sokan mondják, hogy a páston nagy küzdő vagyok, de ez nem jött magától. Sokat kellett dolgozni érte, olyankor is, amikor az ember kicsit elveszítette a hitét, és nem látta maga előtt tisztán a célt. Ezekben a pillanatokban a legnehezebb erőt meríteni, de ha sikerül, az gazdagon kamatozik. Engem például mindig is motiváltak a lehetetlen helyzetek.”

“A sikerekből nyilván önbizalmat gyűjt az ember, és persze fontos visszaigazolás is, hogy érdemes keményen dolgozni. De ennek a vb-győzelemnek számomra most egy sokkal kézzel foghatóbb hozadéka is lesz: még keményebben kell melóznom, hiszen most már senki nem úgy áll fel ellenem a pástra, hogy “na, itt ez a kis 21 éves gyerkőc, leverem gyorsan”, hanem mindenkivel szemben a 2019-es egyéni világbajnok áll majd” - mondta mosolyogva Siklósi.

Még keményebben melózniMég keményebben melózniFotó: Hunfencing

“Az a célom, hogy ne lehessen két mondattal elmondani, milyen vívó Siklósi Gergő. Talán a világbajnokságon is mutattam jeleit, hogy szeretnék minél kiszámíthatatlanabb lenni. Hogy ne legyenek tipikus hárításaim, ne lehessen tudni, milyen szituációban milyen akciót választok. Hogy mindegy, támadni kell, vagy védekezni, ugyanúgy ne lehessen kitalálni, mire készülök. A világbajnokságon is az volt a legfontosabb tényező a győzelmemben, hogy mindenre volt válaszom.”

Gézát nem érdekelte a bosszú

Siklósi, akinek kvázi a főnöke a Honvédnál Imre Géza szakosztályigazgató, már a második asszójában összekerült azzal a koreai Park Szangjunggal, aki Rióban emlékezetes összecsapáson, óriási hátrányból legyőzte Imrét. A magyar vívó szívósan küzdve kiharcolta a hosszabbítást, majd magától értetődő lazasággal vitte be a győztes tust. Megkérdeztük, lepacsizott-e vele utána Imre Géza.

40 fölött lettem igazi profi, de nincsenek álmatlan éjszakáim - Imre Géza írása | Hosszabbítás

A vívás nem olyan, mint az úszás, ahol egy gyereken egyből látszik, hogy jó a vízfekvése, úgyhogy valószínűleg jó úszó lesz. Hogy kiből lesz jó vívó, az nagyon nehéz kérdés. Én mindenesetre úgy kerültem le az első edzésre, hogy a szüleim látták, nem nagyon törnek körülöttem a tárgyak, mert mindent elkapok a levegőben.

“Aki ismeri Gézát, az tudja, hogy ő ezt egyáltalán nem úgy fogta fel, mintha én revánsot vettem volna az ő asszójukért. Ő úgy van vele, hogy azért a vereségért csak és kizárólag ő vehetne revánsot, és szerintem igaza is van. Vele egyébként sem téma köztünk a riói döntő, de a tapasztalatával nagyon sokat segített nekem. Nem egy utolsó érzés, ha az ember felkészülését minden idők egyik legnagyobb magyar párbajtőrözője segíti, nem igaz?” - mondta széles mosollyal Siklósi.

Tokió a célkeresztben

A párbajtőrcsapatnak nem sikerült olyan jól a budapesti vébé, mint Siklósinak egyéniben. A csapat néhány héttel a vébé előtt Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, a vébén azonban csak a 11. helyen végzett, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából sem jött jól.

“Szeretjük megnehezíteni a dolgunkat, úgy néz ki. Pedig ha az ukránokat legyőzzük a nyolcaddöntőben, sokkal könnyebb helyzetben lennénk, de ezúttal nem éreztük a ritmust. Görcsösen vívtunk, volt egy kis taktikai hibánk is, és őszintén be kell vallanom, én sem tudtam felülni az egyéni siker hullámára” - mondta az egyéni világbajnok. “Nagyszerű csapatunk van, de egy kicsit most újra kell gondolnunk a dolgokat. Most meg kell emészteni, ami történt, de mindezt azzal a tudattal kell megtennünk, hogy már csak Tokiót tartjuk szem előtt.”

Meg kell emészteni, ami történtMeg kell emészteni, ami történtFotó: Hunfencing

A csapatkvalifikáció azért nagyon fontos, mert ha esetleg nem jönne össze a kijutás, csak egy magyar párbajtőröző állhatna pástra Tokióban. Ez az egy minden valószínűség szerint Siklósi lenne, hiszen az egyéni vb-címért annyi pontot kapott, hogy borzasztó nehéz dolga lenne annak a magyar párbajtőrözőnek, aki utol akarná érni.

“A vb-győzelemnek egyelőre vannak közvetlenebb hatásai is, most ezekre koncentrálok. Például kiemelt leszek, és nem kell selejtezőt vívnom, csak a 64-es főtáblára kell éleznem a formámat, ami, mondanom sem kell, nagy könnyebbség."

“Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy túlgondolom a világbajnoki címet. Úgy vagyok vele, hogy ez csak az antré volt. Nem a csúcsa a karrieremnek, hanem az első igazán fontos lépés. De bízom benne, hogy még innen is vezet felfele út. Neki fogok feküdni, hogy megkeressem” - tette hozzá elszántan Siklósi.

Hozzászólások