Vívás - Nem Siklósi Gergely a legfiatalabb magyar vívó világbajnok – a vb számai
Nem Siklósi Gergely a legfiatalabb magyar vívó világbajnok – a vb számai
Fotó: Europress/AFP

Nem Siklósi Gergely a legfiatalabb magyar vívó világbajnok – a vb számai

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/25 20:56
A budapesti vívó világbajnokság 12 fináléjának felén is mindössze egy tussal győzött az egyik fél, Siklósi Gergely a magyar vívósport 31. egyéni világbajnoka. Statisztikák.

1 – Mindössze egy versenyszámban, a férfi kard csapatversenyeiben láthattunk címvédést a 2019-es budapesti vívó-világbajnokságon. Igaz, ettől az egytől is eltekintettünk volna, ugyanis Dél-Korea – az érintettek szerint is – igencsak vitatható bírói ítéletekkel győzte le 45-44-re Magyarországot.

2 – Továbbra is csak Elek Ilona (1934, 1935, 1951), illetve Gerevich Aladár (1935, 1951, 1955) rendelkezik három egyéni világbajnoki címmel a magyarok közül. Igaz, a jelenlegi magyar csapatból egyedül a kardozó Szatmári Andrásnak volt korábban egyéni aranya még 2017-ből, így ez a bő fél évszázados rekord még jó ideig fennállhat.

3 – Három versenyszámban szereztek érmet a magyar vívók Budapesten. Siklósi Gergely férfi párbajtőr egyéniben aranyérmes lett, Szatmári András pedig előbb egyéniben, majd a kardcsapat tagjaként két ezüstéremben játszott szerepet. A férfi kardcsapat további tagjai Gémesi Csanád, Szilágyi Áron és Decsi Tamás voltak.

4 – 2013, 2014 és 2017 után negyedik egyéni aranyérmét szerezte Olga Kharlan egy rendkívül fordulatos, Sofya Velikaya ellen 15-14-re megnyert fináléban. Ezzel az aktív vívók közül Kharlannak van a legtöbb egyéni aranyérme. Az ukrán kardozónál már csak a legendás tőröző, az olasz Valentina Vezzali nyert többször egyéniben vébét, hat alkalommal.

5 – Öt versenyszámban volt negyeddöntős vívója a magyar csapatnak. A már fentebb említett három érmes mellett Márton Anna, valamint a női kardcsapat – szintén Mártonnal a soraiban – jutott be a legjobb nyolc közé és végzett az 5. helyen.

Negyedik egyéni vb-aranyát nyerte Olga Kharlan.Negyedik egyéni vb-aranyát nyerte Olga Kharlan.Fotó: Europress/AFP

6 – A versenyszámok pontosan felén mindössze egy tus döntött a döntőben a két fél között. Siklósi Gergely mellett Olga Kharlan, Nathalie Moellhausen, a kínai női párbajtőrcsapat, az orosz női tőrcsapat, illetve a dél-koreai férfi kardcsapat is csak egy-egy tussal bizonyult jobbnak ellenfelénél a „nüanszok világbajnokságán”.

8 – Nyolcadszor rendezett vívó világbajnokságot Budapest és Magyarország, melynél csak Franciaország volt többször házigazdája a világ legjobb vívóinak. Azonban a tizenkét francia rendezésből csak hat volt Párizsban, ezért nyolcadik rendezésével Budapest bebiztosította első helyét a rendező városok listájának élén.

9 – A legsimább döntőket a férfi tőrözők küzdelmei hozták. Egyéniben a francia Enzo Lefort kilenc tussal, 15-6-ra bizonyult jobbnak a brit Marcus Mepsteadnél. A csapatverseny fináléja még simább küzdelmet hozott, az Amerikai Egyesült Államok 45-32-re, tizenhárommal verte a Leforttal felálló francia csapatot.

11 – Voltak azonban olyan asszók, amikor nem volt elég a nagy előny egy-egy csapatnak, hogy legyőzze az ellenfelét. A magyar női kardcsapat az ihletett formában vívó Pusztai Lizának köszönhetően előbb a nyolcaddöntőben mínusz tizenegyről, majd az ukránok elleni, 5. helyért vívott asszóban mínusz hétről jött vissza, életben tartva ezzel a reményt az olimpiára való kijutásra.

18 – Tizenhetedik, illetve tizennyolcadik érmét szerezte Arianna Errigo a magyar fővárosban. Az olasz legenda egyéniben bronz-, csapatban ezüstérmes lett úgy, hogy nem volt igazán kiemelkedő formában. A még mindig csak 31 éves Errigónak nyolc érem a lemaradása a szintén tőröző legenda, Valentina Vezzali mögött.

Szatmári Andrásnak csak a koreaiakkal gyűlt meg a baja.Szatmári Andrásnak csak a koreaiakkal gyűlt meg a baja.Fotó: Europress/AFP

19 – Nem Siklósi Gergely a magyar vívás legfiatalabb világbajnoka, ugyanis a szebb napokat megélt tőr szakágban 1955-ben Dömölky Lídia 19 esztendősen lett a világ legjobbja. Természetesen Siklósinak sincs szégyenkezni valója. Hogy mekkora dolog párbajtőrben már ennyire fiatalon, 21 évesen aranyérmet nyerni, mi sem mutatja jobban, mint hogy ugyanez a legutóbbi két magyar világbajnoknak, Imre Gézának (2015-ben, 40 évesen) és Kulcsár Krisztiánnak (2007-ben, 36 évesen) is bőven a krisztusi kor betöltése után sikerült.

29 – Brazília lett a huszonkilencedik ország, mely aranyérmet tudott nyerni a vívó világbajnokságok történetében. A milánói születésű Nathalie Moellhausen 2014 óta versenyez brazil színekben, így a párbajtőr egyéni aranyérmét már Brazíliának nyerte meg.

31 – Siklósi Gergely lett a magyar vívósport 31. egyéni világbajnoka. Párbajtőrben szerzett aranyérme a 42. egyéni világbajnoki címe, a csapataranyakkal kiegészítve a 91. világbajnoki cím a magyar vívás történetében. Érik az a századik…

42 – Theodora Gkountoura nyerte a történelem első görög vb-érmét, mellyel Görögország lett a 42. nemzet, mely felkerült az örökös éremtáblára. Szintén egy-egy bronzéremmel Hong Kong (Vivian Kong, női párbajtőr) és Irán (Mojtaba Abedini, férfi kard) is Budapesten szerezte meg első érmét.

Szerző: Szendrei Zoltán

Hozzászólások