Vívás - Izgalmas felhozóverseny volt a vívó-Eb, de a sportigazgató már a vébét figyeli
Izgalmas felhozóverseny volt a vívó-Eb, de a sportigazgató már a vébét figyeli
Fotó: MTI

Izgalmas felhozóverseny volt a vívó-Eb, de a sportigazgató már a vébét figyeli

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/25 12:36

Boczkó Gábor, a vívószövetség sportigazgatója nemcsak a négy érem miatt elégedett a vívó Európa-bajnoksággal, hanem azért is, mert sok fiatalt tudtak bedobni a mélyvízbe. A három csapatérem szuper eredmény, és bár arany ezúttal nem jutott a mieinknek, több olyan versenyző is megmutatta magát, aki a jövőben meghatározó szereplője lehet a sportágnak.

“Minden összevetve jól sikerült az Európa-bajnokság” - mondta a Hosszabbításnak Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség sportigazgatója, miután a vasárnap lezárult düsseldorfi Eb-n a mieink két ezüst-, és két bronzérmet szereztek. Akiktől vártuk a jó szereplést, azoktól többé-kevésbé meg is kaptuk, de ahogy akadt néhány csalódást keltő eredmény (például a férfi kardozóink egyéni versenyében), úgy jöttek a bravúrok is a magyar vívóktól. 

Röviden összefoglalva úgy néz ki a helyzet, hogy a kard a fiúknál és a lányoknál is húzófegyvernem, párbajtőrben tehetséges, de elég fiatal csapataink vannak, tőrben pedig sajnos nem sok előrelépés történt egyik nemnél sem. Lássuk, hogy értékelt a sportigazgató.

Fontos, fontos, de nem a legfontosabb

“Egy Európa-bajnokság már csak a rangjából fakadóan sem lehet egy verseny a sok közül, de kár lenne tagadni, hogy mivel Budapest rendezi a világbajnokságot néhány hét múlva, ezúttal egy rangos, de valóban nem a legfontosabb versenyként tekintettünk az Eb-re” - mondta Boczkó.

“Voltak rutinosabb versenyzőink is, mint például a csodálatos Mohamed Aida, aki kétgyermekes anyukaként, 43 évesen is a legjobb magyar tőrvívónk volt, de azért a magyar küldöttség, ezen belül is elsősorban az egyéni számokban indulók átlagéletkora roppant alacsony volt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, volt, aki rágörcsölt az Eb-re, és volt, akiből a legjobbat hozta ki a nyomás. Az Eb-n látottak nagyon fontos információkkal látják el az edzőket és a szakmai stábot.”

Boczkó Gábor már nem a páston ünnepelBoczkó Gábor már nem a páston ünnepelFotó: MTI

A szakágakon belül jelen pillanatban kardban vagyunk a legerősebbek, a nők és a férfiak között is van éremesélyes versenyzőnk, és csapatban is nagyon jól állunk. Nem csoda, hogy a négy magyar éremből hármat a kardozók hozta, igaz, tőlük vártuk is, míg a férfi párbajtőrcsapat bronzához bravúrok is kellettek. 

A párbajtőrözőknél még folyik a generációváltás, a fiúknál Rédli András körül ígéretes csapat alakul, amit az Eb-n egy őrületes bronzéremmel bizonyítottak. Lehetett volna szebb is, de az oroszok elleni elődöntőben nem Rédli, hanem Szuhov adta be az utolsó, mindent eldöntő tust. Egyéniben a fiatal Andrásfi Tibor volt a legjobb a hetedik helyével. A női csapatunkban egy fiatal, a 16 éves Muhari Eszter mutatkozott be remek teljesítménnyel, de ez csak egy nyolcadik helyre volt elég, míg egyéniben Budai Dorina ment a legtovább, a 16. helyen végzett.

A tőrvívóknál szintén van egy feltörekvő, erős generáció, amely ezúttal az ötödik helyet tudta megszerezni csapatban, az egyéni azonban nem sikerült jól, Mohamed Aida nyolcaddöntője volt a legjobb eredmény.

Kard: szép ezüst, de a címvédés még szebb lett volna

“A férfi kardcsapattól vártuk is, hogy érmet szereznek, végül hajszálon múlt a címvédés is. A madridi világkupán megverték a németeket, most óriási meccsen, komoly izgalmak után sajnos a házigazda nyert” - mondta Boczkó, aki előre leszögezte, nem nagyon szeretne a zsűrivel foglalkozni.

A kardcsapat simán jutott döntőbe, amit kiválóan is kezdett a németek ellen, hiszen kilenc tussal is vezetni tudott, de a meccs közepét elszúrták a magyarok. A németek megérezték a vérszagot, egyre feljebb jöttek, majd a vezetést is átvették, így az utolsó párban Szilágyi Áronnak (akinek egyébként nem volt igazán jó Eb-je egyéniben sem) hattusos hátrányból kellett visszahoznia a csapatot. Ez sikerült is, 43-43-nál utolértük a németeket, de az utolsó két tust az ellenfél adta, méghozzá meglehetősen vitatott körülmények között.

Közel volt a címvédésKözel volt a címvédésFotó: MTI

“Én is együttesnek láttam, és hozzám hasonlóan sokan mások is. Nem tisztem a zsűrit minősíteni, ők úgy látták, hogy Wagner előbb ért oda, és csak ez számít. Reméljük, a budapesti vébén majd a mi javunkra dőlnek el a kétséges ítéletek” - mondta Boczkó, majd hozzátette, egyéniben is reménykedett az éremben, de nem volt szerencséjük a magyar kardvívóknak, hiszen a nyolcba jutásért pont egymással vívott Szilágyi Áron és Szatmári András.

“Tavaly is volt Szatmári-Szilágyi klasszikus az Eb-n, akkor Áron jutott tovább, most Andris. Sajnos az MTK klasszisát később megállította a remek formában vívó Bazadze [a grúzt egyébként Szilágyi a titkos favoritok között említette az Eb előtt - a szerk.], aki előtte Decsi Tomit is kiejtette. Őszintén szólva úgy vagyok vele, hogy a csapat volt az igazán fontos, egyéniben inkább egy vb előtti felhozóversenynek tekintettük az Eb-t. És mivel a csapat nagyon jól sikerült, összességében elégedett vagyok” - magyarázta Boczkó.

A lányok még túl is teljesítettek

A kardvívók között a női mezőnyben is az esélyesek közé sorolják a magyarokat, de mivel a mieink elképesztően fiatalok (“ha jól számolom, 20-21 év az átlagéletkora a csapatnak” - mondta vidáman Boczkó), ráadásul túl vagyunk néhány elég rosszul sikerült világkupán is, egy kicsit bizonytalanul vártuk a női szakág versenyét. Kár volt aggódni: egyéniben Márton Anna óriási menetelés végén bronzérmet szerzett.

“Anna az év elején még harmadik volt a világranglistán, de egy kisebb hullámvölgybe került, és a két klasszisunk közül talán a közvélemény inkább Lizától várta az érmet, a vezetőség azonban mindkettőjüktől számított a kiváló szereplésre. Panka fantasztikus vívó, felejthetetlen pillanat volt, amikor beadta az érmet érő tust a negyeddöntőben Vecchinek, és zokogva a pástra omlott. Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült neki az egyéni, annak pedig még inkább, hogy a csapat is keményen odatette magát.”

A női kardcsapat túl van néhány gyengébb világkupa-versenyen, de az Eb-n bravúrt bravúrra halmozva egészen a döntőig menetelt. Menet közben Pusztai Liza remeklésével legyőzték az ukránokat, aztán Katona Renáta brillírozott a világbajnok franciák elleni elődöntőben, és bár a döntőben az oroszok könnyedén győztek, ez az ezüst nagyon fontos eredmény volt a csapatnak.

Márton Annát elragadták az érzelmeiMárton Annát elragadták az érzelmeiFotó: Hunfencing

“Az ukránokat kellett verni, az volt a kötelező feladat. Gyönyörűen szerepeltek a lányok, és külön kiemelném Katona Renit, mert egy csapat akkor lesz jó, ha a két klasszis mellett a harmadik versenyző is odateszi a magáét.

Párbajtőrben lesz még jobb is

“Szerintem a fiúk előre aláírták volna a bronzot, de amikor a hosszabbításban egyetlen tus döntött az oroszok ellen, akkor biztos vagyok benne, hogy eszük ágában nem lett volna” - mondta nevetve Boczkó a férfi párbajtőrcsapat szerepléséről.

“Ez az orosz csapat zsinórban három Eb-t nyert. Ilyet még mi sem tudtunk, nekünk is csak kettő jött össze egymás után, úgyhogy ki lehet kapni tőlük. Akkor nagyon fájt az elődöntő, most már inkább azt nézem, hogy Rédli Andris kivételével 20-22 éves fiúk alkották a csapatot, és egyéniben is egy húszéves srác, Andrásfi Tibi végzett a legjobb helyen. Ő egyike azoknak a fiataloknak, akik megmutatták az oroszlánkörmeiket, jól megragadta az esélyét, kiválóan vívott.”

“Rédli Andris egyéni szereplését azért sajnálom, mert ha előrébb végez, a 16-ba kerülhetett volna a világranglistán, ami kiemelést ért volna a világbajnokságon. A párbajtőr egyébként szerencsés szakág, több olyan fiatal van, mint Andrásfi, akik égnek a vágytól, hogy megmutassák magukat.

v3.jpgFotó: Europress/AFP

Volt, aki kicsit rágörcsölt az Eb-re

Voltak azért olyan fiatalok is, akik kicsit elizgulták az Európa-bajnokságot, bár akadt néhány versenyző, aki egy gyengébb egyéni után csapatban remekelt. A nagy kérdés - most már elég régóta - a tőr szakág, ahol a Knapek-Mohamed fémjelezte generáció óta kevés siker jut a magyaroknak

A női párbajtőrcsapat is jól szerepeltA női párbajtőrcsapat is jól szerepeltFotó: MTI

“Most egy hasonlóan jó generációnk van, de nekik még sokat kell tanulniuk. A fegyvernemekben előfordul, hogy kimarad egy-egy generáció, vagy máshol felbukkan egy verhetetlen korosztály, és bár az utóbbi időben tőrben nem voltunk az élmezőnyben, azért komoly potenciál van bennünk ebben a fegyvernemben is. 

A fiúk most is bejutottak a nyolc közé, ez óriási bravúr, ráadásul mindezt úgy érték el, hogy Frűhauf Benjaminnak szétszakadt a combja. Dósa Danitól kicsit többet vártunk, de ez most így sikerült.”

“Mivel a tőrvívóink jobbára fiatalok, bocsánatos, hogy kicsit elizgulták a versenyt, viszont mindenkinek tudnia kell, hogy a nyakunkon az olimpia. Kettőzött erővel kell dolgozni, mert a tokiói kvótákért óriási küzdelem lesz.”

És ha már Tokió is szóba került, nem kerülhettük ki a kérdést, vajon a szövetség sportigazgatója hány éremmel számol, illetve mekkora kontingenst tudunk Japánba küldeni az olimpiára

“Jósolni nem szeretnék, meg nem is tudok” - mondta nevetve Boczkó. “Azt hiszem, az reális, ha azt mondom, három csapatunkat szeretném ott látni. Persze még csak a kvalifikáció elején járunk, bármi történhet, csak azért mondtam a három csapatot, mert nagyon csalódott lennék, ha nem lenne ott az olimpián legalább ennyi. De legyen több, az csak kellemes gond” - tette hozzá Boczkó.

Hozzászólások