Vívás - Az Iron Maiden frontembere előtt vívnak Siklósi Gergőék a dohai párbajtőr Grand Prix-n
Az Iron Maiden frontembere előtt vívnak Siklósi Gergőék a dohai párbajtőr Grand Prix-n
Fotó: Iron Maiden

Az Iron Maiden frontembere előtt vívnak Siklósi Gergőék a dohai párbajtőr Grand Prix-n

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/25 14:45
Egy igazi heavy metal-király előtt vívhatnak Siklósi Gergőék a dohai Grand Prix-versenyen, ahol a korábbi sikeres vívó, de mára inkább az Iron Maiden frontembereként ismert Bruce Dickinson is jelen van. Az énekesnek magyar mestere volt, ezért külön drukkkol a mieinknek. 

Pénteken megkezdődtek a dohai párbajtőrvívó Grand Prix egyéni selejtezői, és minden okunk megvan rá, hogy optimistán várjuk a versenyt, hiszen a hét magyar indulóból hat a főtáblára verekedte magát, és Andrásfi Tibor is csak azért nem, mert ő Koch Mátéval vívott a 64 közé jutásért.

Aranyérmes a párbajtőröző Siklósi Gergely | Hosszabbítás

A párbajtőröző Siklósi Gergely látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. A venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, melyet hosszabbításban nyert meg: az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen.

Az év első világkupája ennél jobban nem is sikerülhetett volna, hiszen Heidelheimben egyéniben - egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergely révén - és csapatban is magyar győzelem született, így joggal bízhatunk benne, hogy az olimpiai kvalifikációért is küzdő csapat felül a hullámra. Persze nem Dohában, hiszen ez Grand Prix, ahol nem lesz csapatverseny, cask egyéniben is lehet gyűjtögetni a pontokat.

Az Iron Maiden omnipotens frontembere

A világ egyik legsikeresebb heavy metal-zenekarának énekese, Bruce Dickinson a multitasking világbajnoka is egyben. Az Iron Maiden énekese történelmet kutat, könyvet ír, hobbiból vintage tankokat gyűjt (amiket használ is saját birtokán), és ő vezeti a banda turnégépét, hiszen kereskedelmi pilótavizsgája is van.

Köszönti önöket a kapitány, Bruce DickinsonKöszönti önöket a kapitány, Bruce DickinsonFotó: Guardian

És hogy mit keres Dohában, ahol szakértőként szólalt meg a Grand Prix első napján? A választ bizonyára sokan ismerik: Dickinson egészen kiváló párbajtőrvívó volt, fiatalabb éveiben egészen a válogatottságig vitte, és amikor 23 évesen abbahagyta, a 7. helyen állt az angol ranglistán.

A beszélgetésben elmondta, hogy egy párizsi klubban vívogat még néha, és nemrég felkérték, hogy a Brit Tengerészeti Légierő (amelynek tiszteletbeli kötelékparancsnoka) vívócsapatának is legyen a tagja. Dickinson elindul a fegyveres erők bajnokságán, sőt ha jól szerepel, akár a nemzetközi katonai játékokon is képviselheti a csapatot.

Magyar mestere volt

Dickinson 13 éves korában kezdett vívni, sőt Londonba is azért költözött, mert komolyan akarta venni a sportágat. Itt találkozott azzal azzal a magyar származású szakemberrel, akit a nevelőedzőjének tart. Amikor 2018-ban a soproni Volt fesztiválon lépett fel, egy szünetben bővebben is beszélt Vadászffy Zsoltról, a 2008-ban elhunyt nevelőedzőről. 

“Tizenhat éves volt, amikor egyik reggel arra ébredt, hogy egy szovjet tank áll az ablaka alatt. Akkor azt mondta, 'b...szódjatok meg', és az útlevelével a zsebében elsétált az osztrák határig, és meg sem állt Angliáig, ahol sokakat tanított meg vívni. Számomra az ő története a szabadságról szól, és hogy mit jelent az embereknek ez a szó” - mondta Dickinson a soproni koncerten.

Hozzászólások