Vívás - A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron nyerte az ob-t kardban
A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron nyerte az ob-t kardban
Fotó: Europress/AFP

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron nyerte az ob-t kardban

HosszabbitásHosszabbitás
2018/12/21 20:29

Két címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi tőrben Dósa Dániel, női kardban pedig Pusztai Liza ismételte meg tavalyi sikerét.    

Férfi kardban Szilágyi Áron, férfi párbajtőrben Nagy Dávid, női párbajtőrben Muhari Eszter, női tőrben Kreiss Fanni nyert.    

A csütörtökön kezdődött ob-n pénteken az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A hazai bajnokságon először fordult elő, hogy vitatott helyzeteknél videovisszajátszást alkalmaztak.    

Dósa a tőrözők döntőjében egyértelmű esélyesnek számított, mert jelenleg ő a legjobb magyar ebben a fegyvernemben, ráadásul ellenfele a mindössze 15 éves Szemes Gergő volt. Ilyen fiatalon még senki nem vívott férfi döntőt magyar bajnokságon. Az aranyéremért rendezett asszóban Dósa öt tus különbséggel nyert.    Női kardban a két legjobb hazai versenyző, a világbajnoki bronz- és Eb-ezüstérmes Márton Anna vívott az Eb-harmadik Pusztai Lizával. Jó darabig inkább előbbinél volt az előny, 11-11 után viszont Pusztai irányított.    

Férfi kardban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi a negyeddöntőben került össze a tavaly világbajnok Szatmári Andrással, azaz az elmúlt évi finálé nem ismétlődhetett meg. Akkor Szatmári bizonyult jobbnak, most Szilágyi úgy, hogy 3-5-ről zárkózott fel 6-6-ra, majd 11-6-ra ellépett, aztán Szatmári egyenlítése, 11-11 után megint Szilágyi volt pontosabb, és a vége 15-12 lett a javára. A döntőben egy másik, válogatottbeli csapattársával, Decsi Tamással csapott össze, akit magabiztosan győzött le.    

Férfi párbajtőrben rekordnagyságú, 177 fős mezőny indult, női párbajtőrben - amelyben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese ezúttal nem versenyzett - 16 éves győztest avattak Muhari személyében.    

A döntős program során - a Magyar Vívás Napja keretében - köszöntötték az év versenyein kiemelkedően teljesített vívókat és edzőiket, illetve a kerek évfordulós születésnaposokat. Utóbbiaknak Csampa Zsolt szövetségi elnök adta az ajándékokat.

MTI

Hozzászólások