Vívás - A kardok urai - hamarosan a mozikon kívül
A kardok urai - hamarosan a mozikon kívül
Fotó: Europress/Getty

A kardok urai - hamarosan a mozikon kívül


2014/11/19 17:32

A hétvégén Budapesten rendezik meg a férfi kardvívók világkupa-sorozatának első állomását. A vívás azon 4 sportág egyike, amelyik ott volt minden nyári olimpián. A legsikeresebb olimpiai sportágunkról beszélve kijelenthetjük, hogy ha a vízilabda a magyarok sportja, akkor a vívás a sportok magyarja. A királykategóriának számító kardban 1908-tól 1964-ig az összes olimpián, minden egyes aranyat magyar férfi kardozó nyert meg egyéniben, és kettő kivételével (1924, 1964) minden csapat aranyat is. Egyedülálló, és sportágtól függetlenül megismételhetetlen sikersorozat, amit a sporttörténelem csak a magyar kardhegemóniaként ismer.

A kard a legdinamikusabb, legférfiasabb és leglátványosabb fegyvernem, amiben a technika, a precizitás, és a ravaszság egyszerre van jelen. Drámai észjáték és feszült idegharc. Ez a kardvívás.

Ha egy megszokottabb kontextusba szeretnénk helyezni, akkor erre a versenyre úgy kell gondoljunk, mintha Budapesten rendeznének egy ATP 1000 teniszversenyt, és Djokovictól kezdve, Federeren és Nadalon át Monfilsig, a világranglista teljes élmezőnye itt lenne. Ez az összehasonlítás kellőképp az esemény grandiózus voltáról árulkodik.

És valóban. Mindenki itt lesz.

Legeredményesebb magyarjaink: Szilágyi Áron, aki 17 évesen lett felnőtt világbajnok csapatban, úgy, hogy a minden idők legjobbjának tartott Pozdniakovot győzte le csereként. Mindenek előtt 2012 olimpiai bajnoka. Az idei vb-n hatalmas bravúrral megfordította az uralkodó oroszok elleni bronzmeccset, így állhatott fel a magyar csapat a dobogóra Oroszországban. Szatmári András,aki junior világbajnok és a tavalyi moszkvai Világkupa 3. helyezettje. Gémesi Csanád, idei Eb-bronzérmes. Tavalyi madridi vk-n ezüstérmes lett. Mindkettejükben benne van, hogy dobogóra álljanak egy ilyen szintű világeseményen. Iliász Nikolász, többszörös junior világbajnok. Korábban ő is állt már világkupa dobogón, azóta sérülések és edzőváltások hátráltatták, reméljük rátalált a helyes útra. A 2009-es vb egyéni bronzérmese, csapatban világbajnok Decsi Tamás, 32 évesen a csapat legidősebb tagja, és még mindig képes nagy teljesítményekre.

Továbbá itt lesz a minden hájjal megkent olasz Aldo Montano, aki Nemcsik Zsoltot verte meg az athéni olimpia döntőjében, és aki 36 évesen is képes olyan szintű vívást produkálni, hogy bármikor éremesélyes legyen. Számára a vívás egy nyitott könyv, akcióinak sokszínűsége pedig egyszerűen félelmetes, és olykor olyat lép, amire senki nem számít. Valamint Diego Occhiuzzi is, az olasz bizonyára tisztán és fájón emlékszik a Szilágyi Áronnal vívott londoni döntőre, illetve Samele és az a Berr’e is, aki azzal robbant be, hogy 2013-ban megverte Szilágyit az Eb-n.

Az oroszok színeit képviselik: Yakimenko, Reshetnikov, Kovalev és Ibragimov. Négyüket nem is lenne értelme külön-külön kiemelni, mindegyikük szűk elit, nem ritkán egymással vívnak a dobogós helyekért, csapatversenyben pedig szinte megállíthatatlanok. Tavaly ők négyen nyerték meg a vb-t csapatban.

A koreaiak közül Kim-et, Gu-t és Won-t, londoni olimpiai bajnok csapat tagjait mindenképp meg kell említsük. Már csak azért is mert jelenleg Gu Bongil és Kim Junghwan vezetik a világranglistát (3.helyen áll Szilágyi Áron). Kim a tavalyi világkupa sorozaton dominált, és ő a budapesti vk címvédője is. Won 2010 világbajnoka, Gu pedig idén kapott ki a döntőben, a fent említett Kovalevtől.

A románoknál 2013 Európa-bajnokáról, Dolniceanu-ról feltétlen szót kell ejtsünk, aki a világ egyik legjobb vívója, tavaly vezette a világranglistát is egy ideig. Hatalmas nyomás alatt képes tartani ellenfelei támadásait.

Illedelmességből illik megjegyeznünk az idei világbajnok német csapat tagjait is: Limbach, Hartung, Wagner és az erdélyi származású Szabó Mátyás. Az igazat megvallva, a kegyetlen jó lábmunkájú Nicolas Limbach az egyetlen, aki igazán figyelemreméltó egyéni teljesítményt tudott nyújtani az elmúlt években, ugyanis 2009-ben vb-t nyert, 2010-ben és 2011-ben pedig mindkétszer ott volt a döntőben. Tehát az előző olimpiai ciklusban nem rendeztek nélküle vb döntőt.

Természetesen ezzel nem teljes a lista, hiszen sokan érkeznek még világ minden pontjáról, így  Franciaországból, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Amerikából. Mindenesetre a fenn megemlített nevek képezik a vívók krémjét.

A világkupa 3 napos programja a MOM Sportcsarnokban a következőképp alakul: pénteken lezajlanak az egyéni selejtezők (a legjobb 16-nak nem kell selejtezőt vívnia), szombaton a továbbjutott legjobb 64 versenyez, vasárnap pedig a csapatok lépnek pástra.

Úgy gondolom, a magyar vívás már messze nem úgy él jelenünkben, hogy méltó módon tükrözze vissza a sport nemzeti múltját, azt a hegemóniát, amelyet bármely ország megirigyelne. Ezért is legyünk minél többen, lássunk minél többet, és szurkoljunk együtt a legősibb magyar sikersportágat űző kardozóinkért!

Hozzászólások