Vívás - Szilágyi Áron harmadik lett New Yorkban
Szilágyi Áron harmadik lett New Yorkban

Szilágyi Áron harmadik lett New Yorkban


2014/12/15 13:07

Hétvégén több mint 300 indulóval lezajlott az idei szezon első kardvívó Grand Prix versenye, melynek helyszíne New York volt.

A 2014-es New York-i Grand Prix az egyik legrangosabb esemény az idei nemzetközi versenyek között, márcsak azért is mert a selejtezők és az egyenes kieséses szakasz a New York Marriott-ban volt megtartva a Brooklyn hídnál, az elődöntők és a döntő pedig az egyik legelitebb és legexkluzívabb helyszínen, a Grand Prospect Hall-ban. A helyszínek kiválasztása a FIE marketing stratégiájának egyik fő pillére, céljuk a világ legnagyobb városaiban megtartani a vívó versenyeket, előkelő épületekben, hogy a sportág hírneve minél szélesebb körökben terjedjen el, hogy egy vívó Grand Prix világszínvonalú, világhírű esemény legyen.

Itt kívánkozik ki belőlem az a megjegyzés, amelyet egyszerűen nem bírok visszatartani: Hogy lehet az, hogy mi magyarok, a legnagyobb vívónemzet, ezért a célért a legkevesebbet sem tudjuk megtenni? Mintha nekünk ez nemhogy a célunk nem lenne, de talán minél inkább elrejtve szeretnénk egy Világkupát rendezni. A novemberi budapesti vívó Világkupa reklámja egy szimpla táblácska volt a MOM csarnok bejárata előtt. És ennyi. Azt hiszem nem kell tovább elemeznem a szituációt...

De most nem ez a lényeg.

Lássuk mi történt a hétvégén:

A szombati selejtezők után a 7 női indulóból csak Márton Anna és Várhelyi Kata, valamint 5 férfi kardvívónk jutott a legjobb 64 közé. Szilágyi Áron és Gémesi Csanád kiemeltként, míg Valkai Ferenc, Szatmári András és Decsi Tamás a selejtezők sikeres levívása után jutott a főtáblára.

Vasárnap a legjobb 64 között a mindkét magyar lány ázsiai ellenféltől kapott ki, ezzel búcsúzott a versenytől. A női mezőnyben a hazai favorit Mariel Zagunis, Sofia Velkaya, Olga Kharlan és Perez Maurice vívta az elődöntőket. Zagunis egy szoros 15-13-ra kikapott Velkayatól, majd Olga Kharlan fölényes győzelmet aratott az argentín Perez Maurice felett (15-6).

Az ukrán-orosz döntőn pedig a kiváló formában lévő Olga Kharlan legyőzte ellenfelét (15-13), így ő állhatott a dobogó legtetején.

A férfiak közül olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron és Decsi Tamás jutott a legjobb 16 közé, ahol egymás ellen kellett megvívniuk. Szilágyi győzött 15-10-re, így már csak egy magyar vívhatott a negyeddöntőkben, majd az elődöntőben is, Daryl Homert legyőzve. A legjobb négyben tehát ismét ott volt Szilágyi Áron, vele együtt két olasz, Montano és a világelső Gu Bongilt legyőző Occhiuzzi is, és természetesen egy koreai is, Kim Junghwan. Miután Szilágyi Áron Kimmel szemben, és Occhiuzzi honfitársa Montanóval szemben alulmaradt, így ők lettek a harmadik helyezettek. A döntőben pedig 15-10-re Kim győzött, azaz ismét koreai arany született, akár csak a budapesti Világkupán, igaz akkor az a koreai Gu Bongil volt.

A végeredmény:

Női kard:

1.Olga Kharlan

2.Sofia Velikaya

3.Perez Maurice

Mariel Zagunis

Férfi kard:

1.Kim Junghwan

2.Aldo Montano

3.Szilágyi Áron

Diego Occhiuzzi

Íme két bámulatos tus az elődöntőkből:

[/video]

 

[/video]

A világ legjobb kardvívói legközelebb január végén, Padovában találkoznak majd. Ezüstünk és bronzunk már van.

Hozzászólások