Vívás - Szilágyi Áron 12-7-es vezetésről kikapott, így a 32 között búcsúzott a vb-n
Szilágyi Áron 12-7-es vezetésről kikapott, így a 32 között búcsúzott a vb-n
Fotó: Europress/AFP

Szilágyi Áron 12-7-es vezetésről kikapott, így a 32 között búcsúzott a vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/18 14:24
Szilágyi Áron meglepetésre vereséget szenvedett a férfi kardozók főtáblás küzdelmeinek második fordulójában, így a 32 között fejezte be szereplését a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon. Szatmári András és Gémesi Csanád ugyanakkor továbbjutott.

Elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Szilányi lépett pástra és egy darabig nem volt gondja a japán Josida Kento ellen. Az asszó közepe felé jelentős előnyre tett szert: 12-7-es vezetésénél úgy tűnt, simán meg lesz a győzelem. Csakhogy az ázsiai vívó szívósan küzdött, ráadásul Szilágyinak egy-két látványos vágása sem ért célt, a japán eredményesen védekezett, átvette a vezetést. Sorozatban hét tust adott, majd a magyar kardozó 12-14-ről még egyenlített, az utolsó akciónál viszont Josidának ítélte a pontot az asszóvezető.

"Dühös vagyok magamra, tíz éve nem kaptam ki világbajnokságon a 32 között" - mondta a tv-stáboknak és az újságíróknak egymás után nyilatkozó Szilágyi. "A japán nagyon egyszerű vívást mutatott be, de azt jól. A közepén elkaptam a fonalat, azt gondoltam, hogy ha továbbra is igazi vívásban gondolkodom, az eredményes lesz. Ha újra csinálnám, sokkal egyszerűbben oldanám meg az asszót, nem akarnék annyi akciót végrehajtani" - folytatta. Hozzátette még, hogy megpróbálja elfelejteni ezt a mérkőzést és drukkol a társainak.

Gémesi a 2004-ben olimpiai, 2005-ben Eb-, 2011-ban pedig vb-aranyérmes Aldo Montanóval csapott össze. Változatos asszót vívott a két fél, itt is, ott is volt az előny, a vége felé pedig a sok együttes akciónál a mérkőzésvezető került előtérbe. A közönség mindannyiszor egy emberként kiáltott, amikor kigyulladtak a lámpák, de mindig várni kellett a bíróra, illetve a videózásra, 14-14 után viszont nagy volt az öröm: az utolsó pontot Gémesinek ítélte a zsűri. A döntést az olasz nehezen vette tudomásul.

"Tizenötös asszóban még sosem vertem meg Montanót, épp ideje volt. Igyekeztem az ő színházából kivonni magam" - mondta Gémesi.

A végére maradt Szatmári, aki a hozzá hasonlóan kiemelt Kim Jun Hóval mérkőzött. Magabiztosan kezdett, 11-4-ig kis ellenállásba ütközött, de aztán a dél-koreai összekapta magát és 11-9-re visszakapaszkodott. Később volt egy tus is a különbség, 12-11 után azonban már csak Szatmári neve mellé került pont, a magyar kardozó többször megelőzte ellenfelét. "Rajtam múlt, hogy feljött az ellenfelem, talán képletesen hátradőltem ahelyett, hogy rátettem volna még egy lapáttal. Aztán összeszedtem magam, és így tudtam végül nyerni" - értékelte második asszóját.

MTI

Hozzászólások