Vívás - Női kardcsapatunk elődöntős az Európa-bajnokságon!
Női kardcsapatunk elődöntős az Európa-bajnokságon!
Fotó: Europress/AFP

Női kardcsapatunk elődöntős az Európa-bajnokságon!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/20 13:09
Két győzelemmel elődöntőbe jutott a magyar női kardválogatott a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A verseny negyedik napján, csütörtökön kezdődtek meg a csapatversenyek, elsőként a női kardozók és a férfi tőrözők léptek pástra. Kardban 15 együttes indult, a magyarok a fehéroroszokkal kezdtek és öt tussal nyertek, ezzel negyeddöntősök lettek. Az első három pár után eggyel vezettek úgy, hogy Pusztai Liza és Márton Anna megnyerte asszóját - utóbbi kicsit tompán, 0-4-gyel kezdett, utána viszont hat tust adott -, míg kettejük között Katona Renáta kikapott.

Katona a második asszójában már jobb volt ellenfelénél, majd Pusztai is, de két kör után a fehéroroszok vezettek 30-28-ra, mert az egyéniben bronzérmes Márton vereséget szenvedett. Az utolsó három asszó viszont - és így az összecsapás is - magyar sikerrel zárult.

Pusztai plusz hatos, Katona plusz kettes, Márton mínusz hármas találati mutatóval zárt.

A folytatásban jóval nehezebb ellenfél következett, a tavaly második ukrán csapaton keresztül vezetett az út a legjobb négy közé. A magyarok két egytusos vereséggel kezdtek, majd Katona döntetlent vívott Olena Voronyinával. Ezután Márton kikapott kettővel Alina Komascsuktól, majd Pusztai és Katona döntetlent ért el - utóbbi menet közben, 25-25-nél egyenlített -, de két kör után az ukránok 30-26-ra vezettek. Ezután Márton eggyel verte Voronyinát, Katona pedig parádés teljesítménnyel 7-1-re Komascsukot, így a kilencedik asszó előtt 40-36 volt az állás a magyaroknak. Utolsóként a 18 éves Pusztai vívott a nyitónapon győztes Olha Harlannal. Az egyéniben háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok ellenfél hamar felzárkózott, a vezetést is átvette, 42-44-nél pedig egészen közel áll a győzelemhez, de a magyar kardozó a kiélezett végjátékban fordítani tudott, az utolsó akcióban tiszta egylámpás találatot elérve.

A remekül vívó Katona plusz hattal, Márton mínusz eggyel, Pusztai mínusz néggyel zárt.


Egy győzelemmel és egy vereséggel az 5-8. helyért folytatja szereplését a magyar férfi tőrcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A negyeddöntőbe kerülésért a dánokat kellett legyőzni és ez a végeredményt tekintve viszonylag magabiztosan sikerült is. Az összecsapás első öt párharcából négyet a magyarok nyertek, az egy vereség pedig egytusos volt, így tíz találatnyi különbség alakult ki. Csakhogy a következő két asszóban a dánok felzárkóztak, sőt fordítottak, mivel Németh András néggyel, Mészáros Tamás pedig héttel kapott ki. Előbbi helyére Mátyás Bálint állt be, aki 8-1-re verte ellenfelét, végül Dósa Dániel is győzött - ő mindhárom ellenfelénél jobban vívott -, így héttusos sikerrel léptek tovább a magyarok.

Dósa plusz 11-es, Bálint plusz 7-es, Németh mínusz 4-es, Mészáros mínusz 7-es találati mutatóval végzett.

A folytatásban a címvédő oroszok ellen nem volt esélyük a magyaroknak, a kilenc asszóból hatot elveszítettek. Győzni Dósának sikerült Timur Szafin és Alekszej Cseremiszinov ellen, míg Mátyás Bálint egyszer döntetlent ért el.

Dósa plusz 2-vel, Mátyás mínusz 8-cal, Mészáros mínusz 12-vel zárt.


 MTI

Hozzászólások