Vívás - Férfi kardozóink jó úton járnak Tokió felé
Férfi kardozóink jó úton járnak Tokió felé
Fotó: Europress/AFP

Férfi kardozóink jó úton járnak Tokió felé

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/14 10:16
A férfi kardválogatott jó úton jár ahhoz, hogy az első négy között maradjon a világranglistán és ezzel olimpiai kvótát szerezzen - véli Decsi András vezetőedző.

"Feltett szándékunk, hogy a pozíciónkat tartsuk és erősítsük. Nagyon örülnék, ha maradnánk az első négy között és az automatikus kvalifikáció sikerülne" - mondta kedden az M1 aktuális csatornán.

A férfi kardcsapat harmadikként kezdte a múlt hét végi, madridi világkupát és negyedik helyével megőrizte pozícióját.

"Az hogy az első négyben végeztünk az első állomáson, mindenképpen jó kezdésnek gondolom" - mondta Decsi, hozzátéve, hogy az elődöntőben és a bronzmérkőzésen sem álltak messze a győzelemtől.

A vezetőedző emlékeztetett rá, hogy az egyéves kvalifikációs időszakban a mostani után még négy vk-viadal lesz, az öt eredmény közül a legrosszabb kiesik, és az összesítésbe még az Európa- és a budapesti világbajnokságon elért eredmény számít majd bele. A rangsor első négy helyezettje automatikusan indulhat Tokióban, további négy csapat pedig földrészenkénti megoszlásban kerül majd a mezőnybe. A válogatott kvalifikációja esetén egyéniben három magyar indulása garantált.

Decsi András elárulta, a riói játékok után egyértelmű célként határozták meg, hogy a féri kardválogatott 2008 után ismét olimpián szerepeljen.

"Ennek megfelelően próbáltuk meg felépíteni a csapat képét és összetételét. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, nagyon egységes és meggyőző képet mutat a válogatott most már hosszú idő óta" - vélekedett.

A londoni olimpiára nem jutott ki a magyar válogatott, a rióin pedig a rotációs rendszer miatt nem szerepelt a programban a férfi kardcsapatok versenye, Tokióban viszont teljes programot bonyolítanak le.

Decsi András kérdésre reagálva kitért arra is, hogy Szatmári András, a 2017-es év egyéni világbajnoka, még nem épült fel combizom-sérüléséből, amely miatt kihagyta a két héttel ezelőtti, szöuli Grand Prix-t, Madridban pedig csak egyéniben indult, a csapatküzdelmeket nem tudta vállalni.

"Az egyéni versenyben nyilvánvalóvá vált, hogy még nem tudott megfelelően regenerálódni" - mondta, majd jelezte, hogy a két hét múlva sorra kerülő moszkvai GP-t is kihagyja. Remélhetőleg az Eb-re már készen fog állni" - tette hozzá.

A kontinensviadalt június közepén rendezik Düsseldorfban.

Szó esett arról is, hogy a világranglistán éllovas, tavaly és tavalyelőtt is világbajnok dél-koreaiakkal szemben az utóbbi években gyakran maradtak alul a magyarok.

"Úgy gondolom, az elmúlt időszakban sikerült arra a szintre érni, hogy felvegyük velük a küzdelmet. Itt nüanszokról van szó, amivel még jelenleg esetleg vereséget szenvedünk, de bízom benne, hogy amikor majd eljutunk arra a pontra, hogy egy világversenyen ismét velük küzdhetünk éremért, akkor azok a találatok majd a mi javunkra fognak fordulni" - mondta Decsi, majd úgy folytatta: - "Jó úton járunk a feltérképezésükkel. Természetesen készen kell állni a megújulásra, mert ők is képesek arra, hogy újabb és újabb megoldásokkal rukkoljanak elő".


                                                                                                                                                                         MTI


Hozzászólások