Vívás - Döntőben férfi kardozóink!
Döntőben férfi kardozóink!
Fotó: Europress/AFP

Döntőben férfi kardozóink!

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/22 15:13
A britek után a románokat is legyőzte, ezzel döntőbe jutott a magyar férfi kardcsapat szombaton a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A ellenfél - amely a negyeddöntőben az oroszokat búcsúztatta - jól kezdett, Tiberiu Dolniceanu 5-4-re verte Szatmári Andrást, majd Iulian Teodosiu 5-3-ra Szilágyi Áront. Gémesi viszont javított a csapat helyzetén azzal, hogy 6-5-re legyőzte Gelu Florin Zalomir.

A második kör 13-15-ről indult, de ekkor a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári nagyon megérezte, mit kell csinálnia Teodosiu ellen, 7-1-gyel zárta asszójukat. Négytusos magyar előnynél Gémesi eleinte bizonytalan volt Dolniceanuval szemben, az ellenfél 23-21-re fordított, de a magyar kardozó összeszedte magát és sorozatban négy találatot adott. Ezután Szilágyi megverte Zalomirt, majd a különbség fokozatosan nőtt. Amikor ugyanő Dolniceanu elleni asszóját a kilencedik párban elkezdte, már 40-32 volt az állás a magyaroknak. A román szívósan küzdött, 43-39-re feljött, de végül a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi bevitte a hiányzó tusokat és 45-40-es magyar győzelem született.

A hajrában, 44-39-nél egy kicsit várnia kellett a két félnek, mert a másik páston a németek 44-42-re vezettek az olaszok ellen, és a közönség nagyon hangos volt, így a mérkőzésvezető megvárta, amíg a hazaiak az utolsó tust is beviszik. Az őrjöngés után Dolniceanu talált, azután pedig Szilágyi lezárta a magyar-román ütközetet.

Szatmári plusz nyolcat, Gémesi plusz egyet, Szilágyi mínusz négyet vívott.

A 18 órakor kezdődő döntőben a címvédő magyar válogatott a hazaiakkal csap össze.

Eredmények:

negyeddöntő:

Olaszország-Georgia 45-44

Németország-Franciaország 45-40

Románia-Oroszország 45-42

Magyarország - Nagy-Britannia 45-28

elődöntő:

Németország-Olaszország 45-42

Magyarország-Románia 45-40


A nyolcadik helyen végzett szombaton a Budai Dorina, Muhari Eszter, Kun Anna, Nagy Kinga összeállítású párbajtőrcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A lengyelektől elszenvedett negyeddöntős vereség után a magyarok előbb a németekkel csaptak össze, akik végig kézben tartották a mérkőzést, három döntetlen mellett hat asszót megnyertek.

A végeredményt tekintve a hetedik helyért rendezett összecsapás sem alakult jobban magyar szempontból, bár azon a hetedik pár után még csak néggyel vezettek a világranglistán ötödik észtek. Csakhogy ezután következett egy 9-1-es vereség és az utolsó asszó is észt sikerrel zárult.

A magyarok a nemzetközi rangsorban mögöttük álló svájciakat legyőzték az Eb zárónapján, az előttük lévő csapatoktól pedig kikaptak.


 MTI

Hozzászólások