Vívás - Decsi Tamás is olimpiai résztvevő
Decsi Tamás is olimpiai résztvevő
Fotó: MTI

Decsi Tamás is olimpiai résztvevő

HosszabbitásHosszabbitás
2016/03/26 16:17

Kiharcolta az olimpiai részvétel jogát Decsi Tamás, így férfi kardban a címvédő Szilágyi Áronnal együtt két magyar indul a riói nyári játékokon.

Szilágyi már jóval korábban bebiztosította ötkarikás szereplését, de a hétvégi, szöuli Grand Prix-n, az egyéves kvalifikációs sorozat utolsó versenyén még egy kvóta megszerzésére volt esélye két magyarnak, Decsinek vagy Szatmári Andrásnak.

A 64-es táblára mindketten felkerültek, ott viszont az első fordulóban kikaptak, előbbi a német Richard Hüberts-től 15-8-ra, utóbbi az amerikai Jeff Speartől 15-14-re. Decsi a korábbi teljesítménye alapján kvótát érő helyen állt a rangsorban, a dél-koreai versenyen pedig - a hazai szövetség (MVSZ) honlapjának beszámolója szerint - úgy alakultak a további eredmények, hogy összejött számára a kvalifikáció.

Szilágyi brazil, majd iráni kardozót búcsúztatott, harmadjára viszont 15-12-re alulmaradt egy másik iránival, az előzőleg is erős ellenfeleket, francia és dél-koreai vívót legyőző Mojtaba Abedinivel szemben, így kilencedikként zárt.

Márton Anna személyében női kardban is lesz magyar induló az olimpián. A világbajnoki bronzérmes riói részvétele már előzőleg is gyakorlatilag biztos volt, a szöuli GP-n azonban ez matematikailag is eldőlt azzal, hogy Szabina Mikina nem jutott fel a főtáblára. Márton olimpiai részvétele csak akkor hiúsult volna meg - amint arra az MVSZ honlapja emlékeztetett -, ha nem jut be a legjobb 16 közé, miközben azeri ellenfele megnyeri a versenyt.

A magyar kardozó szombaton hongkongi, lengyel és amerikai ellenfelét legyőzve a negyeddöntőig menetelt, ahol a dél-koreai Szeo Dzsi Jeontól 15-12-re kikapott, így végül hatodik lett.

A magyarok tíz kvótával rendelkeznek. Szilágyi, Decsi és Márton mellett biztos induló a tőröző Mohamed Aida és Knapek Edina, a párbajtőröző Szász Emese, valamint a tartalékkal együtt négy férfi párbajtőröző, köztük hazai ranglistaelsőként Boczkó Gábor biztosan. A továbbiakban egy férfi tőrkvóta megszerzésére van még lehetőség, ehhez a magyar indulónak az áprilisi európai zónaversenyt kellene megnyernie. Azon már csak olyan országok képviselői indulhatnak majd, amelyek mostanáig egyetlen kvótát sem gyűjtöttek be a szakágban.

A négy évvel ezelőtti londoni olimpián csak négy magyar vívó léphetett pástra.

A helyszínen a küldöttséget vezető, kétszeres olimpiai bajnok (az egyiket éppen Szöulban nyerte…) kardozó, MOB-főtitkár Szabó Bence a történtek után így értékelt: “Természetesen ilyenkor felemások az érzéseink, mivel a fiúk ezúttal nem szerepeltek valami fényesen. Ugyanakkor az olimpiai kvótákat az egész éves szereplésért osztják ebben a sportágban, és ennek alapján Szilágyi Áron és Márton Anna klasszishoz illő magabiztossággal, Decsi Tomi pedig ritka izgalmak után, de teljesen megérdemelten jutott hozzá a riói repülőjegyhez. Szeretnék ez úton is gratulálni szeretett sportágamnak a tíz olimpiai kvótához, ez bizony szép, kerek szám!”

Eredmények

Férfi kard egyéni Grand Prix, Szöul, 144 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Agresta (brazil) 15:7, Gémesi-Elsissy (egyiptomi) 14:15, Decsi-Hübers (német) 8:15, Iliász-Resetnyikov (orosz) 12:15, Szatmári-Spear (amerikai) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Pakdaman (iráni) 15:10.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Abedini (iráni) 12:15.

Végeredmény: 1. Dershwitz (amerikai), 2. Abedini (iráni), 3. Kovaljov (orosz) és Occhiuzzi (olasz), …9. Szilágyi Áron, …35. Decsi Tamás, …37. Gémesi Csanád, …40. Iliász Nikolász, …44. Szatmári András.

Női kard egyéni, Grand Prix, Szöul, 133 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Ho (hongkongi) 15:10, Garam-Kozaczuk (lengyel) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Puda (lengyel) 15:13, Garam-Lembach (francia) 11:15.

Nyolcaddöntő: Márton-I. Muhammad (amerikai) 15:12.

Negyeddöntő: Márton-Seo (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Seo (koreai), 3. Velikaja (orosz) és Vujuka (görög), …6. Márton Anna, …29. Garam Nóra, …75. Várhelyi Kata, …107. László Luca.

(Forrás: MTI, hunfencing.hu)

Hozzászólások