Vívás - Budapesten fordulnak olimpiai célegyenesbe a párbajtőrvívók
Budapesten fordulnak olimpiai célegyenesbe a párbajtőrvívók
Fotó: MOB/Szalmás Péter

Budapesten fordulnak olimpiai célegyenesbe a párbajtőrvívók

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/03/07 12:55
Márciusban két hétvégén is olimpiai kvótapontszerző rendeznek Budapesten. Ezúttal a párbajtőrözők foglalják el a pástot a Ludovika Arénában. Ennek apropóján tekintjük át annak a fegyvernemnek esélyeit, ahol Siklósi Gergely személyében aktuális világbajnoka, Szász-Kovács Emese révén pedig visszatérő olimpiai bajnoka van a hazai sportágnak.  

A budapesti vívó hétvége talán legfontosabb eseménye Szász-Kovács Emese visszatérése a pástra. Rio olimpiai bajnokának gyermeke születése után kell behozni a lemaradást, és mivel a kvalifikációs pontok gyűjtése áprilistól áprilisig tart, ezen az úton már biztosan nem érhet a kvótát jelentő első hat egyéni hely egyikére. Mivel a női párbajtőrcsapat már biztosan nem jut ki Tokióba, így magyar női párbajtőröző legfeljebb az április közepi madridi zónakvalifikációs tornán vívhatja ki az egyetlen szabadon maradt európai helyet.

Mivel a kijutó csapatokkal és a legjobb egyéni helyekkel az igazán jó versenyzők már ott lesznek az olimpián, nem lehetetlen megnyerni azt. A madridi tornára azonban a Magyar Vívó Szövetség jelöli ki azt az egyetlen versenyzőt, aki egyedüliként ott lehet a női párbajtőr 34 fős mezőnyében. A következő két verseny alapján lehet ez akár Szász-Kovács, vagy más. A Szövetség nehéz helyzetben van, hiszen jelenleg Muhari Eszter áll a legjobb helyen, 47. a rangsorban.

Szász-Kovács Emese: Én már nem izgulok semmiért, izguljanak a többiek! | Hosszabbítás

Csúcsra ért az olimpián és a magánéletében is Szász-Kovács Emese, aki tavaly augusztusban hozta világra ikreit. Újra edzésben van és kész a visszatérésre, amit márciusra tűzött ki. A beszélgetésből többek között kiderül az is, milyen módon jött ki a mélypontokból, valamint visszatekintünk a Mesterével, Kulcsár Győzővel való kapcsolatára is.

A férfiaknál egyel jobb a helyzet. A csapat jelenleg is kvótát érő helyen áll, ha azonban a szorosan nyomunkban loholó orosz válogatott megelőz minket, Siklósi Gergely – köszönhetően többek között a tavalyi budapesti világbajnoki címének – már szinte biztos résztvevő egyéni jogon. A csapat indulását két hét múlva, a Buenos Aires-i világkupán lehet végleg bebiztosítani, most Budapesten. Abban az esetben, ha a csapat a végén elbukná a lehetőséget, a most hétvégi egyéni grand prix-versenyen Siklósi és egy nagy hajrával akár a 19. helyen álló Rédli András is feljöhet valamelyik továbbjutó helyre.

Mivel az olimpián bármely más versenynél kevesebb induló van, sok sportághoz hasonlóan itt is elmondhatjuk, hogy kis túlzással nehezebb dolog kijutni az olimpiára, mint megnyerni azt. Ebből a szempontból könnyen elképzelhető, hogy akár Szász-Kovács Emese, akár egy három fős férfi csapat valamelyik tagja éppen jó napot fog ki, de itt már éppen ezért a legjobbakkal kell szembenézni. A nőknél a román Ana Maria Popescu nagyon magabiztos szezont fut, de ott lehet még a dobogón a brazil Nathalie Moellhausen vagy a hongkongi Man Wai Kong is. Őket mind motiválja az is, hogy csapatban egyedül a braziloknak van még nagyon kis esélye odaférni.

Siklósi Gergely a budapesti vb döntő utánSiklósi Gergely a budapesti vb döntő utánFotó: Europress/AFP

A férfiaknál azonban egyéniben és csapatban is reális esély van a dobogóra. Ha tényleg a mieink jutnak ki csapatban, Sergey Bida egymaga képviseli az orosz párbajtőrt, így minden valószínűség szerint meglesz az extra motiváció, hogy a tavalyi budapesti vb visszavágóján megverje Siklósit. Erre azért még pályázik az olasz Andrea Santarelli, a francia Yannick Borel vagy a címvédő koreai Park Sangyoung. Vele szemben éppenséggel magyar vívónak is lehet revansa a villámcsapás szerű riói döntő óta...

Hozzászólások