Vívás - Botrányos körülmények között zajlik a vívó-vb
Botrányos körülmények között zajlik a vívó-vb

Botrányos körülmények között zajlik a vívó-vb

Mártha BenceMártha Bence
2017/07/23 10:18

A világ legjobb vívói ennél sokkal többet érdemelnek - írja a vívószövetség honlapja, és teljesen igaza van. Olyan spórolás megy Lipcsében, ami már bőven az a kategória, hogy a verseny lebonyolítását veszélyezteti. Minek pályáztak? 

Szilágyi Áron, aki egyébként mentálisan talán a legegészségesebb magyar sportoló, roppant hálás interjúalany. Nem olyan, mint a legtöbb sportoló, aki darálja a közhelyeket, és már a halványan koccos kérdésekre is paneleket bombáz vissza, hanem őszintén, intelligensen, és a mezőnyből messze kiemelkedően koherens mondatokkal kommunikál. De ez most mindegy.

A lényeg, hogy elkészítettem az interjút, de néhány adatra még szükségem volt, ezért óvatlanul felkúsztam a vívó világbajnokság hivatalos honlapjára. Erre itt, ni. A lipcsei szervezők szemmel láthatóan nem vesztegettek sok energiát az oldal elkészítésére, illetve az üzemeltetésére, gyakorlatilag a világon semmit nem tudtam meg az egyébként is iszonyú kinézetű, bénán felépített, és tökéletesen használhatatlan oldalról. Ez itt nem a reklám helye, de ez meg itt egy budapesti vízvezeték szerelő honlapja. Guten tag.

Szatmári Andrást semmi nem zavarta

 

Persze attól, hogy az esemény honlapja tűzre való szemét, még lehet nagyszerű versenyt rendezni (példa erre a budapesti úszó-vb is, amely egyelőre jól szervezett, zökkenőmentesen bonyolódó torna, de a hivatalos honlapja elég rosszul navigálható oldal lett), de mint később kiderült, Lipcsében nem csak az informatikusokon spóroltak. Hanem mindenen.

Ez méltatlan egy világbajnoksághoz

A vívószövetség beszámolója szerint eddig az egyetlen jó dolog az volt Lipcsében - ezt még Szatmári András káprázatos világbajnoki címe előtt írták -, hogy a sajtóakkreditáció városi bérletként is használható. Ezen kívül mindenről üvölt, hogy a szervezőknek minden egyes eurocent helyét alaposan meg kellett gondolniuk.

Már az is felháborító, hogy egy vívó világbajnokság helyszínén nem kapcsolják be a légkondit, miközben odakint tombol a nyár, az pedig egyszerűen a sportolókkal, sőt a sportággal szembeni tiszteletlenség, hogy még a légforgatás sem üzemel. Mivel a versenynapok 10-12 órán át tartanak, délutánra nemcsak a hőség iszonyatos, de a levegőtlenség is. A vívók ráadásul teljes felszerelésben, plasztronban és sisakban kénytelenek állni a hőséget.

A szövetség beszámolója arra is kitér, hogy nem a légkondi az egyetlen erőforrás, amivel spórolnak, hanem szervezőből sincs elég. Azt írják, “mérhetetlen a kupleráj”, mivel a rendezési feladatokat néhány piros trikós gyerek látja el, akiknek esélyük nincs megakadályozni, hogy a pástok között össze-vissza mászkáljon a világbajnokságon induló kétezer vívó, és az edzőik. A nyitónap után a Nemzetközi Vívószövetség illetékesei is hangot adtak elégedetlenségüknek, de a hatfős főszervezői csapat a verseny közben nem nagyon tud mit tenni a szervezési hiányosságokkal.

Csapatban még várnak ránk szép pillanatok

 

A szövetség beszámolójában olvasható az is, hogy a helyszín környékén található éttermekben gyakorlatilag semmi más nem kapható, mint sült kolbász, ami nem kifejezetten ajánlott verseny közben egy élsportolónak. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy ha éppen működik a wifi, akkor is döglődik.

Szerencsére a magyar vívók egyelőre túl tudják tenni magukat a rettenetes körülményeken, Szatmári kardaranya után Rédli András káprázatos teljesítménnyel menetelt az elődöntőig a párbajtőrözők mezőnyében, és végül igen értékes bronzérmet szerzett.

Hozzászólások