Világbajnoki mezőnyökkel nyit az európai szezon Palmán

shadow

Öt magyar hajó áll rajthoz az olimpiai osztályokban európai évadnyitó Trofeo Princesa Sofia versenyen Palma de Mallorca vizein. A világbajnoki erősségű mezőnyökben mindenki pontosan fel tudja mérni, hol tart az olimpiai felkészülésben.

A 2014-ig a világkupa-sorozatban is szereplő Trofea Princesa Sofia Iberostar versenyen Palma de Mallorcán három hajóosztályban összesen öt magyar egység indul: női Laser Radialban Érdi Mária, férfi Laser Standard osztályban a Vadnai testvérek, Benjámin és Jonatán, valamint a két 470-es férfi egység, Gyapjas Balázs és Zsombor mellett a sok éves kihagyás után visszatérő 1996-os atlantai olimpikon Litkey Botond a THE-ben nevelkedett fiatal Rácz Leventével. A jelen legsikeresebb magyar vitorlázója, a finnes Berecz Zsombor egy szerencsétlen biciklis kéztörés miatt kihagyni kényszerül a mallorcai versenyt – bár neve szerepel az előzetes nevezési listán.

A komoly tradíciókkal bíró regatta – a Világkupa sorozat 2008-as indulásától 2014-ig a helyszínek között szerepelt – története során az idei lesz a legnagyobb, több mint 50 országból összesen mintegy 1200 vitorlázó száll vízre, minden olimpiai osztályban világbajnoki erősségű mezőnyök jöttek össze. Ez kiváló lehetőség minden magyar versenyző számára, hogy felmérje, hol is tart az olimpiai, illetve a kvalifikációs felkészülésben. A verseny már március 30-án megkezdődött az ORC és one design osztályokkal, az olimpiai mezőnyök első futamát április másodikán, hétfőn lövik el. A versenyen 10 futamot plusz éremfutamot terveznek szombatig. Összesen nyolc pályát építenek a rendezők a palmai öbölben, a 470-es nők és férfiak mennek egy pályán, amúgy minden osztály külön vízfelületen köröz.

Minden magyar hajó nagyon erős mezőnyben vitorlázik, az érintett mezőnyökben a világranglisták első 20 helyezettjének háromnegyede vízre száll. A férfi 470-es mezőnyében az első húszból négy egység, a 4., a 8., a 17. és a 20. hajó nem indul, Gyapjasék jelenleg a 28. helyen állnak a Word Sailing világranglistáján. A férfi Laseresek közül ugyancsak öten hiányoznak Vadnai Benjámin a 28., testvére, Jonatán a 38., míg a női Laser Radiálban Érdi Márinak (a 20. helyen áll) mindössze két hiányzóval, a 3. és a 16. helyen álló ellenféllel nem kell számolnia. A finnes mezőnyben Zsombi 12. helyezésével a legjobb helyen álló hiányzó, rajta kívül 4 hajó nem lesz ott a rajtnál az első 20-ból. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a világranglista egyes osztályokban nem feltétlenül mutatja a pontos erősorrendet, hiszen leginkább azon múlik a helyezés, hogy a versenyzők milyen rendszerességgel indulnak a Világkupa versenyeken. Laser Radiálban például a riói olimpiai bajnok, tavalyi világ- és Európa-bajnok holland Marit Bouwmeester az aktuális ranglistán a 30. helyen szerepel.

A versenyről minden nap összefoglalóval jelentkezünk, a regatta eredményeit itt lehet figyelemmel kísérni.

Fotó: 49. Trofeo Princesa Sofia Iberostar. © Tomas Moya/Sailing Energy/Trofeo Princesa Sofia

Molnár Csaba - Magyar Vitorlás Szövetség