Remekül szerepeltek vitorlázóink a márciusi versenyeken

shadow

Hazai események

Havas Nádas Kupa

Március végén az Eplényi Síarénában került megrendezésre az I. Havas Nádas Kupa síverseny vitorlázó gyerekek számára. A két futamos síversenyen 37 versenyző állt rajthoz 10 vitorlásklubból. Az összesen négy futamra kiírt kombinált sí- és vitorlásverseny folytatása a május 12-i ifjúsági Balatoni Évadnyitó alkalmával lesz Csopak előtt újabb két futamos pályaversenyen.

A március 24-i hétvégén a legtöbb ifjúsági versenyzőnek még vitorlásedzés szerepelt az edzésnaptárjában, azonban a 2,5 fokos Balaton és 80 cm feletti hó mellett sokan a sípályát választották. A Havas Nádas Kupa sí-versenyszáma óriás-műlesiklásban került megrendezésre, és a versenyzőket korosztály szerint három korcsoportra osztották (mini; serdülő; és ifi), valamint a korcsoporton belül külön értékelték a legjobb lány versenyzőket is.

Eredmények és teljes beszámoló: Porthole - Havas Nádas Kupa

Havas Nádas Kupa

Tavaszi Regatta

A Tavaszi Regattával ért véget a II. Téli Vitorlás Versenysorozat a Balatonon, ahol a profikat amatőrök szorították le a trónról. Barátságtalan időjárás - felhős idő és eső - fogadta a résztvevőket Balatonlellén: hiába a március közepi időpont, a Téli Vitorlás Versenysorozat versenyei közül ezen volt a legzordabb az idő, a hajók navigálását még a köd is nehezítette, ennek ellenére több mint 15 egység szállt vízre.

“A téli vitorlás versenyekben mindenképpen van időjárási kockázat. Idén szerencsére mind a négy versenyt zavartalanul meg tudtuk rendezni, nem úgy, mint tavaly, amikor a hosszan tartó hideg miatt sokáig be volt fagyva a Balaton” - mondta el Tóth Balázs főszervező. A Mikulás, a Szilveszteri és a Farsangi Regattán is gyönyörű napsütéses idő volt, csupán a hideggel kellett megküzdeniük a versenyzőknek.

“Ruházat kérdése az egész. Ahogy síelni is jól felöltözünk, a téli vitorlázást is lehet élvezni réteges, meleg, száraz ruhában!” - mondta el Keresztes István, aki mind a négy versenyen hajóba ült. Egy óra halasztás után végül három futamot rendeztek meg. Talán nem az időjárás miatt, de ez esetben nem a papírforma érvényesült. A verseny one design kategóriáját óriás meglepetésre végül a teljesen amatőrökből álló Mészáros Mátyás kormányozta Keleti Móló csapata nyerte.

Pedig az indulók között ott volt két többszörös magyar bajnok nagyágyú is - Czégai Péter és Király Zsolt személyében -, akik így a második helyre szorultak.

Ez azért (is) nagy szó, mert a one design kategória lényege, hogy a résztvevők teljesen ugyanolyan hajókkal versenyeznek. A Téli Vitorlás Versenysorozat összesített végeredménye szerint one design kategóriában Dr. Nagy László Gábor és a Maverick Sailing Team, open kategóriában Soponyai Géza, és a Nautic Hajókkal Vitorlázók közössége végzett az első helyen, akik egyébként a tavalyi sorozat győztesei is egyben.

Teljes cikk: Porthole - Tavaszi Regatta

Tavaszi Regatta

Magyar sikerek külföldön

Magyar győzelem a PMS Zena Regattán

A csak nők számára rendezett verseny március elején került megrendezésre Vis szigetén. Sabján Annamária kormányzásával egy magyar vitorlázónőkből álló hajó össze is állt a regattára: Anni, Gál Gabi, Bagi Eszti, Kemény Klári, Pados Kriszta és Kovács Vica alkották a csapatot. A versenyt a csapat csupa futamgyőzelemmel nyerte meg.

A teljes beszámoló a remek szezonkezdésről Kovács Vica tollából itt olvasható: Porthole - PMS Regatta

PMS Regatta

Siker Olaszországban

A 470-essel versenyző Gyapjas testvérek - Balázs és Zsombor - a Miamiban rendezett világkupa után a San Remo melletti Carnival Race-en vettek részt, és kiváló eredményt értek el: a harmadik helyen zárták a versenyt. Zsombi a Hunsail.hu-nak így nyilatkozott:

“A San Remo melletti Aregaiban rendezett verseny az egyik kedvencünk a különböző helyszínek közül. Részben azért, mert itt nem csak a verseny, hanem az azt megelőző edzőtábor is fontos, mivel részt vett rajta a londoni olimpián ezüstérmes angol páros, a világranglistát vezető női holland egység, és a legjobb török versenyzők, akik már három olimpián is szerepeltek. Arról nem is beszélve, hogy az edzéseket az olimpiai bajnok horvátok edzője tartotta. Az egyhetes edzőtábor alatt nagyon jó idő volt, és sokat fejlődtünk, fejlesztettünk. Az új vitorlákkal nagyon jó sebességünk volt a közép és erősebb szelek esetén is.”

A Carnival Race-en összesen 21 jól felkészült egység indult hét futamon. Gyapiék végül ugyanúgy 25 ponttal végeztek, mint az ezüstérmes ukrán páros, de utóbbiaknak volt egy futamgyőzelmük, emiatt előrébb kerültek az eredménylistán. Zsombi szerint a harmadik helyezés azért is értékes, mert két nagy olasz riválisukat is meg tudták előzni. “Mindez azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk, de még rengeteg munka és fejlesztés áll előttünk” - zárta beszámolóját a sportoló.

Gyapjas testvérek

Koperben folytatódott az OP-s sikerszéria

Négy magyar versenyző került az első tíz közé a szlovéniai Koperben emberpróbáló időben megrendezett Optimist Európa Kupa versenyen, de a többi magyar sportoló is remekül teljesített. A március 16. és 18. között rendezett verseny a magyaroknak - ahogy a szlovénoknak is - válogató verseny volt mind az Európa-, mind a világbajnokságra.

Hét országból 119 versenyző nevezett a versenyre, közülük száznyolcan küzdöttek három napon át a koperi öböl vizén - közöttük nyolc magyar klubból 29 optimistes vitorlázó. A magyarok és szlovénok mellett cseh, olasz, osztrák, szlovák és San Marino-i versenyzőkből álló mezőnyben legjobb magyarként összetettben ötödik helyen végzett Nagy Bendegúz, a BYC versenyzője. Borda Levente (SVE) a nyolcadik, Tóth Attila (SVE) kilencedik, Bányai Attila (BYC) pedig a tizedik helyen fejezte be a versenyt.

A legjobb húsz közé jutott még Vladiszavlyev Alexandar (SVE, 12.), Zolnai Samu (SVE, 16.) és Lackó Dávid (BYC, 19.). A serdülők fiúk díjazásában Kis-Szölgyémi Soma (Kereked) második, Héder Benedek Barna (SVE) harmadik helyéért kapott érmet és kupát. A serdülő lányok közül Lackó Sára (BYC) ezüst-, Bodnár Hanna (BYC) pedig bronzérmet nyert.

Teljes cikk: Porthole - OP Koper

OP Koper

Éremimport Ausztráliából

Háromhetes ausztráliai edzőtáboron és egy versenyen is túl van a Laser Radiallal versenyző Érdi Mári, aki dobogós helyezéssel tért haza. Sok pihenésre nem lesz ideje, pár nap múlva Mallorca felé veszi az irányt. A Hunsail.hu-nak mesélt az ausztráliai edzésekről és arról, hogy mire készül.

Pár napja jöttél haza Ausztráliából? Kik voltak az edzőpartnerek, milyenek voltak az edzések?

Szerintem nagyon jól sikerült az edzőtábor, ahol az edzőmmel, Ian Ainslie-vel, a japán lánnyal és ausztrál edzőjével, Arthur Brett-tel, valamint és helyi ausztrál vitorlázókkal együtt készültünk.

Hol tartasz a felkészülésben? Mi volt az edzőtábor legfontosabb eredménye?

Sokat tanultam sok téren ebben az edzőtáborban, nem lehet kiemelni egy-egy dolgot. Ez egy összetett tanulási folyamat és hónapokon keresztül dolgozunk ugyanazokon az apróságokon. Nagy hangsúly volt a sebességen, rajtokon, szabályismereten.

Ha jól tudjuk, azért az edzések közben egy versenyt is rendeztek: azon hogy szerepeltél?

Az edzőtábor végén indultam a nyugat-ausztráliai állami bajnokságon. A fiúkkal összetett rangsorban a harmadik helyen végeztem, a lányok között pedig a japán világbajnoki bronzérmes Manami Doi mögött második lettem.

Teljes cikk: Porthole - Érdi Mári Ausztráliában

Érdi Mári

A Vadnai testvérek sikerei a horvát bajnokságon

A Laserrel versenyző Vadnai-testvérek a ciprusi edzőtábor után az élen zártak a Splitben rendezett horvát Laser bajnokságon: Benjamin a negyedik, Jonatán az ötödik helyen zárta a versenyt. Benji nyilatkozata a Hunsail.hu-nak: “Szerencsénk volt, mert többnyire erős szélben tudtuk készülni, aminek nagyon örültünk, így sokat fejlődött a lógáshoz szükséges kondink. Spliti tartózkodásunk ideje alatt rendezték a horvát bajnokságot, amin viszonylag jó mezőny gyűlt össze - nyolc országból összesen 22 induló.”

Joninak és Benjinek sok olyan megmozdulása volt a versenyen, amiket a edzőjük megdicsért. “Erre azért is büszkék vagyunk, mert ilyet nem sűrűn hallunk tőle, mivel elég maximalista” - tette hozzá Benji. Azt is elmondta, hogy nagyon fegyelmezett vitorlázásra volt szükség, főleg az utolsó napon, mert az áramlás kétszer erősebb volt a jobb oldalon, mint a balon, így a rajt pillanatában a futam nagy része el is dőlt. Beszámolójukból kiderült, hogy ezekben a futamokban a rajtvonal szél alatti végén kellett rajtolni, majd “csak” a sebesség maximalizálására kellett figyelni.

“A Miamiban rendezett világkupa verseny után azt mondtam, hogy a rajtokat szeretném a következő edzéseken javítani, ez látszólag sikerült is, mivel az utolsó napon mind a három rajtom tiszta volt. Így végül a 4. és 5. helyen zártuk a horvát bajnokságot” - zárta beszámolóját Benji. A spliti edzőtábor és verseny után most pár zárthelyi dolgozat vár rájuk, majd Palma de Mallorcára utaznak, ahol április 2. és 7. között rendezik az első nagy európai versenyt, a Trofeo Princessa Sofiát.

Vadnai testvérek

Az FGF Sailing Team olaszországi szezonkezdése Melges24-ben

A tavalyi fényes szereplés után idén is elindult a Bakóczy Róbert kormányozta FGF Sailing Team a Melges 24 European Series-en. Az első verseny március végén az olaszországi Punta Alában került megrendezésre, ahol változó szelekben, de végig az első tízben vitorlázva 2. helyen zárták a versenyt.

FGF Sailing Team

Fotók: Török Brigi, Török Péter, BL Yacht Club, Érdi Mári Facebook oldala, Vadnai testvérek Facebook oldala, Gyapjas testvérek Facebook oldala, Zerogradinord

A Porthole Volvo Körkapcsolás rovatát a Volvo Autó Hungária támogatja.

Kovács Vica - Porthole