Vitorlázás - Jól haladnak a magyar vitorlázók az olimpia felé vezető úton
Jól haladnak a magyar vitorlázók az olimpia felé vezető úton
Fotó: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing

Jól haladnak a magyar vitorlázók az olimpia felé vezető úton

 Porthole Porthole
2018/06/11 08:50

Remek eredményeket értek el a magyar vitorlázók a Marseille-ben rendezett Világkupa döntőjében. Érdi Mári a vasárnapi éremfutamon elért második helyével és két futamgyőzelmet begyűjtve végül összetettben a második végzett. A Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs alkotta páros is szép eredményt ért el, futamgyőzelmet is aratva a 12. helyen zártak. A magyar sportolók idei legfontosabb célja, hogy kiharcolják a tokiói olimpián való indulás jogát az augusztusban kezdődő dániai világbajnokságon, amelynek fontos állomása volt a francia világkupa döntő. 

Mind a két induló magyar egység jól szerepelt az olimpiai hajóosztályok Marseille-ben rendezett, és vasárnap zárult Világkupa döntőjében. A legjobb eredményt a Laser Radial osztályban induló Érdi Mári érte el. Összetettben a második helyen végzett úgy, hogy a vasárnapi éremfutamon a világ legjobbjait is megelőzve szintén a második helyen futott be.

A 470-esben induló magyar páros – Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – ugyancsak figyelemre méltó eredményt ért el: 12. helyen zárták életük első világkupa döntőjét úgy, hogy a második versenynapon rövid időre még a vezetést is átvették a rendkívül erős mezőnyben. Gyapjasék végül 78 ponttal zárták a versenyt, és minimális hátránnyal, alig két ponttal maradtak le a vasárnapi döntőről.

 IMG_2968.JPG Fotó: Richard Langdon, Pedro Martinez / Sailing Energy / World Sailing


Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára gratulált a magyar versenyzőknek a Marseille-ben elért eredményeikhez. 

„A mostani verseny alapján joggal reménykedhetünk abban, hogy a magyar versenyzők elérik a céljukat és megszerzik az olimpiai induláshoz szükséges kvótát. Erre a dániai Aarhusban sorra kerülő világbajnokságon lesz először lehetőség, amit július 30. és augusztus 12. között rendeznek majd” - fogalmazott a főtitkár.

Hozzátette, hogy bár Marseille-ben ugyan nem szerepelt, az eddigi Világkupa fordulókon elért eredményeik alapján Vadnai Benjamin és Jonatán is indulhattak volna, ők lemondták a részvételt, mert nem illett az augusztusi kvalifikációs világbajnokságra való felkészülésükbe. Szintén nem állt rajthoz a finnes Berecz Zsombor, aki már felépült kéztöréséből és Splitben készül a világbajnokságra.

Szerző: Magyar Vitorlás Szövetség

Hozzászólások