Úszás - Zöld utat kaptak, folytatódhat az úszók felkészülése
Zöld utat kaptak, folytatódhat az úszók felkészülése
Fotó: Europress/AFP

Zöld utat kaptak, folytatódhat az úszók felkészülése

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/21 20:33
A sportért felelős államtitkárság nem kifogásolja az otthonról bejárós központi edzések megtartását, amelyek jövő hétfőtől el is indulhatnak - A feltételek egyértelműek és szigorúak

Kedden levélben értesítette Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Dr. Wladár Sándort, a MUSZ elnökét arról, hogy április 27-én hétfőtől a járványügyi intézkedések szigorú betartásával visszatérhetnek a válogatott versenyzők az uszodába, és otthonról napi bejárással edzőtáborban vehetnek részt.  Ezt megelőzően a szövetség elnöke kérelmezte ennek lehetőségét, azzal érvelve, hogy a karanténszerű, csak az uszodára és egy elkülönített központi szálláshelyre korlátozódó megoldás nem nyújt nagyobb biztonságot a most engedélyezettnél.  

Az úszóberkekben nagy örömmel fogadott bejelentéssel kapcsolatban Dr. Szabó Tünde államtitkár a következőket nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak.

„Az Államtitkárság számára kiemelten fontos a magyar úszósport jövője, a válogatott versenyzők jövőbeni eredményes szereplése, az ehhez szükséges edzésmunka lehetőségének mihamarabbi megteremtése, ennél is fontosabb viszont a versenyzők és a velük foglalkozó szakemberek egészségének védelme.Ez a sporttörvényben foglaltak szerint a válogatott sportolók esetében egyrészt szakszövetségi feladat, másrészt a sportolók egyéni felelősségi és mérlegelési körébe tartozó kérdés. Amennyiben a MÚSZ, a válogatott kerettag sportolók és felkészítő szakembereik – az arányosság és a szükségesség mérlegelése mellett – az otthonról történő bejárós edzéseit hatékonyabbnak tartják, valamint a további járványügyi intézkedések szigorú betartását biztosítani tudják, akkor az Államtitkárság részéről az ilyen edzésszervezés nem kifogásolt”hangsúlyozta a sportért felelős államtitkár, aki Dr.Wladár Sándort arra kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartását szigorúan felügyelje.

Dr. Szabó Tünde már a múlt héten arról tájékoztatta az úszószövetség elnökét, hogy az edzőtáborokban javasolt a testi kontaktus elkerülése, más szóval a sportolók, és az edzők sem érhetnek egymáshoz, biztonságot csak a 1.5-2 méteres távolságtartás jelenthet, az uszodába belépésnél, illetve a létesítmény elhagyásánál az előírt biztonsági protokoll követése.

Kapás és Kenderesi is nyilatkozott

A bejelentés napján az SzPress Hírszolgálat két válogatott versenyző, az egyaránt olimpiai bronzérmes, illetve ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka, illetve Kenderesi Tamás véleményét is megismerte az edzések folytatásával kapcsolatban.

"Természetesen nagyon szeretnék minél hamarabb uszodában úszni, hiszen a vízközeget egyik helyettesítő sport sem tudja reprodukálni. Élsportolóként ahhoz vagyok szokva, hogy naponta 12-14 km-t úszok, minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy amennyire lehet, szinten tartsam magam, de ezt a mozgásformát nehezen tudom mással pótolni. Minél több hét telik el, úgy kerülünk egyre távolabb a jó fizikai állapottól, amivel edzeni lehet. Mondani sem kell, hogy a vízérzékelése egy úszónak egy hét alatt elmegy, amin már rég túl vagyunk, hiszen most tartunk a 6. hétnél. Nagyon sok idő behozni ezt a hatalmas hátrányt, viszont tiszteletben kell tartani a döntéseket, amiket a mi védelmünk érdekében hoz a sportért felelős államtitkárság és a szövetség. Amennyiben lehetőség lenne az uszodák újbóli használatára, felelősségteljes és fegyelmezett magatartásra van szüksége mindannyiunknak, ami azt gondolom, hogy részünkről teljesíthető." – nyilatkozta a világbajnok Kapás Boglárka.

„A mostani helyzet nagyon nehéz minden úszó számára, hiszen a munka nagy része a mi sportágunkban a vízben történik, a mostani szárazföldi edzések heti 5 alkalommal is csak töredékét jelentik a megszokott komplett felkészülésnek. Ha most elkezdhetném az edzéseket, akkor is 3-4 hónapra lenne szükség ahhoz, hogy visszanyerjem a formámat. Nagyon sok versenyem maradt el, az elhalasztott budapesti EB időpontja sem biztos, ettől függetlenül nagyon motiváltnak érzem magamat és az olimpiával kapcsolatban nagy terveim vannak, Ha megkapjuk a lehetőséget arra, hogy újra edzhessünk, akkor természetesen betartunk minden erre vonatkozó előírást, ahogy eddig is. Ezek olykor kellemetlenek, és szokatlanok, de ahhoz, hogy minél előbb túljussunk ezen a krízishelyzeten, ahhoz most nagyon felelősségteljesen kell viselkednie mindenkinek.”hangsúlyozta Kenderesi Tamás.

Forrás: Szalay Péter/SzPress Sporthírszolgálat

Hozzászólások