Úszás - Wladár Sándor: Iszonyatosan megkínzott az élet úszóként
Wladár Sándor: Iszonyatosan megkínzott az élet úszóként
Fotó: MTI

Wladár Sándor: Iszonyatosan megkínzott az élet úszóként

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/09/24 17:44
Nagyinterjú Wladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, akinek háromévnyi kemény munkát követően mégis kihívója akad a szeptember 27-i választáson. Exkluzív beszélgetés az egykori olimpiai bajnokkal, aki főnök helyett egyenrangú partnernek érzi magát az úszók és az edzők között. 

-    Wladár Sándort három éve szinte egyhangúan választották elnöknek. Most vannak kihívói és bírálók is akadnak. 

-    Sportolóbarát elnöknek tartja magát, még akkor is, ha ezért bírálói támadják.

-  A járvány elleni küzdelem miatt 300 milliót vont meg tőlük az állam, de a működést ez nem befolyásolta, fizetéseket ugyanakkor kellett csökkenteni.

-  Két évig társadalmi munkában dolgozott, utána éppen kihívója javasolta, hogy mennyit kapjon az elnök havi juttatásként.

-    Kihívójáról nem szeretne beszélni, nem híve a személyeskedésnek sem.

-   Szerinte nincsen széthúzás és főváros-vidék rivalizálás sincs a háttérben, a magyar úszósport bázisa szélesebb, mint valaha. 

"Soha nem volt még ilyen béke a szövetségben" - Wladár Sándor


Széchy Tamás
tanítványaként 17 évesen olimpiai bajnok lett 200 méter háton, volt az év magyar sportolója 1981-ben, 21 évesen visszavonult, aztán állatorvosként, és mellette előbb a Jövő SC ügyvezetőjeként, majd 2017-től a Magyar Úszó Szövetség elnökeként helyezkedett el. Wladár Sándor tudatosan felépített rendszere a magyar úszósport zűrös időszakát követően látszólag megnyugvást, stabilitást jelentett, ám a tokiói olimpia elhalasztása miatt meghozott döntés – miszerint a szövetség vezetése lemond 2022-ig szóló mandátumáról, hogy a szeptember 27-i tisztújító ülésen a párizsi olimpia utáni időszakig, újabb öt évre kapjanak felhatalmazást az eddig megtett út továbbfejlesztéséhez – érdekes fordulatot tartogatott: az úszók utánpótlás szövetségi edzője, Petrov Iván ugyanis bejelentette, harcba száll a vezetői posztért. Nagyinterjúnkban a jelenlegi helyzettel, a múlttal és a jövővel kapcsolatban is kerestük a válaszokat Wladár Sándorral. 


A kérdés adott és egyszerű: mennyiben más a Magyar Úszó Szövetség helyzete most, mint volt három évvel ezelőtt?

Annyit hadd mondjak el elöljáróban, hogy én nem önjelölt voltam 2017-ben, hanem a klubok kerestek meg azzal a szándékukkal, miszerint én lehetek a legmegfelelőbb ember a szövetség élén. Örültem neki, megtisztelő és hatalmas lehetőségnek tartottam, és ezt így érzem most is. Egy olyan szervezetet, egy olyan magyar úszósportot vettünk át három ellenszavazattal, teljes támogatottsággal 2017-ben, amely az azt megelőző két évben tele volt balhékkal. Az ars poeticám mind a mai napig a csend, rend és nyugalom, olyan célból, hogy a működőképes, úszócentrikus szövetség teljes mértékben a sportolók elvárásainak feleljen meg. Ezt, valamint az abszolút békés és rendezett viszonyt elértük.

Korábban úgy fogalmazott, elnökséget nehezebb csinálni, mint saját versenyzői múltjában egy olimpiai felkészülést. Segítő vagy hátráltató tényező az úszói véna?

Naponta 20 kilométert úsztam le Széchy Tamásnál, akiről lehet jót, lehet rosszat mondani, de az biztos, hogy korszakos zseni volt. Iszonyatosan megkínzott az élet úszóként, és arra is emlékszem, mik történtek velem a korábbi sportvezetési idők alatt, így teljesen átérzem a helyzetet. Az úszó az életét, a fiatalságát adja ezért a sportágért, beleszakad a teste a mindennapi munkába, így egyértelműen azon az elven vagyok, hogy keressenek minél több pénzt és tegyék is el, és elő se fordulhasson olyan, mint korábban volt. A sportolókat előtérbe helyezve a szövetség finanszírozásában bárki elutazhatott világkupákra, az ott megszerzett pénz pedig teljes mértékben az övé lett. Eszembe se jutott, hogy ne így történjen! Bár kemény vagyok, de amikor a versenyzőink kapcsán indokoltnak látom, akkor teljes mértékben melléjük állok.

Általában a futballedzőkkel kapcsolatban szokták mondani, hogy játékospártiak. Szokatlan talán ez a megfogalmazás az úszásban, de Önre is ezt mondják, hogy a sportolók felé húz olykor. Nyilván sportolói oldalról nézve ez előny, ám a másik oldalról akár támadási felületet is adhat ez a gondolkodásmód. Érték kritikák emiatt?

Sokszor megkapom, hogy ne legyek ennyire sportolóbarát elnök, de én kitartok az álláspontom mellett. Olimpiaközpontú szövetség vagyunk, az olimpiai mozgalom alapja pedig a FINA, én mégis engedélyeztettem a megújulást jelentő ISL-t a nemzetközi szövetségnél, hogy lehessen például érvényes világcsúcsot úszni - annak ellenére, hogy 2027-ben közösen ismét világbajnokságot rendezünk, ráadásul egységes FINA-ISL-LEN-megállapodás híján a különböző vezetőségektől folyamatosan jönnek a levelek, hogy mit és hogyan csináljunk. Az olimpiai bajnokaink kilométeres távolságba kerültek a MÚSZ-tól 2017-et megelőzően, nulla kommunikációval semmibe voltak véve. Megcsináltuk az Olimpiai Bajnokok Testületét, létrehoztuk a Sportolói Bizottságot, hogy demokratikus keretek között legyen szavuk a versenyzőknek. Kérték a legmodernebb felszereléseket, másnap itt volt az Arena a legjobb, legújabb karbondresszekkel. Véleményezhetik a válogatott kereteket és edzőtáborokat, a versenynaptárak kialakítását, beleszólhatnak az őket érintő pénzügyekbe, delegáltuk őket az Edző Bizottságba – az edzőknek korábban szokatlan volt, hogy a Sportolói Bizottság elnöke vagy bárki az úszók közül ott üljön az üléseiken. 

Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás éjjel 2-kor a MÚSZ elnökét hívja fel Thaiföldről a gondjával. Ilyen sosem volt korábban, és ez mindennél többet elmond a sportolókkal való viszonyomról. Jóváhagyunk mindent, ami nem ütközik az alapszabályba. 18 évig voltam a Jövő SC ügyvezetője, ahonnan Gyurta Dániel olimpiai bajnok lett, ismerek mindenkit, a vidéki egyesületekkel szintén igyekszem minél jobban, mélyebben tartani a kapcsolatot. Ott vagyok a nemzetközi, az országos és régiós versenyeken, a paraversenyeken, a nyíltvízi versenyeken, és edzésekre is lemegyek akár. Közvetlen elnöknek tartom magam, és ez teljesen személyiség kérdése. Nem főnöknek, partnernek érzem magam. 

109933656_3126768540725581_6994545374319050167_n.jpgFotó: MÚSZ

Az előző időszakban azért voltak botrányok, káoszos belső ügyek, a szövetséget átláthatatlannak tartották, olykor furcsa döntések is születtek. Mennyiben sikerült úrrá lenni ezeken, mennyire sikerült helyreállítani az előző rendszerek hibáit?

A szövetségben megalkottunk egy jól működő rendszert. Intenzív osztályra hasonlított, romokban hevert az egész magyar úszósport, mi felépítettük. Sokan mondják, példarendszert csináltunk, ilyen jó struktúra jóformán sehol nincs. Olyan dolgokat vittünk véghez, ami korábban lehetetlennek tűnt! Megcsináltuk a sportegészségügyet, bárki, bármilyen problémával megkereshet minket, minden támogatást megkapnak, amire csak szükségük van. Megcsináltuk a gyermekvédelmi programot: világosan elmondtuk, hogyha valaki verbálisan vagy testileg bántalmazza a gyereket, az rendesen bűnhődni fog. Kialakítottuk az edzői, sportolói és szülői viselkedéskódexet, megreformáltuk az Utánpótlás Bizottságot.

Derült égből villámcsapásként idén márciusban jött a koronavírus-járvány. A pandémia miatt kis túlzással megállt a világ, így a sportvilág is. Versenyek maradtak el, világesemények, még az olimpiát is elhalasztották. Mennyiben hatott mindez ki a honi úszósportra?

Amikor ráfordultunk 2020-ra, azt mondtam, három vagy négy olimpiai aranyérmünk lesz. Megvolt a pénzügyi háttér, öt világbajnoki arannyal, szakmai, felkészülési tervekkel, kirobbanó edzőtáborokkal, bombaformával. Aztán március közepén jöttek a megszorító intézkedések, és amint bezárták az itthoni uszodákat, az összes nagy terv, a sportolók álma, hogy vérüket adják Tokióban, szertefoszlott. A MÚSZ azóta folyamatos újratervezésben van. Hozzá kell tenni, a problémákat egytől-egyig első szövetségként oldottuk meg az országban: a válogatott az ifikkel együtt folytatni tudta a felkészülését, több tízmillió forintot költöttünk arra, hogy elvégeztessük a COVID-teszteket, és elértük, hogy a sportolók kérésének megfelelően ne kelljen karanténedzőtáborba menniük. Működött, mindenki csinálta a munkát. A válogatott kereteken kívüli mintegy 4500 úszóval első körben nehéz volt mit tenni, de próbáltuk a lehető legjobbat nyújtani nekik is. Kértem egy tematikát a szövetségen belül, hogy hogyan tudják szárazföldi edzésekkel helyettesíteni a medencés edzéseket, de ez szinte lehetetlen, hisz a halnak a vízben a helye. Nagy fekete felhő járt az ország fölött. Az edzők és versenyzők kérésének megfelelően mindenáron meg akartuk tartani a felnőtt országos bajnokságot, de nem tudtuk, mert veszélyes lett volna. Aztán elmaradt a hazai rendezésű Európa-bajnokság, elmaradt az olimpia, és jött a teljes leállás.

A járvány elleni küzdelem anyagi megvonásokkal járt, így a sportra szánt pénzekhez is hozzá kellett, hogy nyúljon a kormány. Az úszástól is megvontak egy igen komoly összeget. Zökkenőmentes volt ennek ellenére a sportág működése?

Természetes ilyenkor, hogy a teherviselésen osztozni kell. 300 millió forint lett elvonva tőlünk, de tudomásul vettük, és nagyon büszke vagyok arra, hogy működésképesek maradtunk. A szövetségen belül nem voltak elbocsájtások, többen teljes egészében lemondtak a fizetésükről. 

Ha már a fizetést említi, ezzel kapcsolatban páran támadták Önt.

Őszintén bevallom, nekem 750.000 forint a fizetésem 2019 augusztusa óta. Ugyanakkor előtte, 2017 szeptemberéből 2019-ig társadalmi munkában végeztem a munkát, saját autómmal, saját telefonommal. Ez nem siránkozás, minden gond nélkül kibírtam, miközben a barátaim folyton azt mondták: nincs életed, bent vagy a szövetségben 0-24, te hülye vagy, hogy így létezel? 2018-ban Tóth Ákos felszólalt a közgyűlésen, hogy az elnöknek fizetést kell adni, én azt mondtam, nem kérem. 2019 elején éppen Petrov Iván volt, aki azt javasolta, hogy a minimálbér tízszeresét kapja meg az elnök, én azt mondtam, nem kérem. Végül 2019 közepén, egy közgyűlési szavazást követően fogadtam el egy ennél lényegesen alacsonyabb összeget, mert mindig azt mondom: előbb teljesítmény legyen, aztán kérj és aztán kapj. 

Fontos megjegyeznem: nem arról szólt a dolog nálunk, mint korábban, hogy az épületeinkben bíborköntösben basáskodik az elnökség. A főtitkári posztot is több részre osztottuk, területileg kompetens szakemberek végzik el a munkát velem közösen, három év alatt egyszer sem voltunk igazi szabadságon, és gyakran előfordul, hogy hétvégén is dolgozunk. 

Ha már Petrov Iván: meglepte a döntése?

Nem tudom, nem látom át Petrov Iván motivációját. Mi a sportot, a nyugalmat szeretjük, az értéklétrehozásban hiszünk. Nem szeretnék személyeskedésbe belemenni, így ezt a vonalat inkább hagynám.

Arra azért még válaszolna, hogy amennyiben vasárnap Wladár Sándor nyeri az elnökválasztást, Petrov Iván marad utánpótlás szövetségi edző?

Ez az elnökség bölcs döntésére lesz bízva.

Volt annak bármi előjele, hogy a tisztújítás nem formaság lesz? Érezték előszelét a mostani helyzetnek?

Egyáltalán nem, semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. Soha nem volt még ilyen békés a magyar úszósport. Nekem senkivel sincs konfliktusom, a felmerülő gondokat mindig együtt, egymás szemébe nézve, őszintén beszéljük meg. Az, hogy idáig eljutott a szövetség, a mellettem dolgozó emberek óriási munkájának köszönhető. Nélkülük én sem lennék sehol.

Érkeztek olyan hangok, hogy a MÚSZ nem gondoskodik a versenyzőkről és a klubokról, sőt, azt sem tudják a szövetségben, hányan úsznak ma Magyarországon.  

Mint ahogy korábban is elmondtam, pontosan tudjuk, hány gyerek úszik, mint ahogy azt is, hogyan állnak a klubok országszerte. A nyilvántartó rendszerünk mindenki számára elérhető. Nem gondoskodunk a versenyzőkről és a klubokról? Mindenki olyan támogatást kap, amilyen eredményeket elért. 2017 óta átlátható, pontos, változatlan támogatási rendszer van. Ha valaki jobb, több pénzt kap, ha nem jobb, kevesebb pénzt kap, és ezzel az egyesületek is tisztában vannak. Mielőtt az elnökség elfogad egy határozatot, mindenki véleményezheti, a lehetséges hibákat korrigáljuk, aztán nyilvánossá tesszük. 

bp_2027_derenycsenyiistvan.Új-960x480.jpgFotó: MÚSZ

Az úszósporttal kapcsolatban valahogy mindig előkerül a főváros-vidék rivalizálás. Persze lehet, hogy ezt mesterségesen gerjesztik, de az is lehet, hogy valóban létezik. Mindenesetre az országos ranglistán az első tízből hét egyesület budapesti. Felmerülhet a kérdés, hogy nem túl nagy a főváros és a vidék közti különbség? 

A MÚSZ-ban nem szeretjük megkülönböztetni a fővárosi és vidéki elnevezést, hisz mindenki egyenlő. 2017 végén létrehoztuk az infrastrukturális bírálóbizottságot. Korábban az volt a rendszer, hogy x egyesület kap 100 millió forintot, y 50-et, a többi 30 egyesület pedig viszi a maradékot. Most pályázni kell, érthető, egyszerű feltételekkel, aztán a bizottság bírál, majd az elnökség elé viszi a javaslatot. Az elosztási rendszerek tiszták. Bocsánatot kérek: elvegyük az eredményesebb klubtól a pénzt és odaadjuk a kevésbé eredményesnek? Régebben két klub létezett, ma a válogatottat korosztályokra lebontva 40 klub adja, az ország tele van bázisokkal, ennek értelmében a támogatást ugyanúgy megkapják a vidéki egyesületek is. Persze, mindig lehet többet, jobbat ígérni és adni.

1,6 milliárdos költségvetésű a szövetség, ennek legnagyobb részét a klubok, a versenyzők kapják meg, utánpótlástól kezdve edzőtáborokon, versenyeken, rendezvényeken, különböző eseményeken át a legapróbb részletekig.

Nézzük a válogatottakat érintő kérdéseket. Korábban nem egyszer volt sértődés a válogatott keretek összeállítása kapcsán. Most létezik ez a jelenség?

Az Edző Bizottságot kibővítettük, hogy legyen demokrácia. Korábban nem volt benne Nagy József, Nagy Péter, Kovács Ottó, én mind delegáltam őket. Tizenhárom okos ember rakja össze a legmegfelelőbb tervet. Nyilván a szövetségi kapitányok döntenek a válogatottak terén, de ez teljes mértékben az ő felelősségük. Ezeket a kereteket felterjesztették a szövetséghez, ezt mi sosem véleményeztük szakmailag, hisz miért kételkedjek a röntgenorvos diagnózisában, ha én mondjuk bőrgyógyász vagyok?

Kétségtelenül generációváltáson esik át a magyar úszósport. A már visszavonult, vagy a közeljövőben visszavonuló klasszisokra, élsportolókra számítanak a jövőben? Amennyiben igen, úgy milyen szerepben látják őket leginkább a közeljövőben?

Az Olimpiai Bajnokok Testületében számítunk az olimpiai aranyérmesekre. A szövetség kötelékében sok volt úszó dolgozik remekül, elégedetten. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, aki munkát szeretne kapni, természetesen a megfelelő keretek között. Jelenleg 17 ember dolgozik nagy együttműködéssel az irodában, de a MÚSZ egy többezer embert tartalmazó vállalat, nagy világeseményekkel, rengeteg programmal, ötlettel, tervvel.

Tételezzük fel, hogy a korábbi elnökség vasárnap ismét felhatalmazást nyer. Várható-e szakmai változás a következő öt évben?

Két hónapja azt kértem a régióvezetőktől, hogy mérjük fel a magyarországi helyzetet: hogyan állnak a klubok, az uszodák, a létesítmények. Megkaptuk a választ, elkészítettük az anyagot, erről tájékoztattunk mindenkit, és folyamatosan keressük a megoldási javaslatokat. A terv, hogy minden erőnket bevetve lobbizzunk, dolgozzunk, javítsunk, fejlődjünk. Mielőtt bejelentettük volna a lemondásunkat a tisztújítás miatt, egyeztettem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és az volt a kérése, hogy folytassuk tovább ezt a jó irányt. Bízhatunk abban, hogy minden segítséget megkapunk, elégedett velünk az állami vezetés. Az elismerés mellett ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy félúton tart a munka, és lehetünk sokkal jobbak: a kommunikációt még szorosabbra kell szabni, a munkát hatékonyabbá még kell tenni, emellett a kluboknak is növelni kell a hatékonyságot. Az állandó újratervezés nem segít, de azt szeretném, hogy alapvetően így menjen tovább minden. Rövidtávú cél, hogy a járvány miatt megváltozott helyzetben mindenki megfelelő mennyiségű és minőségű vízfelületet kapjon, ez jelenleg a legfontosabb. 

Megállapítható, hogy útkeresésben van a MÚSZ?

Mindenki keresi az utat. A legnehezebb kérdés a működőképesség fenntartása, ami eddig remekül ment. Reménykedem, hogy a szponzorokat legalább ilyen szinten meg tudjuk tartani, a támogatási rendszert megkapjuk - erre konkrét ígéretünk van -, és talán a hatékonyságunk is sokkal jobb lehet ezáltal. A 2027-es, hazai rendezésű világbajnokság jegyében egyre inkább az utánpótlás kerül előtérbe, a múltbeli szakmai és tudáshiányt továbbra is korrigáljuk. Három év kevés idő, hogy a maximumot hozzuk létre, de ha ismét megkapjuk a bizalmat, a tökéletességért fogunk dolgozni minden egyes nap.

Hozzászólások