Úszás - Milák világcsúcsot úszott, Hosszú két olimpiai aranyat, Kapás bronzot nyert - volna
Milák világcsúcsot úszott, Hosszú két olimpiai aranyat, Kapás bronzot nyert - volna
Fotó: Europress/AFP

Milák világcsúcsot úszott, Hosszú két olimpiai aranyat, Kapás bronzot nyert - volna

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/08/18 20:35
Lejátszották az úszóknál a 2020-as olimpiát, avagy a magyar küldöttség négy éremmel tért haza a tokiói medencéből. Az elképzelésből valóság lehet?

"Addig sem unatkozunk" címszóval érdekes játékot tartott a SwimSwam szakportál az utóbbi hetekben. Az idei tokiói ötkarikás játékok programjához igazodva előbb lepörgették képzeletben az amerikai válogatókat, majd mind a nyolc versenynapjával szinte percre pontosan magát az olimpiát is. Mindegyik futamról az eddigi formák és várakozások, valamint saját elemzéseik alapján készítettek feljegyzéseket, és ugyan eredetileg humorosra tervezték az ebből megjelent cikkeket, végül egy teljesen komplett, időeredményekkel tarkított elemzés (vagy ha úgy tetszik, tippsor) jött össze, ami sokaknak helyenként kecsegtetőnek, vagy épp ellenkező módon lekicsinylőnek, helyenként túlzónak tűnhet (az amerikai fölény ugyanakkor nem feltétlen elrugaszkodott), de motiváló is lehet az úszók számára. 

1. nap: Japán álomkezdés

400 méter vegyesen hazai aranyéremmel kezdődik a képzeletbeli versengés, Daiya Seto kiemelkedő, 4:04,91-es idővel nyer, sokáig világcsúcstempóban haladva, ráadásul mögötte címvédő honfitársa, Kosuke Hagino a második. Chase Kaliszé a bronz, Verrasztó Dávid nincs az első hatban. 400 gyorson Sun Yang hiányában (akinek nyolcéves eltiltását ezek szerint nem oldotta fel senki és semmi...) Danas Rapsys brutális első 200-zal kezd, végül meg is tartja előnyét a két ausztrál, Mack Horton és Elijah Winnington előtt - a történelem során először mind a nyolcan 3:45-ön belül úsznak. A nőknél 400 vegyesen a hazaiak kedvencének, Yui Ohashinak az ezüst, a nagyot hajrázó Ye Shiwennek a bronz jut, hisz a mellúszásban ellépő Hosszú Katinka minden idők második legjobb eredményével, 4:27,92-vel ünnepel, megszerezve a magyar csapat első aranyát az uszodában. A 4x100-as női gyorsváltót világcsúccsal, 3:29,99-cel nyerik az ausztrálok (McKeon, Throssell és a két Campbell) Kanada és az Amerikai Egyesült Államok előtt.

Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai | Eurosport

Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében.


2. nap: Főszerepben a világcsúcsok...

Sarah Sjöström 55,46-os rekorddal nyer 100 pillangón, méghozzá jobb benyúlással Maggie MacNeillel szemben, a bronz Kelsi Dahliáé, a magyarok sehol. Az elődöntőben a klasszis formáját megmutató Adam Peaty brutális fölénnyel és világcsúccsal győz 100 mellen (56,32), jócskán lemaradva Ilya Symanoviché a második, Arno Kammingáé a harmadik hely, de még négyen (Wilby, Wilson, Prigoda, Martinenghi) úsznak 59 másodpercen belül. 400 gyorson Katie Ledecky megmutatja, ki a legjobb, mellette még Ariarne Titmus és Wang Jianjiahe állhat dobogóra, Késely Ajna 4:01,69-cel a negyedik. A kőkemény 4x100-as férfi gyorsváltót az amerikaiak nyerik (Dressel, Held, Pieroni, Adrian), ráadásul Dressel első emberként, 46,87-tel világcsúcsot repeszt, igaz, az oroszok és az ausztrálok is nagyot hajtottak, Kyle Chalmers repülőrajttal 46,58-at utolsó váltótagként.

3. nap: ...és még mindig

Rapsys duplázik, 200 gyorson sem tudják legyőzni, Duncan Scott, Katsuhiro Matsumoto mögötte a sorrend. Női 100 háton nem osztanak lapot az európaiaknak, Regan Smith 56,87-es világcsúccsal első, Kylie Masse és Minna Atherton előtt. A férfiaknál is amerikai győz, szintén rekorddal (Ryan Murphy, 51,69), Xu Jiayué az ezüst, 52-n kívüli idővel Evgeny Rylové a bronz. 100 mellen Lilly King veri Yuliya Efimovát és az olasz csodatini Benedetta Pilatót, de ehhez világcsúcs kell (1:03,96).

4. nap: Magyar dupla!

Miután a női 200 gyors szoros Titmus, Taylor Ruck, Ledecky dobogóval végződik, magyar percek következnek Tokióban, hisz Milák Kristófnak 200 pillangón Gwangjuhoz hasonlóan csak önmaga és az óra az ellenfele, végül ismét "duplán" győz (1:50,54, világcsúcs, aranyérem). Seto a második, Luca Urlando a harmadik, Kenderesi Tamás a döntő nyolcadik helyén zár 1:55,38-cal. 200 vegyesen Hosszú ellenállhatatlan, 2:06,72-vel, mindössze hat tizedre saját világcsúcsától ünnepel, Sydney Pickrem és Melanie Margalis a vert mezőny elején. Két gyorsúszószámmal zárul a nap, a nőknél 1500-on Ledecky semmit sem érez a 200-as fináléból és 15:19,01-es rekorddal győz, Simona Quadarella a második, Wang a harmadik, Késely 15:53,28-cal az ötödik. A 4x200-as férfi gyorsváltó az amerikaiaké (Seliskar, Pieroni, Smith, Haas), de mindössze 18 század van köztük és a brit, amerikai kettős között.

5. nap: Mit csinál Dressel?

Kezdésként 800 gyorson Gregorio Paltrinieri olimpiai csúccsal (7:38,76) szerzi meg élete első ötkarikás aranyát ezen a távon, Gabriele Detti a második, kisebb meglepetésre a norvég Henrik Christiansen a harmadik. 200 mellen Anton Chupkov nem töri át a 2:06-on belüli álomhatárt (2:06,15), de Ippei Watanabét és Matthew Wilson így is legyőzi. 200 pillangón minden szem a két magyaron, Kapás Hali Flickinger és Regan Smith mögött regnáló világbajnokként bronzérmes (2:06,55), Szilágyi Liliána 2:07,78-cal hatodik. Marad még két világcsúcs a miheztartás végett: 100 gyorson Caeleb Dressel 46,73-ját senki sem hiszi el Japánban, Chalmers is áttöri a 47-es gátat (46,96), Ryan Held a harmadik, Németh Nándor a nyolcadik (48,25). Női 4x200 gyorson az ausztrálok (Titmus, Throssell, Wilson, McKeon) két századdal "ütik" az amerikaiakat, Ledecky csalódott, mert lenyúlták a végén, Kanada a harmadik.

Shane Tusup: Vannak dolgok, amiket megbántam, leülhettem volna bizonyos emberekkel tisztázni ezt azt | Eurosport

Pár éve a világ kis túlzással a lába előtt hevert. Egymást érték a sikerek, az egyéni elismerések. A sajtóval és a szakmával már akkor sem ápolt rózsás viszonyt, ám a közvélemény imádta és a mai napig elismerik sikerei miatt.


6. nap: Efimovának végre sikerül

200 mellen Yuliya Efimova élete első olimpiai aranyát gyűjti be, megelőzve Annie Lazert, Tatjana Schoenmakert és az egész mezőnyt. 200 háton Evgeny Rylovnak olimpiai és Európa-csúcs kell a sikerhez (1:52,95), Murphy és Mitch Larkin szó szerint a hátát nézi. 200 vegyesen nincs magyar a döntőben, van viszont újbóli japán dupla Seto és Hagino által, Michael Andrew "csupán" bronzérmes. 100 gyorson Simone Manuel jelzi, a világversenyeken nincs nála jobb, a kőkemény mezőnyben végül Cate Campbell, Sjöström a további sorrend.

7. nap: Miláknak nem jön ki jól a fal...

100 pillangó a finálék nyitányaként, Dressel sosem látott magasságokban (49,26-os világcsúcs), az Andrei Minakov, Chad le Clos pódiummal csak a magyarok szomorkodnak, hisz Miláknak (50,82) csak a vége hiányzott. 200 háton Masse és Kaylee McKeown három másodperccel kap ki a szárnyaló Regan Smith-től (2:02,79, világcsúcs), nincs magyar finalista, ahogy 800 gyorson sem. Itt folytatódik a sorminta, azaz amerikai világcsúcs (Ledecky, 8:04,46), Titmus és Quadarella előtt. A 4x100-as mix vegyesváltót az amerikaiak nyerik (Murphy, King, Dressel, Manuel), természetesen rekorddal, Ausztrália és Nagy-Britannia a dobogón. 

8. nap: Ukrán arany zárásként

Férfi 50 gyorson Dressel erőt fitogtat (21,08, olimpiai rekord), Florent Manaudou a nagy visszatérés után második (21,21), Kristian Gkolomeev a harmadik - a hölgyeknél ugyanitt Cate Campbell lehajrázza Sjöströmöt és a címvédő Pernille Blume-ot. 1500 gyorson óriási taktikai csata zajlik a medencében, végül ukrán arannyal Mykhailo Romanchuk révén, Paltrinieri az ezüstérmes, Florian Wellbrock a bronzérmes. A női 4x100-as vegyesváltót világcsúccsal (3:49,39) nyerik az amerikaiak (Smith, King, Dahlia, Manuel), holtversenyben a kanadaiak és az ausztrálok előtt. Az utolsó négy arany is amerikai nyakban landol, a férfi 4x100-as vegyesváltó a Murphy, Wilson, Dressel, Held kvartetté, a britek és az oroszok még a dobogón.


Az éremtáblát tekintve az amerikaiak 17 arannyal, 4 ezüsttel és 8 bronzzal kiemelkednek, Ausztrália és Kanada még a képzeletbeli pódiumon, Oroszország a negyedik, Magyarország 3 arannyal és 1 bronzzal az ötödik.


Kíváncsian várhatjuk, 2021-ben mi és milyen mértékben fog megvalósulni ezekből...

via SwimSwam

Hozzászólások