Úszás - Újabb őrült újítás jön az úszóknál
Újabb őrült újítás jön az úszóknál
Fotó: Europress/AFP

Újabb őrült újítás jön az úszóknál

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/06/29 18:35
Csavartak egyet a dolgokon az elitsorozat szervezői, sosem látott ötlettel lehet még érdekesebb az ISL.

Az Eurosporton is látható volt tavaly október elejétől december végéig az International Swimming League első szezonja. A hét fordulóval debütáló sorozat friss erőt hozott az úszósportba, az intenzív programban nyolc csapat mintegy 250 versenyzője ugrott medencébe, hétről hétre pontokat szerezve maguknak és klubjuknak. A bajnoki címet végül az Energy Standard szerezte meg, az MVP Sarah Sjöström lett, a magyar bejegyzésű Iron és a hazai klasszisok szépen helytálltak, emellett a Duna Arénában is egészen jó hangulatú hétvégét rendeztek.

Az egyedi formátumhoz viszonylag könnyedén hozzászoktak a sportolók, más kérdés, hogy a nézők egy részének tetszését nem feltétlen nyerte el az ISL, idő kellett (és kell is) a teljes sikerhez. A szervezők jó úton haladnak, minden tanácsot megfogadnak a 2019-es tapasztalatokból, igyekeznek fejleszteni a következő szériát, ami egyrészt hosszabb lesz (a jelenlegi tervek szerint 27 állomásos, és egészen 2021 áprilisáig nyúlna), másrészt több helyszínből, egyesületből (az eddigi bejelentés alapján két újonc, a Toronto és a Tokió jöhet) és úszóból fog állni. Ehhez jönnek még az átigazolások és az az újdonság, amit a napokban jelentettek be az illetékesek. 

Otthagyta Hosszú Katinkáék klubját Jakabos Zsuzsanna | Eurosport

Új csapatban kezdi a 2020-as ISL-szezont a magyar úszó - többekkel egyetemben. Noha az úszás világában is nagy a káosz a koronavírus miatt (versenyek, olimpiai kvalifikációs nemzeti bajnokságok maradnak el, tolódnak, szorulnak zárt kapuk mögé, miközben az sem biztos, hogy lesz olimpia idén Tokióban), a tavaly év végén nagy sikerrel megrendezett első ISL-szezon után a háttérben már gőzerővel készülnek a csapatok a második idényre.

Bevezetik ugyanis az úgynevezett jackpotidőket, ami lehetővé teszi a futamgyőzteseknek, hogy az alapból járó pontokon kívül pluszokat szerezzenek csapataiknak, egyben elvegyenek a többiektől. A rendszer lényege, hogy amennyiben a győztes a meghatározottnál nagyobb különbséggel előzi meg a versenytársakat, akkor egész egyszerűen ellopja a pontjaikat. 

Az egésznek három fajtája lesz. Az első a részjackpot, azaz ha az első helyen záró X-hez képest a futamban utolsóként végző Y a jackpotidőn kívül érkezik be, akkor az eredeti 9-1-es pontleosztás (a jelenlegi rendszer szerint az első 9, az utolsó 1 pontot kap, speciális esetként nem beszélve most a kizárásokról, be nem fejezett számokról, visszalépésekről vagy a limitidőn kívül eredményekről, ezek maradnak továbbra is) 10-0-ra változik. A második a teljes jackpot, ami óriási tarolást jelenthet, hisz ez esetben a futamgyőztes mögött már a második is a jackpotidőn kívüli különbséggel ér célba, az első így mindent visz (9+7+6+5+4+3+2+1, azaz a teljes 37 pontot), míg a többiek nulláznak. A harmadik a skinfutamok, azaz a háromfordulós 50 méter gyorsok (illetve elképzelhető, hogy bővül a többi úszásnemmel is a lista, erről egyelőre nincsenek hivatalos információk) jackpotja, ahol lehetőségek sora adódhat a legerősebb számára: ha mind a három körben brutálisan kiemelkedik, és a kétfős fináléban is nagy különbséggel veri a riválist, akkor maximális esetben akár 80 pontot is szerezhet (az első fordulóban 4-et, 3-at, 2-t és 1-et ellop a ötödik-nyolcadik helyezettektől, a másodikban 10-et, illetve 12-t a harmadiktól és a negyediktől, a harmadikban 21-et a másodiktól, ehhez jön a győzelemért járó 27). 

A jackpotidők meghatározása az adott szám világrekordjának körülbelül 3,9-4%-án alapszik (ennek szemléltetésére: például az 50 férfi mell jackpotideje jelenlegi állás szerint 1,05 másodperc lesz, hisz Adam Peaty 25,95-tel tartja a csúcsot, ennek 4%-a 1,04, ezt kerekítik 1,05-re; hogy magyar vonatkozást említsünk a példa kedvéért, a női 200 vegyesé 4,9 másodperc, hisz Hosszú Katinka 2015-ös, kazanyi rekordja 2:06,12, ennek 3,9%-a 4,92, kerekítve 4,9).

A SwimSwam összeszedte a jelenleg érvényben lévő világrekordok alapján a jackpotidőket, az értékek másodpercben értendőek. Íme:

null

null

A szabály a váltókra is érvényes, itt a győztes 74 pontot is bezsebelhet (18 a győzelemért és az összes többi váltó pontjai, azaz 14, 12, 10, 8, 6, 4 és 2). 

Egyelőre kérdéses, hogy továbbra is marad-e a két versenyző per csapat a futamokban, ám egy biztos: a jackpot bevezetése nagy hatással lesz a keretek összeállítására, hisz cél, hogy egyrészt minél kisebbek legyenek a különbségek az egyes úszók között, másrészt minél szorosabb versenyeket láthassanak a szurkolók.

via SwimSwam

Hozzászólások