Úszás - Itt az első komoly bejelentés a koronavírus miatt az úszók csúcssorozatában
Itt az első komoly bejelentés a koronavírus miatt az úszók csúcssorozatában
Fotó: Europress/AFP

Itt az első komoly bejelentés a koronavírus miatt az úszók csúcssorozatában

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/09/16 19:53
Minden összeállt az ISL-ben, vagyis mégsem: klasszisok sora biztosan nem utazik Budapestre. Várhatóan nem ez az utolsó eset.

A tervek szerint október 16-án, Budapesten, a Duna Arénában rajtol az International Swimming League második szezonja. Az előző évaddal szemben eltérés, hogy több csapat nevezett (szám szerint tíz) és több fordulót is rendeznek (tízet az alapszakaszban, mind a magyar fővárosban, nézők nélkül), ezt követi november második felében az elődöntő, majd december végén, Tokióban a döntő.

korábban már emlegetett szabályok közül valóban bevezetik a jackpotidőket, a skinfutamok a gyorsúszás mellett immár bármilyen úszásnemben lehetnek (a 4x100-as vegyesváltók győzteseié a döntés joga) és a pontozásuk is változik (az első és a második kör győztese 9-9 pontot kap, a harmadiké 14-et), továbbá új versenyszámként a 100 vegyes jelenik meg a programban. Érdekesség, hogy a vezetőedzők használhatják a több sportágból is ismerős VAR-rendszert, ez alapján nyújthatnak be fellebbezést a kizárásoknál, kétes eseteknél.

Újabb őrült újítás jön az úszóknál | Eurosport

Csavartak egyet a dolgokon az elitsorozat szervezői, sosem látott ötlettel lehet még érdekesebb az ISL. Az Eurosporton is látható volt tavaly október elejétől december végéig az International Swimming League első szezonja. A hét fordulóval debütáló sorozat friss erőt hozott az úszósportba, az intenzív programban nyolc csapat mintegy 250 versenyzője ugrott medencébe, hétről hétre pontokat szerezve maguknak és klubjuknak.

Örömteli módon kilenc magyar úszó lesz (Hosszú Katinka (Iron)Jakabos Zsuzsanna (Energy Standard)Kapás Boglárka (NY Breakers), Késely Ajna (NY Breakers)Lobanovszkij Maxim (Iron), Milák Kristóf (Iron), Szabó Szebasztián (Aqua Centurions), Telegdy Ádám (NY Breakers)Verrasztó Dávid (Iron)), ugyanakkor hiába tesznek meg mindent a szervezők annak érdekében, hogy a 320 érkező sportolónak, valamint a csapatok stábtagjainak a folyamatos tesztelésen felül kellő biztonságot nyújtsanak (a US Openhez és az NBA-hez hasonlóan buborékban fognak lakni, a margitszigeti hotelekből jutnak el majd a Duna Arénába), a koronavírus-járvány már most komoly hatással van az idényre.

A szigorú ausztrál kiutazási korlátozások miatt ugyanis a London Roar bejelentette, a csapat kilenc ausztrál versenyzője (Minna Atherton, Holly Barratt, Bronte Campbell, Cate Campbell, Alex Graham, Emma McKeon, Matthew Wilson, Elijah Winnington, valamint a sérüléssel küzdő Kyle Chalmers) visszalép az idei ISL-től. 

"Rajtunk kívül álló okok miatt úgy döntöttünk, ausztrál sorunk sajnos nem vesz részt a kiírásban. Mindannyian tudjuk, hogy nagyon nehéz év ez, a meghozott, egyáltalán nem könnyű döntés mindenkit mélyen érint, és mindannyian hiányozni fognak Budapesten. Azt azonban tudjuk, hogy a csapat minden egyes tagja - akár a helyszínről, akár nem - szorít értünk a szezonban. Aki egyszer oroszlán, az mindig oroszlán marad! A következő napokban bejelentjük a London Roar új tagjait" - áll a klub közösségi médiás felületein. 

Érdekesség, hogy jelen állás szerint a többi csapatban lévő, összesen 19 ausztrál versenyző közül vannak olyanok, akik indulni szeretnének, ám egyelőre nem tiszta, engedélyt kapnak-e az ausztrál úszószövetségtől. Ha a tiltás ellenére mégis Budapestre utaznak, az etikai kódex megsértése miatt komoly büntetésre számíthatnak.

Az biztos, hogy nem lesz könnyű minőségileg pótolni a hiányzókat a londoniaknál, a pontversenyt és az ezzel járó pénzjutalmakat érintő kérdésekről nem is beszélve. Sajnos az is valószínűsíthető, nem ez az utolsó ilyen eset, amit hallunk az idei ISL-ről...

részben via SwimSwam

Hozzászólások