Úszás - Elhunyt az edzőzseni, aki megváltoztatta az úszók gondolkodását
Elhunyt az edzőzseni, aki megváltoztatta az úszók gondolkodását
Fotó: Swimming Australia

Elhunyt az edzőzseni, aki megváltoztatta az úszók gondolkodását

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/11/04 20:18
Négyéves korában majdnem megfulladt, aztán olimpiai és világbajnokok sora került ki a kezei alól, a sydney-i ötkarikás játékokon pedig csodát tett. Gennadi Touretski után újabb ikonikus edzőt gyászol az úszóvilág.

Mindössze három hónappal azok után, hogy az úszósport elveszítette napjaink egyik legkiválóbb edzőjét, Gennadi Touretskit, egy újabb legenda távozott az élők sorából: 87 éves korában életét veszítette Don Talbot. A számtalan egyéni kitüntetéssel rendelkező ausztrál szakember hosszú betegség után, csendesen hunyt el Gold Coastban. 

Meghalt a világ egyik legjobb úszóedzője, aki márciusban még magyar fiataloknak segített | Eurosport

Tanítványai közül Alexander Popov és Ian Thorpe is megrendülten búcsúzik az elmúlt hetekben még Lobanovszkij Maximmal dolgozó legendától. Néhány nappal azt követően, hogy betöltötte 71. életévét, stroke-ot kapott és elhunyt Gennadi Touretski, a világ valaha élt egyik legkiválóbb úszóedzője.

Talbot 1933. augusztus 23-án angol szülők gyermekeként munkáscsaládba született az ausztráliai Barsnley-ban. Miután négyéves korában majdnem megfulladt egy családi piknik során egy parkban, sportolni kezdett: úszásoktatásra kezdett járni, majd komolyabb szintre lépve hátúszóként és vegyesúszóként is remekelt a gyerekek között. Mégsem versenyzőként, hanem edzőként találta meg számításait: miután testnevelői és tanári diplomát szerzett, mindössze 23 éves korában kezdett el foglalkozni sportolókkal. 1960-ban, 27. születésnapját követően alig tíz nappal legelső, még egy iskolai táborban felfedezett tanítványai közül John Konrads olimpiai bajnok lett 1500 méter gyorson, míg Ilsa Konrads ezüstérmes lett a 4x100-as női gyorsváltóval. Az 1964-es tokiói ötkarikás játékokon olyan fordult elő, ami úszóedzővel szinte soha: három versenyzője három különböző úszásnemben nyert aranyérmet (Kevin Berry 200 méter pillangón, Ian O'Brien 200 méter mellen, míg Bob Windle 1500 méter gyorson). 

Ekkor már az ausztrálok szövetségi kapitányaként dolgozott, ám 1972-ben éles váltás következett pályafutásában, hisz a pénzügyi téren sokkal jobban álló kanadaiakhoz, majd 1978-ban az amerikaiakhoz szerződött. Itt pszichológiából mesterszakos diplomát szerzett, ám nagy szívfájdalmaként negatívan zárult a kaland: az 1980-as moszkvai olimpia bojkottja miatt lényegében hiába tartott kétéves, kőkemény felkészülést, versenyzői nem mutathatták meg legjobb formájukat. 

Három, az ausztrál kormány sportprogramjáért felelős szakembereként töltött évet követően visszatért Kanadába, ahol annak ellenére, hogy 1984-ben edzőként és szövetségi kapitányként hozzájárult egy zseniális olimpiához (az amerikaiak mögött 2. hely az éremtáblán, négy arannyal, három ezüsttel és három bronzzal), nem becsülték meg igazán: a szöuli játékokat megelőzően a túl szigorú kvalifikációs szabályai miatt menesztették. Sokatmondó tény, hogy a kanadaiak mindössze egy ezüsttel és egy bronzzal zártak...

1989-től 2001-ig jött az utolsó aranykor: tizenkét év alatt Ausztráliát vezetőedzőként a csúcsra emelte. A barcelonai olimpián kilenc, az atlantain tizenkét érmet nyertek az úszók, majd 2000-ben a hazai rendezésű, sydney-i játékokon három világcsúcs mellett öt arany, kilenc ezüst és négy bronz jött össze, ennél ismét csak az Egyesült Államok tudott jobbat. A 2001-es fukuokai világbajnokságot követően vonult vissza: stílusosan az éremtábla első helyén végeztek az ausztrálok tizenhárom (!) sikerrel. 

Az úszósport halhatatlanjai közé is bekerülő Talbotot egész életében a sportszerűség jellemezte. Többször is nyíltan kritizálta a doppingszert használókat, mindig is a kemény munkában hitt - furcsamód épp ezért menesztették Kanadában. Legendás csapategységet alakított munkahelyein, ennek örökségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy karrierjük legfontosabb pillanataiban Ian Thorpe és Grant Hackett is atyjaként tekintett rá.

Az ausztrál szövetség a halálhíréről szóló közleményben úgy fogalmazott, Talbot született edzőzseni volt, aki világszerte megváltoztatta az úszók gondolkodását a csúcsteljesítményről. Egyik legtehetségesebb tanítványa, az amerikai Tracy Caulkins (aki az 1980-as bojkott után négy évvel, Los Angelesben három aranyat nyert) így emlékezett meg róla: "Don egy végtelenül innovatív, nyitott gondolkodású és határozott, egyben empatikus edző volt. Vonzotta a sportolók figyelmét, nagyon szerencsének mondhatom magam, hogy az ő irányítása alatt is úszhattam. Mindenkit, akivel dolgozott, a legmagasabb szintre emelt. Óriási örökséget hagyott hátra."

A jelenlegi ausztrál szövetségi kapitány, Rohan Taylor búcsúzásképp Talbot szakmai és emberi szenvedélyét és nagyságát emelte ki, míg korábbi edzőkollégája, Bill Sweetenham szerint "a mennyország immár sokkal izgalmasabb hely lett Don által"

Don Talbot saját, Talbot: Nothing but the best című 2003-as könyvében fogalmazta meg ars poeticáját. 

"Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy jobb ember lettem azáltal, hogy ennyi mindenkivel találkoztam életem során. Nagyon sokat tanultam tőlük! Az edzőséggel eltöltött korszak pedig mesés emlékként maradt meg. Amikor utoljára érinted meg a falat, csak abban bízom, legalább annyira élvezted életed útját, mint amennyire én élveztem az úszósportban eltöltött ötven évemet."

részben via Swimming Australia, SwimSwam

Hozzászólások