Úszás - Évtizedekig erőszakoltak olimpiai bajnokokat az amerikai úszóedzők, most kitört a botrány
Évtizedekig erőszakoltak olimpiai bajnokokat az amerikai úszóedzők, most kitört a botrány
Fotó: Europress/AFP

Évtizedekig erőszakoltak olimpiai bajnokokat az amerikai úszóedzők, most kitört a botrány

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/07/02 17:58
Hat áldozat nyílt levélben szólította fel a USA Swimming elnökségét, hogy vessenek véget a szövetségben eddig elhallgatott szexuális bántalmazásoknak. 

Június 30-án boríték érkezett az amerikai úszószövetség (USA Swimming) vezérigazgatója, Tim Hinchey asztalára. A benne lévő nyílt levél hat egykori úszónő (Debra Grodensky, Suzette Moran, Tracy Palmero és három olyan hölgy, akik nevük elhallgatását kérik), valamint ügyvédjük, Robert Allard aláírását tartalmazza, a tárgy mezőben a következővel: "Felszólítás a USA Swimmingben zajló szexuális bántalmazás-sorozat azonnali megszüntetésére."

Az üzenet bombaként robbant a feszültségektől és csúnya ügyektől egyébként sem mentes Egyesült Államokban. Ha a sportot nézzük, legutóbb a tornászok szexuális zaklatásától volt hangos a sajtó, a Larry Nassar-ügy ráadásul időnként még mindig előkerül, és most, a Netflix erről szóló Athlete A című, a legsötétebb titkokat cseppet sem mellőző dokumentumfilmjének június 24-i premierje után egy héttel az úszóknál hullt le a lepel. 

Szexuális zaklatás: kiborult minden idők legjobb tornásza | Eurosport

22 éves, négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok. Mindent megnyert, kőkeményen edzett hazája nemzeti bajnoksága előtt, egy remekül sikerült tréning után mégis kiborulva, sírva nyilatkozott. Simone Biles reménytelenül, de fellép a pitiáner módon csődöt mondó Amerikai Tornász Szövetség (USAG) ellen a Larry Nassar-féle szexuális bántalmazási ügyben.

"Miután több mint egy évtizede teljes erőnkkel részt veszünk a USA Swimminggel kapcsolatos szexuális visszaélések kezelésének követeléseiben, sajnos egyértelmű számunkra, hogy a szövetségben továbbra is hagyománya és kultúrája van a vezetők és edzők által alkalmazott szexuális bántalmazásoknak a kiskorú sportolókkal szemben. Ez a kultúra hasonló a katolikus egyházéhoz, ahol megbüntetik azokat, akik mernek beszélni a titkolt ügyekről, és megjutalmazzák azokat, akik hallgatnak. Ennek most véget kell vetni" - áll a levélben.

A hat áldozat még június elején keresetet nyújtott be, miután a szövetség hosszú időn át képtelen volt megvédeni őket három edző, Mitch Ivey, Everett Uchiyama és Andy King bántalmazásaitól. A per megkezdését követően a trénerekkel kapcsolatban ugyan egyből intézkedett a USA Swimming, Hinchey elnöktől most azt kérik, az ügyészséggel közreműködve nyilvánosan és véglegesen tiltson és ítéljen el nyolc olyan edzőt és vezetőt, akik évek, évtizedek óta élnek, éltek vissza pozíciójukból adódó hatalmukkal, és hiába tudnak sokan a zaklatásaikról, többen közülük még mindig a szövetségnél dolgozhatnak. 

A lista első tagja Murray Stephens, aki az 1996-os atlantai olimpián volt az amerikai úszók szövetségi kapitánya, és akiről "2011 óta mindenki tudja, hogy szexuális ragadozó, mégsem büntetést, hanem kitüntetést és elismerést kapott visszavonulásakor". Paul Bergen 1980-ban, 1984-ben, 1988-ban és 2000-ben is edzőként vett részt az ötkarikás játékokon, az áldozatok róla azt írták, "a USA Swimming évek óta tisztában van azzal, hogy olimpiai bajnokok sorát, így Deena Deardruff-Schmidtet bántalmazta fiatalkorában".

An Open Letter to USA Swimming and its CEO Tim Hinchey - Corsiglia McMahon & Allard

For decades, USA Swimming has treated the sexual abuse of minor swimmers as a "symptom" by focusing treatment on the coach. This treatment has primarily consisted of covering up for the criminal sexual behavior of its member coaches. This widespread cover up within USA Swimming has been well chronicled[1].

John Leonard régóta az amerikai úszóedzők központi feje, ő "tökéletesen ellentmondásos történeteket kitalálva és magyarázva hunyt szemet az esetek kapcsán", Mary Jo Swalley, a szövetség korábbi alelnöke "egyáltalán nem támogatta a prevenciós programokat, ráadásul nem egy edző ügyét fedte el, egyesekkel intim viszonyt is kialakítva", Mark Schubert, aki 2006-tól 2010-ig volt szövetségi kapitány, "szintén nem tett semmit, amikor tudomást szerzett, hogy bántalmazzák a sportolókat", míg a Pacific Swimming két igazgatósági tagja, Clint Benton és Millie Nygren, valamint az edzőként dolgozó Steve Morselli Andy King dolgait titkolta el. 

A levél végén Allard ügyvéd úgy fogalmaz, "a USA Swimming évtizedek óta a tüneteket kezeli a kiváltó ok helyett, ami számtalan fiatal úszó megrontásához vezetett. Ennek azonnal véget kell vetni."

A csend megtört - a válasz a szövetség oldalán egyelőre várat magára. Kérdés, meddig...

via insidethegames

Hozzászólások