Úszás - Újabb fordulatok az úszó Sun Yang doppingügyében
Újabb fordulatok az úszó Sun Yang doppingügyében
Fotó: Europress/AFP

Újabb fordulatok az úszó Sun Yang doppingügyében

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/11/20 13:16
Az úszósport elmúlt egy évének legnagyobb port kavaró esete, Sun Yang doppingügye, amely a múlt héten újabb fordulóhoz ért. Ha bűnösnek találják az olimpiai bajnok kínait, minimum a jövő évi olimpia a tét.
 

A kínai olimpiai bajnok gyorsúszó Sun Yang immáron több mint egy éve húzódó története komoly fellegeket hoz az úszósport feje fölé, talán ezért is kap akkora figyelmet az ügye. A sportágban ugyan jelen vannak doppingvétségek, az atlétikára jellemző méretű botrányok azonban elkerülték. Eddig.

Kína első olimpiai bajnok férfi úszója egyszer már 2014-ben megbukott egy doppingvizsgálaton, akkor egy trimetazidin nevű serkentőszer szedése miatt tiltották el három hónapra. A legutóbbi, jelenleg is aktuális eset azonban nem egy konkrét doppingvétségről, hanem a mintaadás megtagadásáról szól.

Még tavaly szeptemberben az úszó emberei összetörték a mintákat tartalmazó üvegeket, ezért eljárás indult ellene.

Miután különböző eljárási hiányosságok merültek fel, ezért a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) eltekintve a szankciótól. Nem így a Doppingellenes Vilászervezet (WADA), akik a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. A malomkerekek persze lassan őrölnek: a kvangdzsui világbajnokság ideje alatt még arról volt szó, szeptember előtt semmiképpen nem lesz meghallgatás. Sun mindezek ellenére elindulhatott a vb-n, és két számban győzött is.

Maratoni meghallgatás fordulatokkal

November 15-én, pénteken megkezdődött a tárgyalás a svájci Montreux-ben, ahol maratoni hosszúságú, egész napon át tartó ülésén hallgatták ki a háromszoros olimpiai bajnok gyorsúszót és az ügy további érintett szereplőjét. A vizsgálat célja az volt, kiderüljön, pontosan kik és milyen felhatalmazásból jártak tavaly szeptemberben Sun Yangnál, illetve, hogy pontosan mi is történt és milyen jogalappal.

Mivel az úszó nem tud angolul, szinkrontolmácsra volt szükség, ami újabb bonyodalmakat szült. A kezdeti technikai nehézségek után a tolmácsolás minőségére panaszkodtak a résztvevők, mindez tovább húzta az egyébként is feszült hangulatot. Sun azzal a jogával is élt, hogy a meghallgatás nyilvános legyen. A CAS weboldalán élőben lehetett követni az eseményeket, és utólag is megtekinthető.

Sun Yang az idei vizes vb-n két aranyérmet is nyert.Sun Yang az idei vizes vb-n két aranyérmet is nyert. Fotó: Europress/AFP

A vizsgálat bizonyos részletei már januárban megjelentek a sajtóban, de a pénteki meghallgatás során további részletekre derült fény. Az úszó tanúvallomása szerint a mintavételt végző egyik férfi fényképezkedni kezdett vele, és kifejtette, hogy nagy rajongója, ráadásul azonosítani sem tudta magát

A hivatalos kínai hírügynökség, a Xinhua News négy nappal a meghallgatás után megjelentetett egy interjút ezzel a mintavételt végző férfival, akinek semmilyen képesítése nincs. Ahogy a cikk írja: egy építőmunkás, aki a mintavételt vezető tiszt középiskolai osztálytársa volt. A férfi kész tanúvallomást tenni a CAS előtt is. Ha ez valóban bebizonyosodik, komoly következményekkel járhat a WADA-ra nézve.

„Felhívott, hogy vegyem fel a vasútállomáson, és vigyem el Sun házába azon az éjjelen” – nyilatkozta a férfi, aki könnyen előléphet koronatanúvá.

„Megkért, hogy kísérjem be Sunt mintavételre, vagyis hogy nézzem, amíg vizeletet ad. Mivel mindkét tag nő volt, beleegyeztem.”

Később kitér az azonosítás részleteire is, amik szintén egyeznek az úszó vallomásában halottakkal, ami újabb fordulatot adhat az ügynek. Így akár fel is menthetik a doppingvétség alól.

Sun Yang ügye és a világ haragja

Kényes ügy ez a FINA-nak, és nehezen lehet jó döntést hozni. A New York Times júliusi cikke például megemlíti, hogy az úszóvilág könnyen tekintheti a kínai úszót bűnbaknak, akire a sportágban meglévő dopping témájú feszültségeket rá lehet olvasni. Ezek az indulatok a nyári kvangdzsui világbajnokságon eszkalálódtak  Sun mindkét aranyérmének eredményhirdetését botrány követte. Sem az ausztrál Mack Horton, sem a skót Duncan Scott nem volt hajlandó kezet fogni, és a dobogón osztozni a győztessel. Noha a két érintett sportolón túl mások igazságérzetét is bántja a különös történet, Cornel Marculescu FINA ügyvezető mégis a protestáló sportolókat figyelmeztette.

A Sun Yang-ügy rávilágít a doppingkérdés ellentmondásaira | Hosszabbítás

Megosztja az úszóvilágot a doppingügybe keveredett kínai klasszis, Sun Yang részvétele a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A többszörös olimpiai-és világbajnok gyorsúszót rengeteg kritika éri a média és az úszótársak részéről is. Az ügy komplikáltsága tökéletesen tükrözi a sportban jelenlévő megoldatlan doppingproblémákat. Sun Yang három olimpiai bajnoki címével és tizenegy világbajnoki győzelmével az úszás kiemelkedő alakja.

Az úszószövetség a bírósági jövő év elején várható ítélete után azonban könnyen kerülhet nehéz helyzetbe. Elmarasztaló ítélet esetén tovább mélyítheti az árkot a világ úszósportjának különböző szereplői között. Egy ausztrál és egy kínai beszámoló ugyanarról az eseményről már most is csak nyomokban tartalmaz hasonlóságot. Ráadásul némileg szembe menve nyári intésével, közvetve Hortonéknak adna igazságot. Korábban a FINA inkább írtotta a sportolók dobogón tett megnyilvánulásait, mintsem támogatta volna.

Hozzászólások