Úszás - Ugrik az olimpia, vagy mégsem? – Káosz az úszóknál a koronavírus miatt
Ugrik az olimpia, vagy mégsem? – Káosz az úszóknál a koronavírus miatt
Fotó: Europress/AFP

Ugrik az olimpia, vagy mégsem? – Káosz az úszóknál a koronavírus miatt

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/14 18:50
Felborult a sportélet egyensúlya, a koronavírus miatt versenyek százait törlik világszerte, sőt, még a tokiói olimpia megrendezése is veszélybe kerülhet. Az ázsiai úszók egy részénél óriási felfordulás van kialakulóban, ami miatt többek ötkarikás álma lehet oda - vagy épp élhet tovább.

Az úszósportban az olimpiát megelőző tavaszi időszak helyenként még fontosabb, mint maga a verseny, a kvalifikáció nagy része ugyanis ekkor zajlik, egy-egy szintidő eléréséhez pedig sokaktól csúcsforma kell. Más kérdés, ha ennek a csúcsformának még a legjobbak sincsenek a közelében, és nem önszántukból történik velük egy-egy kudarc.

A szakértő szerint nem szabad kizárni, hogy elhalasztják az olimpiát a koronavírus miatt | Hosszabbítás

John Ashton, az egyik vezető brit közegészségügyi szakember a Telegraph-nak adott nyilatkozatában elmondta, súlyos hibát követnek el a tokiói olimpia szervezői, ha nem készülnek fel a legrosszabb forgatókönyvre, miközben a Kínából kiinduló koronavírus egyre több embert betegít meg. Főleg, hogy a vírus Japánban is egyre gyorsabb ütemben terjed.

A koronavírus Kínából kiindulva immár Ázsiát, sőt, Európát is érinti, a fentebb említett okok ismeretében ezáltal könnyű kitalálni az összefüggést az olimpiai kvalifikáció és a mostani káosz között. Történt ugyanis, hogy míg például a közigazgatásilag Kínához tartozó Hongkongban a tervek szerint megtartják az április 11-12-i válogatót, ahol mindenki számára lehetőség nyílik az A-és B-szint teljesítésére, addig a 2016-os, riói olimpián 100 méter pillangón emlékezetes döntőt nyerő (itt végzett hármas holtversenyben a 2. helyen Cseh László, Chad le Clos és Michael Phelps) Joseph Schooling hazájában, Szingapúrban versenyek sorát törlik.

"Az Egészségügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium legújabb, a helyzettel kapcsolatos irányelveire tekintettel úgy kell döntenünk, hogy a sportolók és a nézők biztonsága a kiemelt prioritás, ezek alapján fogunk eljárni és teszünk óvintézkedéseket" - közölte a Szingapúri Úszószövetség (SSA), majd bejelentették: törlik a két márciusi olimpiai kvalifikációs versenyt, a korosztályos és a felnőtt nemzeti bajnokságot is.

Előbbit június elején, utóbbit május közepén tartják meg, ehhez a FINA engedélyére is szükség volt. Tegyük hozzá, amellett, hogy míg sokakat kellemetlenül érinthet az áthelyezés (az edzésprogramban korántsem mindegy, hogy épp márciusban, vagy két-három hónappal később versenyeznek), egyesek úgy gondolják, lesz még további nyolc-kilenc hetük a felkészülésre.

"Egyfajta új lehetőségként kell tekintenünk a helyzetre, hisz nem mi vagyunk az elsők és sajnos az utolsók, akiknek muszáj variálniuk. Alkalmazkodni, győzni és hódítani fogunk" - mondta magabiztosan Stephan Widmer, a szingapúriak szövetségi kapitánya, amihez a 2018-as Ázsiai Játékokon bronzérmes 4x100-as gyorsváltó tagjaként nemzeti csúcstartó, 19 éves Darren Chua hozzátette: "Az egész felkészülésünket csúsztatjuk, de reméljük, pont ez jelent óriási pluszt nekünk a válogatóra és az olimpiára." 

A hongkongiak áprilisi kvalifikációs eseményéért felelős Hongkongi Amatőr Úszószövetség elnöke, Ronnie Wong Man-chiu álláspontja pont ellentétes a szingapúriakéval. "Ha nem lesz javulás a vírus elleni harcban, akkor fontolóra vesszük, hogy nézők nélkül, zárt ajtók mögött rendezzük meg a versenyt. Tudjuk és érezzük, sok úszónk csak erre a két napra készül és egyáltalán nem akarnak változtatni a menetrendjükön, hisz rövid a határidő a szintek teljesítéséhez. Alkalmazkodunk hozzájuk, egyben biztosítjuk az egészségüket" - közölte.

Mindeközben Kínában is kétséges a helyzet, a március 28. és április 5. közötti nemzeti bajnokság Csingtaóban lenne - ahonnan épp a héten érkezett jelentés az első koronavírussal fertőzött személyről.

via SwimSwam

Nagy Benjámin

Hozzászólások