Úszás - Szilágyi Liliána is Tusup versenyzője lesz
Szilágyi Liliána is Tusup versenyzője lesz
Fotó: Europress/AFP

Szilágyi Liliána is Tusup versenyzője lesz

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/01 21:33
A tokiói olimpiára készülő Szilágy Liliána felkészítését is Shane Tusup veszi átEgyre inkább rejtély, hogy az amerikai edző mit tervez Magyarországon.

A 15 esztendős Bujdosó Zsombor és a nála kilenc évvel idősebb Földházi Dávid után a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és a 2016-os londoni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert Szilágyi Liliána felkészítését is Shane Tusup veszi át a közeljövőben – értesült kedden az esti órákban az SzPress Hírszolgálat. A hírt nem cáfolta meg a klubjait az átlagosnál sűrűbben váltó úszó jelenlegi egyesületének, a Ferencvárosnak az illetékese.  Az úszószakosztályt képviselő szakember, amíg csak lehet, a háttérben szeretne maradni, azt viszont így is leszögezte, hogy „Lilu” nem szakít a magyar klubjával, de az olimpiai felkészülését a jövőben Hosszú Katinka egykori edzőjével szándékozik folytatni.

A jövő reménységének számító Bujdosó Zsombornak az „Ironos” időkben Shane Tusup volt már az edzője, ahogy egy ideig Földházi Dávidnak is, a 22 eszendős Szilágyi Liliána viszont most először bízhatja magát Tusupra. Korábban több magyar és külföldi szakember is igyekezett minden tőle telhető támogatást megadni a tehetséges sportolónak, így rövid ideig az olimpiai- és világbajnok Szabó „Joe” József is, az viszont vitathatatlan, hogy a 2014-es nankingi ifjúsági olimpiára Turi György, a kőbányi műhely vezetőedzője készítette fel.

A magyar úszósport történetében különös és szokatlan alakuló  trendnek tekinthető, hogy gyors egymásutánban három úszó is úgy dönt – a kiskorú Bujdosó Zsombor természetesen a szülei és a klubedzője beleegyezésével, illetve egyéves próbaidővel -, hogy beáll egy külföldi edző csoportjába. A titokzatos Tusup jelenleg még kislétszámú közösségéhez csatlakozva, amelynek a vezéralakja minden kétséget kizáróan az olasz Ilara Cusinato. Egy 20 esztendős mindenre elszánt itáliai, akit Tusup úgy szeretne felépíteni, hogy Tokióban megszoríthassa, vagy le is győzhesse valamelyik számában Hosszú Katinkát.

Ez a célja most már a napnál is világosabb, az viszont csak később derülhet ki, hogy hová vezethet Shane Tusup olaszországi, de Magyarországra is átnyúló szervezkedése. Nem kizárt például, hogy az amerikai edző egy magyarországi úszóbázis alapjait készül lerakni, és titokban már egy olyan uszodát keres magának, ahol tábort verhet az újdonsült tanítványaival, majd a hozzájuk csatlakozókkal. Távolról sem mellékes tény a történetben, hogy Liliána egyetlen perc leforgása alatt havi nettó 1 millió forinttal gazdagíthatja a magyar életével ezek szerint még sem szakító tengerentúlit. Erre akkor kerülhet sor, ha Liliána hivatalosan is kijelenti, hogy magyar uszodában dolgozva Tusup az edzője, akinek attól kezdve újra lesz magyar válogatott versenyzője, és az azzal járó nem csekély anyagi elismerése is. Mint a régi szép „Katinkás” időkben. 

Forrás: Szalay Péter, SzPress Sporthírszolgálat
Hozzászólások