Úszás - A dopping miatt eltiltott úszó szurkolói éveken át terrorizálták kedvencük legnagyobb riválisát, most bocsánatot kérnek
A dopping miatt eltiltott úszó szurkolói éveken át terrorizálták kedvencük legnagyobb riválisát, most bocsánatot kérnek
Fotó: Europress/AFP

A dopping miatt eltiltott úszó szurkolói éveken át terrorizálták kedvencük legnagyobb riválisát, most bocsánatot kérnek

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/06/10 13:54
A Sun Yang-féle doppingbotrány az úszás egyik régóta húzódó, legmegosztóbb esete. Az úszótársak protestálása, nyilvános bírósági tárgyalás és fellebbezés után újabb fordulat érkezhet az ügyben. A kínai szurkolók egy része, akik korábban az úszó legszilárdabb bázisát jelentették, elfordultak korábbi kedvencüktől, és az éveken át durva fenyegetésekkel bombázott, olimpiai bajnok ausztrál úszótól, Mack Hortontól is bocsánatot kértek.

Sun Yang doppingügye hatalmas hullámokat kavart az úszóvilágban. A háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok sportolót idén februárban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nyolc évre eltiltotta. Ennek következtében lemarad a tokiói olimpiáról, nagy valószínűséggel a 28 éves úszó pályafutását is lezárja. Sun a svájci legfelsőbb bíróságon fellebbez a döntés ellen, így még mindig bekövetkezhet fordulat helyzetében. Áprilisban például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a CAS tiltása ellenére együtt edzett csapattársaival. A kínai évek óta nemzetközi kritikák kereszttüzében áll, hazai szurkolói azonban folyamatosan megvédték, igazi nemzeti hősnek számított Kínában. Ezúttal fordult a kocka, már legnagyobb rajongói bizalmát sem élvezi.

Nyolcéves eltiltást kapott a háromszoros olimpiai bajnok kínai úszó | Eurosport

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bűnösnek találta a doppingvétséget elkövető háromszoros olimpiai bajnok úszót, Sun Yangot, és 8 évre eltiltotta a kínai versenyzőt. A döntés pályafutása végét jelenti. A 28 éves sportolót 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek.

Sun először 2014-ben keveredett doppingügybe, akkor azonban minimális büntetéssel megúszta, második esete viszont óriási visszhangot kapott. 2018 szeptemberében Sun testőrei kalapáccsal verték szét az úszó vérmintáit tartalmazó fiolát. Sun azzal védekezett, hogy az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. A FINA ezért nem is büntette meg a sportolót, aki így elindulhatott a 2019-es kvangdzsui vizes vb-n. A világbajnokság egyik legvitatottabb témája lett a kínai szereplése, riválisai közül többen támadták, legnagyobb ellenfele, az ausztrálok olimpiai bajnoka, Mack Horton például nem volt hajlandó felállni mellé a pódiumra. Később a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezett a CAS-nál, és Sun eltiltását követelte. A nyilvános tárgyalások végén az úszót bűnösnek találták, és a sportág történetének egyik legkomolyabb büntetésével, nyolcéves eltiltással sújtották.

A Sun Yang-ügy rávilágít a doppingkérdés ellentmondásaira | Eurosport

Megosztja az úszóvilágot a doppingügybe keveredett kínai klasszis, Sun Yang részvétele a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A többszörös olimpiai-és világbajnok gyorsúszót rengeteg kritika éri a média és az úszótársak részéről is. Az ügy komplikáltsága tökéletesen tükrözi a sportban jelenlévő megoldatlan doppingproblémákat. Sun Yang három olimpiai bajnoki címével és tizenegy világbajnoki győzelmével az úszás kiemelkedő alakja.

Sun helyzete éveken át megingathatatlannak tűnt, Kínában ugyanis a legnépszerűbb sportolók közé tartozott, szurkolói fanatikusan támogatták. Többször előfordult, hogy nem megfelelő viselkedése felett is szemet hunytak hazájában.

Az eltiltást követően azonban Sun Yang leghűségesebb szurkolóinak egy része is elfordult tőle: hivatalos szurkolói klubja közel áll ahhoz, hogy feloszlassa magát, közösségi média felületein pedig 360.000 rajongót veszített az utóbbi hónapokban. A szurkolók közül többen csalónak nevezik korábbi kedvencüket, és azonnali bocsánatkérést várnak tőle, amiért éveken át hazudott a kínai közönségnek. Egyébként maga Sun is eltűnt a közösségi médiából, eltiltása óta semmit sem posztolt.

Újabb fordulatok az úszó Sun Yang doppingügyében | Eurosport

Az úszósport elmúlt egy évének legnagyobb port kavaró esete, Sun Yang doppingügye, amely a múlt héten újabb fordulóhoz ért. Ha bűnösnek találják az olimpiai bajnok kínait, minimum a jövő évi olimpia a tét. A kínai olimpiai bajnok gyorsúszó Sun Yang immáron több mint egy éve húzódó története komoly fellegeket hoz az úszósport feje fölé, talán ezért is kap akkora figyelmet az ügye.

Az olimpiai bajnok Mack Horton a 2016-os riói olimpián csalónak nevezte a kínait, a tavalyi vb-n pedig ő protestált a leghangosabban, amiért Sun is elindulhatott a versenyen. Ezzel az ausztrál elérte, hogy ő legyen Sun legvehemensebb rajongói legnagyobb ellensége. Hortont és családját Rió óta folyamatosan zaklatták a kínai drukkerei, többször halálos fenyegetést is kapott. Állítólag 9 millió (!!) sértő vagy fenyegető üzenet érkezett Hortonék felé 2016 óta. Nemrégiben pedig arról számolt be a család, hogy többször is betörtek otthonukba a megszállott Sun-szimpatizánsok. A növényeket megmérgezték, és üvegszilánkokat dobáltak a medencébe, emellett éjszaka lábasok ütögetésével zajongtak a ház előtt.

Sun Yang szurkolói közül többen is bocsánatot kértek az elmúlt hónapokban Hortontól, a hivatalos szurkolói klub pedig nyilvánosan is sajnálatát fejezte ki, amiért nem tudta megállítani, hogy idáig fajuljanak a dolgok. 

részben via 

Hozzászólások