Úszás - Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai
Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai
Fotó: Europress/AFP

Hihetetlen, de megint megúszhatja a nyolc évre eltiltott doppingos kínai

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/07/30 19:00
Hiába a súlyos büntetés, Sun Yang ügyvédei minden követ megmozgatnak, hogy az úszó akár a tokiói olimpián is indulhasson. 

Épp a gwangjui világbajnokság egyéves évfordulója kapcsán írtunk arról, hogy a britek 23 éves úszója, Duncan Scott elégtételt érez Sun Yang ügyében. Mint ismert, a vb egyik legnagyobb balhéja volt, amikor a 200 méter gyorson eredetileg másodikként célba érő, Danas Rapsys kizárása miatt mégis aranyérmes kínai mellé nem állt oda a dobogóra Scott, az ausztrál Mack Horton néhány nappal azelőtti esetéhez hasonlóan kezet sem fogtak, mire a szurkolók által is kifütyült Sun "Te egy lúzer vagy, én egy bajnok" kiáltással jutalmazta skót riválisát. Az eset különösen nagy port kavart, eleinte többen a karrierje során három olimpiai és tizenegy világbajnoki címet nyerő kínai mellé álltak, majd idén februárban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) indítványozására a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nyolcéves eltiltással büntette Sunt.

Lúzernek hívta a doppingoló kínai, de a fagyi nyolc évre nyalt vissza | Eurosport

Duncan Scott, a 2019-es úszó-vb legnagyobb botrányának egyik főszereplője semmi mást nem érez, csak elégtételt. 2019. július 23., Gwangju, vizes világbajnokság. A férfiak 200 méteres gyorsúszásánál perceken belül több, a sportágban ritkán látott dráma történik: előbb a győztes Danas Rapsyst szabálytalan rajt miatt kizárják, majd az eredetileg második helyen végző, így világbajnokká előlépő Sun Yangot kifütyüli a nézőtér.

Történt ugyanis, hogy dopping miatt 2014-ben egyszer már eltiltott sportoló 2018 szeptemberében nem tett eleget a vizsgálatnak, összetörette a tőle vett mintákat, hisz úgy gondolta, a hozzá kiküldött ellenőrök nem tudták hitelt érdemlően igazolni magukat. Sokan kritizálták a Nemzetközi Úszószövetséget (FINA), mondván, miért engedik indulni a 2019-es versenyeken a kínait, amikor egyrészt "az úszómezőnyben mindenki tudja, Sun óriási csaló" (fogalmazott Chad le Clos), másrészt csak botrányt kavart az ő megjelenése a versenyeken, miközben az őt védők tábora nem egyszer halálos fenyegetéseket zúdított azokra, akik felszólaltak kedvencük ellen.

A februári ítélet értelmében Sun minden bizonnyal leghamarabb 35-36 éves korában térhetne vissza a profi úszósportba, majd áprilisban az a hír járta, hogy a koronavírus-járvány alatt a kínai válogatottal edzőtáborozott. Hogy utóbbi információ mennyiben állja meg a helyét, kérdéses, ám egészen hihetetlen módon még az sem biztos, hogy érvényben marad a súlyos büntetés. 

Az úszó korábbi szavainak megfelelően az ügyvédek ugyanis két fellebbezést nyújtottak be a svájci Szövetségi Bírósághoz, amit a szerv hivatalosan is megkapott, így további tárgyalások következhetnek. Az egyik, április 28-i dátummal ellátott fellebbezés arra vonatkozik, hogy teljes mértékben töröljék az eltiltást, a másik, június 15-i kiegészítés pedig arra, hogy a nyolc évet jócskán csökkentsék. 

A Bonnard Lawson ügyvédi iroda kínai sajtóban is megjelent közleménye szerint a folyamat végéig "a sportoló és jogi képviselői nem nyilatkoznak és nem közölnek információkat, hisz minden erejükkel azon lesznek, hogy bizonyítsák Mr. Sun Yang ártatlanságát." Leszögezik, hogy a bíróság az eljárásra és az emberi jogokra vonatkozóan hozhat döntéseket, magával az ítélettel kapcsolatosan nem, így ha helyt adnak a fellebbezésnek, újabb procedúra keretében viszik tovább az ügyet. Emellett köszönetet mondanak támogatásukért azoknak a szurkolóknak, akik eddig is kiálltak Sun mellett. 

sun-yang2.jpgSun nem egyszer mosolygott a CAS múlt novemberi tárgyalásán.Fotó: Europress/AFP


A kínai rendületlenül állítja, a doppingellenőrök az ominózus éjjelen nem vittek magukkal hiteles igazolásokat, miközben a CAS és a WADA megállapította, hogy az érintett személyek az előírásoknak megfelelő akkreditációval rendelkeztek, amit jól látható módon meg is mutattak Sunnak, így teljesen indokolatlan és szabályellenes volt a vérmintákat tartalmazó üvegek összetörése.

Ha a törvényszék hiányosságokat talál a CAS eljárásában, az ázsiai sportélet egyik (egyre inkább negatív - vagy sem?) zászlóshajójának számító Sun ismét jól jöhet ki doppingügyéből, és morbid módon akár már a 2021-es tokiói olimpián is rajthoz állhatna. Utóbbi kétségtelenül a világ vicce lenne, az ellenfelek pedig nem biztos, hogy ebben az esetben csak az eredményhirdetést bojkottálnák...

részben via insidethegames

Hozzászólások