Úszás - Shane Tusup megváltoztatta az úszást - vallja az olimpiai bajnok
Shane Tusup megváltoztatta az úszást - vallja az olimpiai bajnok
Fotó: Shane Tusup/Facebook

Shane Tusup megváltoztatta az úszást - vallja az olimpiai bajnok

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/08/25 13:17
Bocsánatkérésről, Magyarországról, edzőkről, világcsúcsról, stílusról, kommentekről, Rocky Balboa-szerepről, múltról-jelenről-jövőről mesélt Shane Tusup. Őszintén, sallangok nélkül.
"Minden idők egyik legellentmondásosabb, napjaink talán leghíresebb úszóedzője, de mindenképpen a legkreatívabb és legérdekesebb, akivel valaha találkoztam és beszélgettem" - Melvin Stewart, a 200 méter pillangó 1992-es olimpiai bajnoka

Az Eurosportnak adott exkluzív interjúja után a SwimSwam podcastjének vendége volt Shane Tusup. A 32 éves amerikai szakember munkássága jól ismert a sportkedvelők számára, manapság többek között Szilágyi Liliána felkészülését segíti, mellette Szoboszlai Dominik, Bogdán Ádám vagy épp az alpesi síző Trunk Tamás erőnléti és motivációs fejlődését irányítja. 

A bő 36 perces beszélgetés során az a Melvin Stewart volt a kommunikációs partnere (egy esetben Coleman Hodges, a honlap munkatársa kérdezett), aki egyrészt a SwimSwam egyik alapítója, másrészt korábbi klasszis úszó, kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok, nagy presztízsű szakember. Kettejük között kiváló a kapcsolat, egyaránt Kaliforniából származnak, régóta ismerik egymást. "Napjaink egyik legmegosztóbb edzőjével, Shane Tusuppal folytattunk őszinte beszélgetést, aki bocsánatot kért az olyan pillanatok miatt, amikre nem büszke a múltjából" - áll a SwimSwam rövid leírásának elején, ám a szavak mélysége és mennyisége túlmutatott ezen a címmondaton.

Shane Tusup: Vannak dolgok, amiket megbántam, leülhettem volna bizonyos emberekkel tisztázni ezt azt | Eurosport

Pár éve a világ kis túlzással a lába előtt hevert. Egymást érték a sikerek, az egyéni elismerések. A sajtóval és a szakmával már akkor sem ápolt rózsás viszonyt, ám a közvélemény imádta és a mai napig elismerik sikerei miatt.

A hullámvasútszerű, helyenként remek, helyenként döbbent hangulatú kérdezz-felelek során témák szerint haladtak, ennek mentén idézzük a legérdekesebb részeket.

Melvin Stewart: - Régóta szerettük volna, hogy a vendégünk legyél. Nagyon jó a kapcsolatunk, tisztában vagy azzal, mennyire tisztellek téged, hisz senkivel sem tudok úgy beszélgetni az úszósport jövőjéről, mint veled, akit az egyik leginnovatívabb szakembernek tartok ezen a bolygón. Fiatal korod ellenére sok mindent átéltél, sokan kettős előítélettel gondolkoznak rólad, te mégis itt vagy. 

Shane Tusup: - Köszönöm a megtisztelő szavakat, jólesik, hogy ezt gondolod. Voltam fent és lent, és pontosan tudom, sok a negatív jelző velem szemben, mint ahogy tisztában vagyok azzal is, hogy helyre kell hoznom néhány hibámat, kapcsolatomat. Vissza akartam jönni, hogy változtassak, nem futok el a problémák elől, ezért is ültem le sokakkal tárgyalni a Magyar Úszó Szövetségből: megvizsgálni, hol voltunk és mit akartunk, mit akarunk. Minden, amit elértem és cselekedtem, abból eredt, hogy ezt a sportágat segítsem és hatással legyek rá, hisz világéletemben együtt éltem az úszással, a mindennapjaim része. Ha benne vagy egy folyamatban, érzed, hogy nem mindig az adott döntés vagy az adott út a legjobb, de a célodért mindent beáldozol.

MS: - Olvastam a kiváló Eurosportos interjút, mi is feldolgoztuk a SwimSwamen, a kommentekből pedig az érződik, hogy sokkal nagyobb azoknak a tábora, akik szeretnek, nagyra tartanak és megadják a második esélyt lehetőségét neked, mint azoké, akik utálnak és legszívesebben páros lábbal rúgnának ki a sportágból. Meglepődtem ezen a szereteten, hisz nagyon kevesen ismerik a teljes sztorit, annak hátterét, és egy-egy pillanat alapján ítélkeznek. Sportolóként nekem is megvolt a saját, helyenként nyers stílusom, nem változtatnék semmin a múltból, de sok kapcsolatom változott a visszatérésem után. Kicsit ezt a vonalat érzem most veled kapcsolatban is.

ST: - Vannak, akik megadják a második esélyt és vannak, akikkel kapcsolatban nem sikerül változtatni. Amikor visszatekintesz, elkezded megbánni ezeket a pillanatokat és elgondolkozol, hogyan kérjél bocsánatot. Sok dolog bánt, amiről tudtam, hogy nem volt rendben, de mindig a jó szándék vezérelt. Néha szeretnék visszamenni az időben, hogy kijavítsam és pozitívra formáljam a képet, sajnos nem tudok, így marad a jövő, a dolgozás és az igyekezet: pozitívat, jót tegyek.

MS: - Akárhányszor megpróbáltál visszatérni, rendre megbélyegeztek, ez hátráltatott téged, te mégis kiállsz, odaállsz, bocsánatot kérsz: ez nem semmi. Tapasztaltuk a média visszhangját a sikereitek után, mi a SwimSwamnél a dolgok mögé is láttunk. A legszenvedélyesebb pillanatok vannak kiemelve a sajtó által a szalagcímekben, a csendes örömöket, a munkát, a felszín alatti tartalmat nem érzékeltetik megfelelően, ez pedig nyilvánvalóan közrejátszhatott a megítélésedben. 

ST: - Nem a negatív jelzőkkel, sokkal inkább a kapcsolatokkal és a megbélyegzéssel volt a baj. A magyar sajtóban sok bulvárlap csak a címlapra akart tenni engem, és innen nehéz volt kapcsolatot kiépítenem akár nemzetközi szinten is. Rosszul estek az igazságtól messze álló vélemények, hozzászólások, rémálomszerű esték gyötörtek: amikor megpróbáltam visszatekerni az időben, többen megszóltak, megbélyegeztek. Ne felejtsük el, mindent meg kellett tanulnom Magyarországon: azt, hogy milyenek itt a körülmények, milyen szintű a tisztelet, hol vannak a határok. A média nem segített ezen, hisz általuk kaptak képet az emberek rólam - nem feltétlenül a hiteleset.

MS: - Nagyon sokan szeretnek téged az Egyesült Államokban, Magyarországon és nemzetközileg is, azzal a véleménnyel: Shane Tusup kiérdemelte a helyét a csúcson, már bizonyított. Úgy érzem, teljesen jogos ez az állítás, és remélem, azok is belátják, akikkel már leültél beszélgetni a múltból vagy ezután fogsz. Szurkolói szemmel látjuk az edzői múltadat, ami szórakoztató és elkápráztató, a szenvedélyedet, ami néha szintén negatívan hathatott. 

ST: - Az olimpián és a nagy világversenyeken különösen éreztem, hogy minden kijön belőlem: a sok éjjeli tanulás, hogy minél jobb legyen az edzésrendszer, a sok beleölt óra, a könnyek, a változtatások, a próbálkozások. 2015-ben, a kazanyi világrekordnál sírtam a medence partján, az volt a valaha történt legnagyobb dolog, amit addig elértem. Én voltam és vagyok az, aki megéli a pillanatot annak minden örömével együtt, mint egy gyerek, minden színjáték nélkül, őszintén. Ilyenkor egy dolog van benned: meg akarod tartani ezt az érzést legközelebbre, hisz segít a következő versenyen, a kitűzött célokban.

MS: - Gyorsan értél el nagy sikereket, talán a változást, a mást nehezebben befogadó közeg is közrejátszott a megítélésedben. Úgy érzem, féltékenység is volt veled, az eredményekkel szemben. Érezted úgy valaha, hogy nem tisztelnek, ismernek el eléggé épp emiatt?

ST: -  Manapság is sokszor érzem ezt. A sportág Magyarországon nagyon erős. Megvannak az edzői lépcsőfokok, ahol a "híressé válás" lehetséges, ha kineveled az adott klasszisokat. Minél idősebb, minél tapasztaltabb vagy, annál inkább megérdemled a pozíciót. Aztán jöttem én, a legfiatalabb edző egy teljesen más rendszerből, inkább a teljesítményre, a fizikumra kihegyezve. Kaptam kezdetben ugyan néhány pozitív kritikát, elismerést, de nem volt barátom, nem nagyon beszéltek velem, és most is ez van. A sportolókkal sokkal inkább meg kell találnom a hangsúlyt, jobb is a kapcsolatom velük - nyilván közrejátszott és közrejátszik a korkülönbség és a nyelv is. A nemzetközi sajtó felkapta a sikereket: a saját lábamon kellett megállnom, ez pedig egyre jobban hajtott, bizonyítani akartam edzőknek, vezetőknek, szurkolóknak, mindenkinek, hogy az elképzeléseim jók és hatással tudok lenni a sportra. Nagyon nem volt könnyű, nem voltam mindig magabiztos.

MS: - Akár Shane-rajongó vagy, akár nem, egy biztos: megváltoztattad az emberekben az úszásról alkotott képet. Sportágtól függetlenül bebizonyítottad, a sok verseny segít, a rendszer működhet, lehetséges magas szinten versenyezni egy egész éven keresztül. Nagy pillanatok voltak ezek, és őszintének kell lenned: megcsináltad, ez a tiéd, ezt az elismerést, élményt soha senki nem veheti el tőled.

ST: - 2016 nyarára tisztában voltam mindennel. A saját biznisz felépítésére mentünk rá, a sok versennyel pénzt csináltunk, de tudtam, ha nincs olimpiai arany, az egésznek semmi értelme. Ott volt a nyomás rajtam és rajtunk, muszáj volt bizonyítani. Rövid úszókarrierem után megkaptam a lehetőséget edzőként, aztán sok-sok estét töltöttem azzal, hogy tanulmányozzam, valami félrement-e esetleg. Rosszul csináltad ezt és azt, úgysem fog menni, gondoltam, a 400 vegyes előtti éjszaka pedig egy percet sem aludtam, folyton az járt a fejemben, hogy ennyi, elcsesztem, holnap minden romba dől. Mindig izgatott voltam, folyamatosan tele érzelmekkel, Rocky Balboának éreztem magam néha. Ez volt a leghosszabb és egyben legrövidebb időszak is az életemben a sok stressz miatt, de megérte: valamit sikerült átadni a hatásból. Valóban nagyon büszke vagyok, ma is könnyeket csal a szemembe, hisz elindítottunk egy változást, ráadásul egy kis szeletet birtokolhattam a sportág tortájából, és mindig is ezt szerettem volna. Megtisztelő és boldogsággal tölt el, hogy annyian ünnepelték a sikereket, sokat jelent nekem az emberek öröme.

MS: - Úgy gondolom, az, hogy megteszed ezeket a lépéseket manapság, megmutatja, mennyire remek ember vagy. Bízok benne, hogy sikerül feledtetni mindent, megbocsájtanak neked, és ismét kiharcolod a neked járó tiszteletet, pozíciót. Amit elértél, az érdekes, értékes és egyedülálló, és egykori úszóként még többet akarok látni ebből a varázslatból. Most olyan helyzetben vagy, ahonnan tovább tudsz lépni és folytatni tudod a munkát. Szerintem az Eurosportos interjú jó rajt volt ehhez az úthoz. 

Shane Tusup az ominózus, balhés bajai versenyről 2017-ből: "Nem kellett volna megtörténnie ezeknek a pillanatoknak. Mindig azon voltam, hogy megvédjem a gyerekeket, a tanítványaimat, hogy lássák, kiáll értük az edzőjük. Sajnos elveszítettem a türelmem, nem a jó nyomon mutattam nekik példát. Rossz helyen, rossz időben, túl fáradtan cselekedtem, nem gondolkoztam, ez okozta a gondot. Hibát követtem el a reagálással és a bocsánatkéréssel kapcsolatosan is. Azt szeretném, hogy mindenki tudja, mit miért csináltam, ráadásul aki közel állt hozzám - így abban a helyzetben a gyerekek és a szülők -, megköszönték, hogy foggal-körömmel harcolok értük. Néha azt kívánom, bárcsak azt mondták volna, hogy ezt elszúrtad, könnyebb lett volna továbblépni."

A Magyarországhoz való alkalmazkodásáról: "Saját magamat kellett felépítenem, Magyarországra érkezve mindent saját magamnak kellett navigálni, megtanulni, magasabb szinten menedzselni - ráadásul egy olyan nyelvvel rendelkező országban, amit nem ismertem. Sok stresszel járt az időszak, hisz a "nagy nyugatról" jöttem, kívülállóként alkalmazkodni próbálva a helyzethez. A 2014-es rövidpályás vb után kezdtünk el gondolkozni egy saját úton, fent kellett tartani a magas színvonalat, igyekeztem mindent kézben tartani, közben valahogy kapcsolatot ápolni mindenkivel. Ha ezt kihagyod, rizikót vállalsz, és nem vagy a megfelelő pozícióban. Szerencsés voltam, hogy a közösségi média lehetőséget adott arra, hogy hallassuk a hangunkat, így megismertek az emberek - ez persze helyenként visszaütött. Ki kellett tapasztalni, hogy kiben bízz, kinek nyilatkozz, hogyan védd meg a magánszférádat, egyben hogyan fejezd ki a véleményed."

Saját edzői stílusáról: "Soha nem terveztem, hogy a szó szoros értelmében úszóedző legyek, most sem az vagyok, inkább olyan ember, aki jobb teljesítményre sarkallja a vele egy csapatban dolgozó sportolóját. Nem volt olyan tapasztalt ember mellettem vagy felettem, aki tanított volna, a hatékony és gyors brandet én alakítottam ki. Az embereknek van egy elképzelésük az edzői stílusomról, ennek lényege, hogy az én megközelítésem találkozzon a sportolóéval, azzal a faktorral, amilyen ő maga és amilyen ő maga lenni akar. Lilunak megvan a saját hírneve, a saját eredményei, de egyértelműen kell neki egy partner, akivel meg tudja osztani gondolatait, aki a folyamat része tud lenni, ezt is várom el tőle: professzionalitást tanulunk minden téren. Szoboszlai Dominik nagyon magas szinten van, vele szintén remek az együttműködés. A tapasztalataimat átépítem a sportágak között, Lilu érzi az előnyét ennek a mixnek, ezeknek az élesebb, széleskörű gondolatoknak. Nagyon jó együtt dolgozni a sportolókkal, tanítanak és fejlesztenek engem."

A közeljövőről: "Benne akarok lenni az International Swimming League-ben, hisz az úszás kinövi eddigi kereteit, még jobban a saját útját kell járnia az olimpián kívül is, hisz túl jó és értékes sportág ahhoz, hogy ezt ne tegye meg. Remélem, hogy még nagyobb hatással tudok lenni a magyar sportra, örülök, hogy itt vagyok. Le tudok ülni bárkivel egy kávéra, az emberek elérnek engem, mindenkitől egy üzenetre, egy hívásra vagyok. Kicsit furcsa, hogy sokan nem érezték vagy nem érzik ezt az úszók közül, zavar is a dolog, de remélem, hogy ők is rájönnek: boldog lennék, ha segíthetnék. Más sportágakból is szívesen dolgoznék sportolókkal. Az, hogy a golfban megtapasztaltam, hogyan edzhetem saját magam, gondolkodásra késztetett, más fejjel láttam és látom a dolgokat, jobbá, érettebbé tett a kommunikációban, közelebb kerültem magamhoz a kis részletekben is."

via SwimSwam

Hozzászólások