Úszás - Shane Tusup már "majdnem" garantálja, hogy legyőzik Hosszú Katinkát
Shane Tusup már "majdnem" garantálja, hogy legyőzik Hosszú Katinkát
Fotó: Europress/AFP

Shane Tusup már "majdnem" garantálja, hogy legyőzik Hosszú Katinkát

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/10 19:32
Gőzerővel zajlik Shane Tusup, Ilaria Cusinato és Bujdosó Zsombor projektje az olaszországi Cittadellában. A csapat egyre aktívabb a közösségi médiában, így mindenki információkat kaphat arról, hogyan is állnak pontosan.

Mint ismeretes, az egyedi együttműködés augusztusban kezdődött, amikor is a sportágtól az utóbbi hónapokban visszavonuló amerikai tréner bejelentette, átveszi az olaszok kétszeres Eb-ezüstérmes tehetsége, Ilaria Cusinato edzéseinek irányítását, valamint egy esztendőre korábbi Ironos tanítványáért, Bujdosó Zsomborért is felel.

A hír kirobbanása óta eltelt napok nagyon aktívan telnek Camposampieróban és környékén, amiről gyakori sűrűséggel beszámolnak YouTube-csatornájukon. Az Olympic Dark Horse epizódjaiban a kaland elindulásának pillanatától folyamatosan betekintést nyerhetünk arról, hogy miként telnek a mindennapok. Jól használják a közösségi médiát, ezáltal közel kerülnek az őket követőkhöz és hitelesen át tudják adni, ami velük történik - ehhez segítségükre van, hogy hármukon kívül az ötfős csapatot (Tusup barátnője mellett) egy operatőr egészíti ki, aki látványos vízalatti és drónos felvételekkel színesíti az exkluzív tartalmakat.

Uszodai és konditermi edzések, kemény mentális és fizikai felkészítés és felkészülés, motivációs szövegek, a versenyzők hangulatváltozásainak, lelkivilágának bemutatása - ezek az elemek alkotják a videók magját, emellett az étkezésekbe, a poénkodásba, azaz az uszodán kívüli világba is bevezetik a nézőket. A főszerepben a kemény munka áll, ami Cusinato és Bujdosó szerint valóban emberfeletti módon nehéz, de egyre inkább hozzászokik testük és elméjük az őket érő terhelésekhez.

"Rendkívül magabiztosnak érzem magunkat. Shane remekül motivál, maximálisan hiszek benne, magamban és egymásban is. A tréningek nagyon kemények, hetente hatszor a konditeremben is edzünk, emellett kardiózás is szerepel a napi programban. Minden hosszon a határainkat feszegetjük, de tudom, hogy ez a sikerhez vezető út. A kellő impulzust pedig Shane szolgáltatja" - mondta a 19 éves olasz. 

A nála öt évvel fiatalabb magyar tehetség hozzátette, valóban kiváló a trió összhangja, a kommunikáció által egymáshoz szoktak, mindig csak egy dologra kell koncentrálniuk. Azáltal pedig, hogy az amerikai kihozza belőlük a csúcsot edzésen technikailag is, nem lesz baj a versenyeken.

Cusinato és Bujdosó az egész életét megváltoztatta a projekt sikerének érdekében, mindent ennek rendelnek alá a következő hónapokban, de családjaik is támogatják őket. Tusup szerint meg fognak térülni ezek a percek.

 “Amikor átveszed majd az olimpiai aranyérmet... amit már majdnem most garantálni tudok neked, rájössz, hogy megérte az egész. Meg kell tanítanod a testednek azt, hogy hogyan "ölje" meg saját magát az olimpiai fináléban" - mondta az egyik epizódban Cusinatónak.

Egy biztos: sokat fognak utazni a következő hónapokban, hisz a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokság előtt az Eurosport által is közvetített International Swimming League, a világkupa-sorozat, valamint a US Pro Swim Series első állomása is szerepel a programban. A tervek szerint januártól Los Angelesbe teszik át székhelyüket és ott folytatják majd a felkészülést. 

Cusinato a 2018-as Európa-bajnokságon nyolc századdal kapott ki 200 méter vegyesen Hosszú Katinkától, majd négyszázon is ezüstérmes lett. Egy biztos: jelenleg messze jár a magyar klasszistól, hisz az idei, gwangjui világbajnokságon egyik számban sem jutott fináléba, a rövidebbik távon 12. lett, öt másodpercre Katinkától, négyszázon a 16. helyen zárt, tizenhárom másodpercre az Iron Ladytől.

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások