Úszás - Risztov Éva mehet Rióba, Olasz Anna nem
Risztov Éva mehet Rióba, Olasz Anna nem
Fotó: Europress/AFP

Risztov Éva mehet Rióba, Olasz Anna nem

HosszabbitásHosszabbitás
2015/07/28 14:41

Magyar szempontból drámai véget ért a női 10 kilométeres nyíltvízi verseny a kazanyi világbajnokságon: Risztov Éva a 10., Olasz Anna 3.6 másodperccel mögötte a 11. helyen végzett. Mivel csak az első tíz kvalifikál innen az olimpiára, és az itt kvótát szerző nemzetek a selejtezőn már nem vehetnek részt, mindez azt is jelenti, hogy csak az ötkarikás címvédő mehet Rióba, Annának újabb négy évet kell várnia az olimpiai indulásra.

Risztov Éva londoni formában kezdte a viadalt, akárcsak 2012-ben, most is az élre állt, és a verseny első felében vezetett is, aztán a harmadik körben kissé visszább esett, ám mindvégig tapadt az élbolyra. Olasz Anna szintén próbált az elöl haladókkal lépést tartani, féltávnál tízben volt (hetedikként haladt át a mérőpanel alatt – igaz, az időmérő például az elején úszó Risztovot sem „vette észre”, így Annánál 5. időt tüntettek fel), 7.5 kilométernél a 13. helyen regisztrálták.

Aztán ahogy lenni szokott, az utolsó körben nagyon meglódult a mezőny, hárman, a francia Aurelie Muller, a holland Sharon van Rouwendaal és az olasz Rachele Bruni tolta a legfeljebb a sebváltót, és ők elég szépen elhúztak, amikor az utolsó egyenesre fordultak, 22 másodperccel vezettek az üldözőboly előtt, melyben ott tempózott a két magyar lány is. A finis párosversennyé redukálódott, és végül Muller diadalmaskodott a holland Európa-bajnok előtt, miközben a teljesen besavasodó Brunit lehajrázta a brazilok legjobbja, az összetett FINA Világkupát tavaly is megnyerő, az idén Balatonfüreden is győztes brazil Ana Marcela Cunha, aki így bronzérmes lett. Vele együtt zúdult be a boly is – a végkifejlet pedig drámaira sikeredett magyar szemszögből: Risztov Éva pont 10. lett, ami még riói kvótát jelent, míg Olasz Anna 3.4 másodperccel mögötte ütötte meg a panelt, és ő a vonal alá került. Végleg, ugyanis egy nemzet csak itt, a vb-n szerezhetett két olimpiai helyet – a folytatásban már csak egy kvótára van lehetőség, és csak azoknak az országoknak, amelynek nem volt versenyzőjük az első tízben. Bár két brazil is bekerült a tízbe, ez Annán nem segít: a FINA-szabályok szerint ugyanis ebben az esetben a rendezőnek járó automatikus, és most felszabaduló kvótát nem a vb-n, hanem az olimpiai selejtező résztvevői között osztják ki.

Risztov Éva természetesen boldogan nyilatkozott.

"Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ha valaki London után azt mondja, hogy harmincévesen még Rióban is résztvevő leszek, talán kinevetem. Azt is tudom, nem sokan bíztak benne. Akik viszont igen, azoknak nagyon hálás vagyok – szeretném megköszönni mindenkinek, aki velem volt, aki hitt a sikeremben. A mai alapvetően biztonsági úszás volt, elsősorban azért mentem előre az elején, hogy kimaradjak a közelharcokból. Ez sikerült is, továbbá az is, hogy végig az élbolyban haladjak."

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem szituációról annyit mondott Éva: "Annát nagyon sajnálom, de fiatal, benne még sok van, nekem ez bizonyosan az utolsó lehetőségem. Az nagyon fontos lenne, hogy ne Risztov–Olasz ellentétre hegyezzék ki ezt a versengést – mindketten mindent megteszünk a sikerek érdekében, azaz most is az ünnepeljük, hogy a szakág újfent jó eredményt ért el."

Négy éve, a sanghaji vb-n diszkvalifikálták, így csak a 2012. májusi selejtezőn vált biztossá a londoni részvétele (ahol hasonló előnnyel előzte meg Olasz Annát). "Most ez bizonyosan új távlatokat nyit: egy év készülés az olimpiára, ez egészen nagyszerű. Minden hónap, hét, nap pontosan megtervezhető. Nagyon eltökélt vagyok, hogy élek ezzel a fantasztikus lehetőséggel."

Olasz Anna könnyeivel küszködve értékelt. "Mit mondhatnék... Ez életem első nyíltvízi versenye, amelyiken nem kerültem az első tízbe... Hogy miért pont most – nem tudom a választ. Nem hinném, hogy elrontottam bármit is. Különben sem vagyok az az ember, aki panaszkodik a körülményekre vagy a vetélytársakra. Ugyanaz a víz volt, ugyanaz a pálya, ugyanaz a napsütés... Nem sikerült. Most van három napom, hogy összerakjam magam a huszonöt kilométerre."

(MÚSZ)

Hozzászólások