Úszás - Rengeteg kérdés válaszok nélkül ─ a karantén Michael Phelps szemszögéből
Rengeteg kérdés válaszok nélkül ─ a karantén Michael Phelps szemszögéből
Fotó: Europress/AFP

Rengeteg kérdés válaszok nélkül ─ a karantén Michael Phelps szemszögéből

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/22 12:39
Az élsportolók rengeteg munkával teletűzdelt, ám legtöbbször fényesen csillogó életéhez sajnos egyre gyakrabban társul pályafutásuk bizonyos periódusában egy komoly, mentális problémákkal, függőségekkel tarkított időszak. Néhány napja osztottuk meg portálunkon a brit csodaúszó, Adam Peaty közelmúltbéli kálváriáját, a továbbiakban pedig minden idők legeredményesebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek hasonló története következik.

„Ha velem történne ez, teljesen kiborulnék és összeroppannék a bizonytalanságtól. Az egész olyan lenne, mint egy rossz álom.” ─ nyilatkozta Michael Phelps szűk két hónapja, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a tokiói olimpia megrendezését a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztotta. A huszonháromszoros olimpiai bajnok ex-sportoló nyíltan beszélt arról, hogy napjainkban a mentális egészség megőrzése legalább annyira fontos, mint a fizikai állapot fenntartása. Neki személy szerint a járvány miatti karantén idején ismét a mentális állapotával gyűlt meg a baja.

phelps_pillangó.jpgFotó: Europress/AFP

„A karantén olyan kihívások elé állított, amikkel korábban nem volt még dolgom. Mindannyian összezárva egy házban, telis-tele kérdésekkel: mikor lesz ennek az egésznek vége? milyen lesz az életünk ezután? vajon mindent megteszek azért, hogy biztonságban legyek? vajon a családom biztonságban van? Ettől teljesen becsavarodtam.”

Minden idők legsikeresebb olimpikonja hozzátette, a korábban megszokott életstílusához képest ez a mostani helyzet addig soha nem látott körülményeket teremtett az életében, amelyekkel nehezen tudott megbirkózni:

„Mindig is ahhoz voltam szokva, hogy utazom, versenyzem, emberek között vagyok. Ehhez képest most be vagyok zárva, érzelmileg teljesen kifacsarva. Soha életemben nem éreztem még, hogy ennyire rámzúdult volna minden, mint a járvány alatt. Néha azt kívánom, bárcsak ne önmagam lennék, hanem csak egy átlagember, átlag problémákkal.”

Michael Phelps, Ryan Lochte és Cseh László a 200 m vegyesúszás londoni olimpiai dobogójánMichael Phelps, Ryan Lochte és Cseh László a 200 m vegyesúszás londoni olimpiai dobogójánFotó: Europress/AFP

Miután a londoni olimpia után bejelentette visszavonulását, Michael Phelps nem tudott zökkenőmentesen átlépni a civil életbe. Depresszió és alkoholproblémák kísérték az útját, mígnem aztán 2014-ben ittas vezetésért le is csukták és elvonó kúrára kötelezték. A minap az ESPN-nek nyilatkozó úszófenomén arról is szót ejtett, mennyire lehet a korábbi problémákat magunk mögött hagyni:

„Teljesen hamis volt a részemről az a narratíva, hogy a problémáimat magam mögött hagytam, és új fejezetet nyitottam az életemben. Az a nagy igazság, hogy ezt soha nem lehet teljesen lezárni. Vannak jobb és rosszabb napok, de soha nincs egy olyan fal, amelyet elérve kiszállok a medencéből, a gondjaim pedig örökre ott maradnak a vízben. A riói olimpia után nagyon sok interjút adtam, amelyek tulajdonképpen ugyanarra a sémára épültek fel: Michael Phelps szembenézett a depresszióval, leküzdötte azt, újra olimpiai bajnok lett és most már minden rendben. Azt kell mondjam, bárcsak igaz lett volna mindez.”

phelps_rio.jpgFotó: Europress/AFP

A pekingi olimpián minden számában aranyat nyerő úszó ezzel együtt nem adta fel a mentális problémáival való küzdelmet, hiszen manapság is szakember segítségét veszi igénybe, illetve ő maga is megjelenik olyan összejöveteleken, amelyek ezt a témát járják körbe. Vallja, létszükséglet, hogy a negatív érzelmek forrását megtaláljuk és beszéljünk is róluk. Michael Phelps a legtöbb segítséget azonban elmondása szerint feleségétől, Nicole-tól, valamint három gyermekétől kapja:

„Vannak pillanatok, amikor szinte beszorítanak a gondolataim és úgy érzem, nem tudok kiszabadulni. És ekkor, teljesen váratlanul odajön Boomer, a négyéves fiam, megölel és elmondja, hogy szeret. Ennél számomra szó szerint nincs nagyobb dolog a világon.”

A 34 éves úszólegenda arra figyelmezteti minden hasonló cipőben járó embertársát, hogy semmiképpen se szégyellje a problémáit és ne bújjon el velük a külvilágtól. Épp ellenkezőleg, vállalja fel, ossza meg a szeretteivel, és kérjen segítséget. A megoldás, mint oly sok más helyzetben, itt is a részletekben, olyan elemekben lehet, amelyek fölött normál esetben elsiklunk:

„Figyelj oda és válaszolj őszintén, ha legközelebb valaki felteszi Neked a következő egyszerű kérdést: hogy vagy?”

via ESPN

Hozzászólások