Úszás - Phelps nem lesz ott a kazanyi úszó világbajnokságon
Phelps nem lesz ott a kazanyi úszó világbajnokságon
Fotó: Europress/Getty

Phelps nem lesz ott a kazanyi úszó világbajnokságon

HosszabbitásHosszabbitás
2015/04/02 12:53

A híresztelésekkel ellentétben nem indulhat a nyári oroszországi világbajnokságon Michael Phelps, minden idők legeredményesebb úszója.

Az amerikai szövetség egyik tisztségviselője a dpa német hírügynökségnek cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a versenyzéstől ittas vezetés és gyorshajtás miatt eltiltott 18-szoros olimpiai bajnok mégis elutazhat a kazanyi versenyre. "Phelps nem tagja a 2015-ös vb-csapatnak" - mondta határozottan.

Phelpset szeptember végén vették rövid időre őrizetbe a Maryland állambeli Baltimore-ban kora hajnalban, mivel Land Roverjével 84 mérföldes óránkénti (135 km/ó) sebességgel hajtott egy olyan szakaszon, ahol 45 mérföld per óra (72 km/ó) a megengedett maximális sebesség. Az úszónak nem először gyűlt meg a baja a törvénnyel ittas vezetés miatt, 2004-ben, az athéni olimpia után nem sokkal 18 havi próbaidőre ítélték. Az újabb botlás ellenére novemberben 2014 legjobb úszójának választották az Egyesült Államokban.

A 29 éves úszó, akinek áprilisban telik le eltiltása, fegyelmi büntetése előtt kvalifikációt szerzett a kazanyi vb-re három egyéni számban - 100 méter gyorson, 100 méter pillangón, 200 méter vegyesen -, és három váltóban is nyilvánvalónak tűnt a részvétele. Márciusban az amerikai szövetség ügyvezető igazgatója még úgy nyilatkozott, hogy még megfontolhatják a dolgot. "Bonyolult a helyzet, de előfordulhat, hogy kiutat találunk" - mondta Chuck Wielgus. Most úgy tűnik, hogy a csapat és a szövetség vezetői nem kegyelmeztek meg Phelpsnek, aki a torontói Pánamerikai Játékokon sem indulhat júliusban.

(MTI/Telesport)

Hozzászólások