Úszás - Phelps eltiltása ellenére ott lehet a kazanyi vb-n
Phelps eltiltása ellenére ott lehet a kazanyi vb-n
Fotó: Europress/Getty

Phelps eltiltása ellenére ott lehet a kazanyi vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2015/03/04 15:43

A versenyzéstől ittas vezetés és gyorshajtás miatt októberben hat hónapra eltiltott 18-szoros olimpiai bajnok esetleges szerepeltetéséről a USA Swimming egyik vezető tisztségviselője nyilatkozott, mondván, még megfontolhatják a dolgot.

"Bonyolult a helyzet, de előfordulhat, hogy kiutat találunk" - fogalmazott Chuck Wielgus, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Phelps, akinek áprilisban telik le eltiltása, maga még nem beszélt a folytatásról, de úgy hírlik, visszatérésre készül és ott lesz a mezőnyben a jövő hónapban Arizonában rendezendő US Grand Prix-n. Fegyelmi büntetése előtt a 29 éves úszó kvalifikációt szerzett a kazanyi vb-re három egyéni számban - 100 méter gyorson, 100 méter pillangón, 200 méter vegyesen -, és három váltóban is nyilvánvalónak tűnt a részvétele.

Phelpset szeptember végén vették rövid időre őrizetbe a Maryland állambeli Baltimore-ban kora hajnalban, mivel Land Roverjével 84 mérföldes óránkénti (135 km/ó) sebességgel hajtott egy olyan szakaszon, ahol 45 mérföld per óra (72 km/ó) a megengedett maximális sebesség. Az úszónak nem először gyűlt meg a baja a törvénnyel ittas vezetés miatt, 2004-ben, az athéni olimpia után nem sokkal 18 havi próbaidőre ítélték. Az újabb botlás ellenére novemberben 2014 legjobb úszójának választották az Egyesült Államokban.

Michael Phelps a 2012-es londoni ötkarikás játékok után 20 hónapra visszavonult, ám tavaly tavasszal visszatért, többek között azzal a szándékkal, hogy a 2015-ös világbajnokság mellett indul a 2016-os riói ötkarikás játékokon is. Három olimpián szerzett 22 érmével a nyári játékok történetének legeredményesebb sportolója, 39-szeres világcsúcstartó, 26-szoros világbajnok és egy aranyat rövidpályás vb-n is nyert.

(MTI)

Hozzászólások