Úszás - Phelps - arany nélkül
Phelps - arany nélkül
Fotó: Europress/Getty

Phelps - arany nélkül


2014/08/11 12:01

Vasárnap a kaliforniai Irvine-ben véget ért az amerikai úszóbajnokság. A nőknél a 400 gyorson világcsúcsot úszó Katie Ledecky volt a hős, a férfiaknál ugyanakkor sokat vártak a szakemberek Michael Phelps visszatérésétől. Az áprilisban 628 nap után újra medencébe ugró, 18-szoros olimpiai bajnok úszó több számban is rajthoz állt, ám végül egyetlen aranyérem nélkül kellett hazautaznia.

A 29 esztendős úszó vasárnap a 200 vegyes döntőjében lépett rajtkőre, ahol állandó riválisa, az ezúttal csak a kettes pályáról döntőző - térdműtéte után sokáig lábadozó - Ryan Lochte végzett előtte (1:56,55), így az öt századdal utána érkező Phelpsnek meg kellett elégednie az ezüsttel. "Sokkal jobban úsztam most, mint a bajnokság elején, most végre egy teljes versenyt tudtam teljesíteni. Még nem tudom, hogy mit kell változtatnom, mert pár úszás csalódást okozott nekem" - nyilatkozta Phelps az utolsó futama után.

A hét során az amerikai klasszis hetedik lett 100 gyorson, hatodikként végzett 100 háton, a 100 méteres pillangóúszásban pedig egy további ezüstérmet szerzett. Utóbbi távon az előfutamok során a világ idei legjobb idejét (51,17) úszta, ám a döntőben végül egyetlen századdal kikapott Tom Shieldstől. Az amerikai úszóknál ez a verseny illetve a hónap végén Ausztráliában sorra kerülő Óceániai Bajnokság eredményei számítanak bele a jövő évi kazanyi vb-re történő kvalifikációba. Bár most nem nyert, abban biztosak lehetünk, hogy nem az ezüstökért tért vissza Phelps, akinek azért szoknia kell, hogy már nem tud feltétlenül a londoni és a pekingi olimpián is látott dominanciával úszni.

A vasárnap esti, "nem baj, ha elveszítem a nemzeti bajnokságokat, amíg az igazán nagy versenyeken én nyerek" Phelps-nyilatkozat ugyanakkor újabb hadüzenetként is felfogható a világ úszósportja számára.

Hozzászólások