Úszás - Papp Márk: „Még jobban várom a 10 kilométert”
Papp Márk: „Még jobban várom a 10 kilométert”
Fotó: Europress/AFP

Papp Márk: „Még jobban várom a 10 kilométert”

Szántó PetraSzántó Petra
2015/07/25 20:06

Mindkét magyar teljesítette a maga számára kitűzött célt: Papp Márk az első tíz közvetlen közelében, 13-ikként, Székelyi Dániel pedig az első húszban (19.) végzett a férfiak 5 kilométeres versenyében a kazanyi FINA-világbajnokság nyitónapján.

Brutális viadalt hozott a férfiak „sprinttávja”, bármennyire is szerették volna a magyar indulók elkerülni, rendszeresen bedarálták őket a fordulóknál. Mint mondták, egyikük sem az a kezdeményező típus, ráadásul nem is az izomkolosszusok közé tartoznak, azaz inkább elszenvedői, mint győztesei a közelharcoknak – ugyanakkor Papp Márk például egy okos húzással csaknem nyolc helyet nyert az utolsó kilométeren, míg Székelyi Dániel második köre az egyik legjobb volt a mezőnyben, és 16 helyet tudott javítani a forduló után. A viadalt egyébként óriási izgalmak közepette a dél-afrikai Chad Ho nyerte – stílszerűen, 1-es rajtszámmal lett első – a német Rob Muffels előtt, tizedmásodpercekkel.

Sokkal jobban sikerült a verseny, mint gondoltam, ezért még inkább várom a tíz kilométert – értékelt Papp Márk, aki célfotóval lett 13. (a 11. helyezettel azonos időt úszva). – Az elején még sikerült valamennyire kimaradnom a verekedésből, volt egy szakasz, amikor az elsők között haladtam, de nem akartam széthajtani magam, mert akkor nem bírom a végét. Így viszont óhatatlanul belekerültem a sűrűjébe, a bójáknál ilyenkor igyekszem szélesebb mozdulatokkal úszni, hogy ne kerüljenek nagyon közel hozzám, de előfordult, hogy valakit hátulról rám löktek, azaz hatékony védekezés itt nem nagyon létezik. Annak örülök, hogy most lábbal nem kaptam, egyszer rúgtak csak szemen, ennyi bőven benne van.”

Az utolsó hosszon ráadásul sikerült egy igen jót húznia a debreceniek versenyzőjének. „Nagyon nehezen orientálódtunk, össze-vissza úszott a mezőny, a végén viszont néhányan otthagytuk a bolyt, és kiderült, nekünk sikerült a rövidebb úton menni. Ráadásul jó tempóban haladtunk, verekedés sem volt, ami szintén fogyasztja az energiát, így a célegyenesben a boly elejére értünk vissza, amivel elég sok helyet sikerült előreugrani.”

Székelyi Dániel az első húszban akart végezni, ez végül sikerült – ami különösen annak fényében remek produkció, hogy féltávnál csupán 35. volt. „A második kör tényleg sokkal jobban sikerült, az elején én is el akartam indulni a többiekkel, de a rajt után azonnal visszarántottak elég keményen, úgyhogy ezután picit lemaradtam. Mivel a 25 kilométerre készülök, számomra ez a verseny szinte bemelegítés volt, de úgy gondolom, sok tapasztalatot lehet hasznosítani – és a hosszabb távon a keménykedés sem annyira jellemző.”

A hosszútávúszóknál vasárnap szünnap, hétfőn a férfiak, kedden a nők 10 kilométeres viadalával folytatódik a vb – ezen a távon az első 10 helyezett riói kvótát szerez.

(via MÚSZ)

Hozzászólások