Úszás - Olimpia helyett rekordok, berobbanó tinik, nagy szavak és mosolyok - az úszósport visszatért!
Rekordok, berobbanó tinik, nagy szavak és mosolyok - az úszósport visszatért!
Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Olimpia helyett rekordok, berobbanó tinik, nagy szavak és mosolyok - az úszósport visszatért!

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/07/27 10:42
Hosszú, annál is hosszabbnak tűnő szünet után a Margitszigeten néha olyan volt, mintha semmi sem történt volna, pedig nagyon is történt. 
"Baromira kellett már ez a verseny, hogy végre külföldiek ellen úszhattunk, mert már nagyon untam az egymás közötti felmérőket" - Milák Kristóf, 2020.07.26.

Motiváció, éhség, öröm és felszabadultság: a Négy Nemzet Úszóverseny három napja úgy kellett, mint egy falat kenyér!

Talán nincs olyan cseh, lengyel, magyar és osztrák úszó, aki ne ilyen gondolatokkal távozott volna a Széchy Tamás Uszodából. Nem feltétlen azért, mert mindenki élete legjobb teljesítményét nyújtotta (pedig akadtak olyanok is, meglepetésre elég sokan) vagy lehozták a csillagokat az égről, de négy hónap az négy hónap, márpedig ilyen versenykörülmények között, egyáltalán versenyhez hasonló hangulatban március közepe óta nem tempóztak az úszósport hazai legjobbjai, sőt, a koronavírus-járvány kirobbanása óta az egész világon ez volt az első nemzetközi megmérettetés. Ehhez társult a Magyar Úszó Szövetség ötlete, miszerint dobják fel a mezőnyt a csehekkel, az osztrákokkal és azokkal a lengyelekkel, akik az eredetileg meghívott németek helyére ugrottak be, plusz csináljanak jelképes pontversenyt, azaz legyen némi tétje is a versengésnek, ha maga a szituáció nem adott volna elég löketet. 

Aki esetleg nem követte az eseményeket a Hajós Alfréd komplexum melletti dombon vagy a képernyők előtt: a helyenként az ISL (International Swimming League) futambeosztásaira hajazó rendszer lehetőséget adott arra, hogy minden úgynevezett A-döntőben a négy nemzet két-két legjobbja úszhasson, számonként változó pályabeosztással. Ez külön pikantériát adott a magyaroknak, hiszen egyrészt a kora esti szerepléshez olyan háziversenyt kellett úszni délelőtt, mint egy-egy világversenyen, másrészt a B-döntőbe még beférhettek azok, akik lecsúsztak a legjobb kettőről. 

Persze a verseny maximum nyomaiban pótolhatta az olimpia elhalasztása miatt keletkezett űrt, már csak azért is, mert ezzel egy időben épp nagyjából 9000 kilométerre, Tokióban kellett volna mindenkinek mindent kiadnia magából. Az ottani örömöt-bánatot felváltotta a jó öreg Margitsziget, meghagyva jövőre az ötkarikás játékok szépségét, így legalább lett idő visszagondolni a 2019-es gwangjui világbajnokságra - Kapás Boglárka például "szülinapi" tortát kapott edzőjétől, Virth Balázstól.

Annyiban nem különbözött a két viadal, hogy az újdonsült Telegdy-menyasszony Dél-Koreában és most Budapesten is megnyerte a 200 méter pillangót, ráadásul a Négy Nemzet egyik legjobb formában lévő versenyzője volt, 50 és 100 pillangón is új egyéni csúccsal zárt és 200 gyorson sem talált legyőzőre. A válogatott  gwangjui aranyérmesei közül nem maradt adós az eredménnyel a 200 és 400 vegyesen induló és nyerő, a 2010-es, szép emlékű margitszigeti Eb emlékeit többször felelevenítő Hosszú Katinka, valamint az utóbbi hetekben nem éppen a legkeményebben készülő Milák Kristóf sem, aki Sós Csaba szövetségi kapitány elmondása szerint a magyar úszás egyik legnagyobb csillaga Egerszegi Krisztina óta: 100 pillangón és 100, valamint 200 gyorson is elég komoly időt úszott (pillén ráadásul egy rakat hibával, ahogy ő fogalmazott), emellett győzött 50 és 200 pillangón. A "balatoni cápa", azaz Rasovszky Kristóf sem lubickolni érkezett, a nyíltvízi úszás királya a hosszabb gyorsúszó-távokon végzett dobogós helyeken, plusz zárásként az ő Jövő Bajnokai-csapata nyerte a 4x50-es, vicces feladatokkal megbolondított mix gyorsváltót. 

Ha már a legeknél tartunk: a magyar csapat 496 ponttal megnyerte az összesítést. Ehhez kellett az első napon az egyaránt kedvező jeleket mutató Késely Ajna és Verrasztó Dávid, valamint a Shane Tusuppal remek összhangban készülő Szilágyi Liliána győzelme - utóbbi technikája igencsak átalakulóban van, mozgása helyenként biztatóbb volt, mint az elmúlt négy évben bármikor. A második napon Késely és a Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor alkotta férfi vegyesváltó mellett a két hátúszó, az elmondása szerint még saját magát is meglepő Burián Kata, valamint az újdonsült Kapás-vőlegény, Telegdy Ádám hozott első helyet a magyar csapatnak (ahogy vasárnap 200 háton szintén), a 18 évesen a 200 méter mell mezőnyét simán oktató Békési Eszterről nem is beszélve. 

Az egriek tehetsége valóban a magyar mellúszósport egyik legígéretesebb fiatalja, és ha már tehetségek: két nem várt, annál komolyabb eredmény zárta a harmadik, azaz utolsó napot. A Balaton Úszó Klub Veszprémnél év eleje óta Rasovszky Kristóffal készülő és a jelek szerint rendesen magára találó Kalmár Ákos élete legjobb úszásával, 14:52,00-val zárt 1500 gyorson (ezzel tavaly 6. lett volna Gwangjuban), mindössze szűk hét másodperccel elmaradva Kis Gergő 2011-es országos csúcsától. Joggal járt neki a verseny legmagasabb FINA-pontot szerző férfi versenyzői díj, mint ahogy joggal járt a taps Kós Hubertnek is. A 17 éves UTE-versenyző 200 és 400 vegyesen is bődületes korosztályos rekordot úszott (1:59,06, illetve 4:15,77), két olimpiai A-szinttel gazdagodott volna, ha a verseny beleszámít a kvalifikációba. A SwimSwam szakportál statisztikái szerint Kós két úszása Amerikában a 17-18 évesek korosztályában minden idők tíz legjobbja között van, emellett ő az első magyar tinédzser, aki két percen belül úszott 200 vegyesen - nyitott pályán, nem éppen a legjobb körülmények után és között lopta el a show-t... 

"Igazából erre a kétszázra készültem már fél éve, számítottam arra, hogy ez most robbanni fog, arra kevésbé, hogy a négyszáz is ennyire jól sikerül. Szerencsés vagyok, mert otthon van medencénk, és nekem összesen három nap maradt ki, mert amúgy végigcsináltam a karantént gumikötéllel… Szóval ellentétben a többiekkel én már várom, hogy jöjjön egy kis pihenő" - mondta Kós.

Egyrészt biztos, hogy számolni kell vele a tokiói csapatba kerülésért (ha így halad, lassacskán akár az érmekért), másrészt valamit nagyon eltalálhattak az utóbbi hetekben Újpesten, hisz Nyirádi Réka 200 pillangón 2:11-es idővel jelentkezett be az élmezőnybe, emellett 400 vegyesen Hosszú mögött lett második. 

Saját magához képest egy fokkal halványabb volt a kétszer, 100 pillangón, valamint 100 mellen úszó Cseh László, továbbá Bernek Péter, Kenderesi Tamás vagy épp a győriek Jakabos Zsuzsannával és Szabó Szebásztiánnal, de mindenki hangsúlyozta: a felkészülés nem volt könnyű, a komoly munka igazából szeptembertől indul, emellett egyáltalán nem az időkre és az eredményekre helyeződött a hangsúly, hanem magára a versenyzésre és a mosolyra, amiből szerencsére nem kevés akadt.

Külön előremutató, hogy a résztvevő 35 magyar egyesületből a kisebb vidéki klubok is képviseltették magukat a döntőkben és a dobogón, pláne annak tükrében, hogy a speciális edzőtáborból érkező lengyelek és az osztrákok közül sokan valódi erőpróbának és felkészülésnek vették a versenyt, igazi kihívói voltak a hazai úszóknak. Valentin Bayer 100 mellen, Felix Auböck 200 gyorson úszott osztrák csúcsot, míg a legjobb női eredményt produkáló Caroline Pilhatsch két tizedre járt a nemzeti rekordtól 50 háton. 

"Fontos volt, hogy végre versenyezhettünk, még ha most a teljesítmények, az idők nem is számítottak annyira, sőt, igazából egyáltalán nem, most a versenyzésen volt a hangsúly. Nyilván nem könnyű megélni, hogy Tokió és a brutális adrenalinfröccsök helyett itt vagyunk a szigeten, egy négynemzetes versenyen – de a körülmények miatt ezt is nagyon meg kell becsülni, meg hát végül is sok szép emlék köt ehhez a medencéhez. Én még nekimegyek Rómának is, a Sette Collinak, ami a nyár utolsó versenye lesz – eredetileg az az utolsó nagy viadal lett volna az olimpia előtt… Én csak azután fogok teljes fordulatszámra kapcsolni minden tekintetben, ha végre megszűnik a bizonytalanság, és tisztán kirajzolódik a következő szezon időrendje" - fogalmazott Hosszú Katinka.

Folytatás többek számára augusztusban, Rómában, immár még nemzetközibb mezőnyben a Sette Collin.

Hozzászólások