Úszás - Milák Kristóf: A túlélés volt a tét
Milák Kristóf: A túlélés volt a tét
Fotó: Kiss Lóránt

Milák Kristóf: A túlélés volt a tét

HosszabbitásHosszabbitás
2018/03/31 21:15

Nem akármilyen duplázások zárták a debreceni országos bajnokságot: Milák Kristóf húsz perc alatt megnyerte az 50 méteres hátúszást, majd a száz pillangót – utóbbit a világranglista 3., az európai rangsor legjobb idejével, míg Késely Ajna előbb 1500 gyorson, majd 200 gyorson is bajnok lett. A nap legjobb eredménye Szilágyi Csabáé: 50 mellen egy 16 éves országos csúcsot sikerült végre megdöntenie.

A magyar bajnokság eljutott arra a szintre, hogy a számok többségét gyakorlatilag világranglista Top 10-es idővel lehet megnyerni – persze, ahol egy döntőben szinte kizárólag olimpiai, vb- és Eb-érmesek, ifjúsági olimpiai bajnokok vagy junior világbajnokok sorakoznak a rajtköveknél (mint férfi 200 gyorson vagy 100 pillangón), ott ezen nincs mit csodálkozni. Ennél is örömtelibb látvány, hogy sosem látott csapatszellem uralkodik a parton: a vetélytársak a bevonulásnál lepacsiznak egymással, mielőtt elindul az ádáz csata.

Kétszáz gyorson elképesztő csata zajlott az érmekért, és végül az egyesen Kozma Dominiknek ezúttal sikerült megfékeznie az éhes ifjú farkasokat, avagy legyőzte a hét évvel fiatalabb Németh Nándort és Milák Kristófot (világranglista 6. idővel).

„Mondtam mindenkinek, figyeljenek, mert a pisztolytáska itt van nálam, elő fogom venni a stukkert, és akkor annyi lesz mindenkinek. Hát most ez történt... Mondjuk az utolsó már vaktöltény volt, szerencsére, az már nem került a csőbe, mert az utolsó húsz méteren szerintem a vízből választottam le az oxigént, a fejemet ugyanis már nem tudtam kiemelni, annyira fájd az úszás. Hanem ez az 1:47 március végén, apám, azért ez nagyon ott van! Ebből csinálok 1:44-et az Eb-re, aztán megnézzük, ki tud a közelébe jönni. Intézzetek valami EU-állampolgárságot Dresselnek (hétszeres világbajnok amerikai úszó), mert őt is meg akarom verni Glasgow-ban" - Kozma Domink

Milák hamarosan visszatért, és nem akármilyen produkciót nyújtva húsz percen belül megnyerte az ötven hátat (két századdal előzte meg Szentes Bencét), majd száz pillangón (amelyen júliusban ezüstérmet szerzett a budapesti vb-n) esélyt sem hagyott a két nagy klasszisnak, Cseh Lászlónak és Kenderesi Tamásnak. Egy ilyen széria természetesen még őt is megpróbálta, avagy az ideje nem hasonlított a nyitónapi kétszázas „durvulásra”, „csak” a világranglista 3. helyére jó egyelőre, de Európában a legjobb (az ötven hátas ideje pedig 6.).

„Száz pillén ennél sokkal jobb időt szerettem volna, de a mai napon már a túlélés volt a tét. A kettő gyorsnak nem mertem úgy nekimenni, hogy ne fájjon túlzottan, ez látszott is – utána jött az ötven hát és a pille húsz percen belül, így jött ki ez az 51.5-ös idő. Nem rossz, de mondom, ebben több van egyértelműen” - Milák Kristóf

Szintén minőségi idővel győzött 800 gyorson a nyíltvízi specialista, Rasovszky Kristóf, akinek 8 percen belüli produkciója szintén jó a harmadik helyre a világranglistán. Ennél is parádésabbat produkált Szilágyi Csaba: a vajdasági mellúszó végre legyűrte az 50 méter országos csúcsát, átadva Flaskay Mihály 2002-es idejét a múltnak – ráadásul meglehetősen sokkal vágta agyon a 16 esztendős rekordot (27.51 volt, 27.05 lett), ez az idő most negyedik a világrangsorban.

„Az ezerötszáz napján még azért éreztem az előző hétvégi tíz kilométert, és ez még otthagyta a nyomát a négyszázra, ma viszont már újra frissnek éreztem magam. Azt tudtam, hogy előre kell mennem, hogy a táv második felén már ne tudjanak igazából befogni – és ez végül is működött. Örülök az aranynak, de nemzetköziben csak a nyíltvízre koncentrálok” - Rasovszky Kristóf

A hölgyeknél Késely Ajna egészen speciális duplája vitte a prímet, előbb az 1500-at, majd a 200 gyorsot nyerte meg, így kedvenc távjait három arannyal (200-400-1500) és egy ezüsttel (800) abszolválta a Kőbánya SC junior világ- és Európa-bajnok kitűnősége, a négyszáz vegyessel együtt az egész női mezőny legjobb eredményét érte el egyéni érmek tekintetében (3-2-0) – Kapás Boglárka 3-1-0-val zárt.

„Ezerötön igazából csak a győzelem volt a fontos, az idő kevésbé – az ugyanis tudható volt, hogy a kétszáz gyors ezután eléggé csípni fog. Csípett is, igaz, az utolsó ötvenre fordulva eszembe jutott, hogy ez az egész bajnokság utolsó ötven méterre, csak azért is kipréselem magamból a maximumot. Nagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült ez a négy nap, különösen a nyolcszázon úszott időmnek (új korosztályos csúcs) örültem, meg annak, hogy négyszázon sikerült megvédenem a címemet. A négyvegyes lehetett volna jobb is, ott még van mit javítani” - Késely Ajna.

Burián Kata megcsinálta a hátúszó-triplát, avagy a 100 és a 200 után most behúzta az 50-et is – a mellúszóknál pedig Sztankovics Anna volt a leggyorsabb „egyhosszozó”. Verrasztó Evelyn szintén egészen pazar eseményt zárt, hiszen a 100 pillangó megnyerésével öt egyéni éremig jutott (2-2-1), a váltókkal együtt pedig az egész bajnokság legfényesebb kollekcióját hozta össze: kilenc dobogós helyezést (4-3-2) ért el. Aranyak tekintetében még a győrieknél feltűnő fejlődésnek indult Sebestyén Dalma „meccsel vele”, hiszen ő 4 arannyal és 2 ezüsttel fejezte be a bajnokságot.

A férfiaknál az éremkollekciók tekintetében Bernek Péter vitte el a pálmát, négy egyéni elsősége mellé egy ezüstöt gyűjtött a BVSC klasszisa, váltókkal együtt „bruttó” hétszer állt a dobogón (4-2-1) – pontosan ugyanez örök harcostársának, Kozma Dominiknak is összejött, többek között a mixed váltókban szerzett elsőségeknek is köszönhetően. A férfiváltókban villogó egriek közül Cseh László diszkréten hat éremig jutott (3-2-1), akárcsak Németh Nándor (3-1-2).

Mennyiségre Milák Kristóf szerezte a legtöbbet, ő hat egyéni számban lett érmes (3-2-1), a váltókkal együtt nyolcdarabos gyűjteménnyel távozott Debrecenből (3-3-2 – ebből négyet az utolsó napon szerzett), plusz az egész bajnokság legjobb időeredményéért járó trófeával (ama bizonyos 200 pillés robbantás, ami az örök-világranglistán a 3. legjobb Phelps és Cseh mögött).

Az év fő eseménye, az Európa-bajnokság augusztus 3. és 12. között Glasgow-ban esedékes.

Férfiak

200m gyors: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 1:47.16

800m gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni Úszó Egylet) 7:56.85

50m hát: Milák Kristóf (Érd) 25.23

50m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 27.05 – új országos csúcs

100m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 51.50

4x100m vegyesváltó: Egri Úszó Klub 3:39.18

Nők

200m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 1:59.62

1500m gyors: Késely Ajna (Kőbánya) 16:33.97

50m hát: Burián Kata (Eger) 29.05

50m mell: Sztankovics Anna (Miskolc) 31.65

100m pillangó: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 59.57

4x100m vegyesváltó: Győri Úszó SE 4:09.64

(Forrás: Csurka Gergely/MÚSZ)

Hozzászólások