Úszás - Milák Kristóf nagy időt szeretne úszni az országos bajnokságon
Milák Kristóf nagy időt szeretne úszni az országos bajnokságon
Fotó: Europress/AFP

Milák Kristóf nagy időt szeretne úszni az országos bajnokságon

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/14 10:29
Egy gyors lefolyású betegségtől eltekintve eredményesként élhette meg a háromhetes thaiföldi edzőtáborát a honvédes Milák Kristóf, aki január 18-án azzal szembesült, hogy a japán Daiya Seto személyében a vártnál is veszélyesebb kihívó vár rá a tokiói olimpián. 

Nem mellékesen az ellenfél számára kedvező hazai „vizeken”. Történt ez akkor, amikor a magyar világcsúcstartó négyszeres világbajnok riválisa a 200 pillangón  1:52.53 perces bombaidővel 11 évig ostromlott japán rekordot javított meg a Bajnokok Ligájának kínai állomásán. Úgy, hogy állítólag nem is volt igazán jó formában. Setonál gyorsabb pillangózásra eddig csak az ex-világcsúcstartó amerikai Michael Phelps, valamint az örökranglista éllovas Milák volt képes. Selmeci Attila, a magyar úszócsillag mestere szerint mielőbb csattanós választ kellene adni a japánnak, ha a versenyzője formája úgy alakul, lehetőleg már a márciusi magyar bajnokságon.

Amikor a japánok vérszagot éreznek

„Jól ismerem a japán sportolók mentalitását, ha vérszagot éreznek, nem ismernek lehetetlent,  ha farkasok támadnának rájuk, még azoknak a torkát is átharapnák – ezzel a merész hasonlattal élve igyekezett felhívni a figyelmet a japánok elszántságára, és  a tanítványára leselkedő veszélyre  Selmeci Attila. -  Ha a következő háromhetes edzőtáborunkban, a dél-afrikai Stellenboschban óramű pontossággal sikerül minden feladatot teljesíteni, akkor tíz nappal a hazatérésünk után, az országos bajnokságon szerintem nagyot szólhat Kristóf 200-as pillangója. Sok függ attól, hogy a legnagyobb ellenfelei, Cseh László, Kenderesi Tamás és Biczó Bencze mennyire tudják odatenni magukat, mekkora iramra és hajrára késztetik a világcsúcstartót. ” – hangsúlyozta a magyar szakember, aki azt is jelezte, hogy idén azért nem Durban felé veszik az irányt, mert arrafelé a nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint nem érezhették volna magukat teljes biztonságban.

Selmeci Attila örömmel számolt be arról, hogy az év első hosszú melegégövi edzőtáborában egymást sarkalva, máskor ugratva, a holtpontokon pedig átsegítve birkózott meg a napi 13-14 kilométeres edzésadagok teljesítésével a világbajnok Milák, valamint két edzőtársa, Biczó Bence és Márton Richárd. Kifejezetten jó hatással voltak egymásra.  A „tengelyre” rákapcsolódott a 400 gyorson junior világbajnok Zombori Gábor is, akinek most adatott meg először, hogy ezzel a „jó társasággal” együtt dolgozhasson. Selmecinek ugyanakkor nem okozott gondot, hogy egy helyett négy versenyzőre kellett figyelnie, éppen ellenkezőleg: szerinte a csapatmunka feloldotta a korábbi feszültséget.

Óra átállítás: egy újabb kihívás

„Jó döntést hozott a szövetség, amikor a márciusi országos bajnokság menetrendjét Tokióra fokuszálva úgy alakította ki, hogy a döntőket rendhagyó módon délelőtt rendezik majd meg, az előfutamokat pedig késő délutánonként és esténként – folytatta Selmeci. – Kristóf későn nyugovóra térő sportolóként koradélelőtt nehezen lendül bele a feladatok teljesítésébe, de nincs mese, szoknia kell az olimpiai menetrendet. Ez csak úgy lehetséges, ha át tudja állítani a „belső” óráját. A területen jártas szakemberek szerint ez nem okozhat akadályt, feltéve, hogy az áthangolás időben elkezdődik. Az én dolgom az, hogy a délelőtt 10 és 12 óra közötti időszakra időzítsem a leginkább intenzív edzéseket, ami persze nem csak nekem, hanem a versenyzőknek is egy újabb kihívást jelent” – hangsúlyozta Selmeci Attila, aki azt reméli, hogy Kristóf világszerte megcsodált pillangóúszása a május 11-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon a versenyek egyik fénypontja lesz.   

SzPress

Hozzászólások