Úszás - Magyarország meghódította a világot
Magyarország meghódította a világot
Fotó: Europress/Getty

Magyarország meghódította a világot


2014/12/05 18:58

Az úszósport egyetemes históriájában még sohasem fordult elő, hogy olimpián vagy világbajnokságon egy nap leforgása alatt négy aranyérmet szerezzenek a magyarok – ma ez is megtörtént. A dohai rövid pályás vb harmadik napján Hosszú Katinka kétszer (200 hát, 100 vegyes – mindkettőt világrekorddal), Gyurta Dániel (200 mell) és Bernek Péter (400 gyors) is a dobogó tetejére állhatott. Ahogy mondani szokás, most kéne megállítani a föld forgását: a harmadik nap után Magyarország áll az éremtáblázat élén – egy úszó világbajnokságon!

A parádét Hosszú Katinka indította, aki 200 háton „tönkrevágta” a világrekordot, a nők közül elsőként teljesítve a távot 2 percen belül (1:59.. Néhány pillanat múlva már kettőből kettőnél tartottunk, Gyurta Dániel ugyanis egy királyhoz méltó eleganciával, ugyanakkor ellenállhatatlan, profi versenyzéssel győzött 200 mellen (2:01.49).

„Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet – mondta Dani. – A mai nap visszaigazolta, jó döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik ma a fináléban úsztunk. Ma egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövid pályás vb – az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak. Viszont az is tény: szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagymedencés világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak."

És ezután jött, ami még nem volt: Bernek Péter már délelőtt is kiemelkedőt nyújtott, délután viszont rátett egy lapáttal. A többiek alkalmasint köpni-nyelni nem tudtak, amikor Peti már féltávnál egy testhosszal vezetett, tán reménykedtek abban, előbb-utóbb elfárad, csakhogy klasszisunk még növelte is az előnyét, s bár az utolsó ötven méterre kezdett besavasodni, így is szédületes fölénnyel, több mint 2 másodperccel előzte meg a brit Guyt, míg a vert mezőnyben olyanok fonnyadtak, mint az Európa-bajnok szerb Sztyepanovics vagy az olimpiai bajnok tunéziai Melluli. Bernek időeredménye (3:34.32) egyébként minden idők harmadik legjobb 400-a, ennél jobbat csak a két világklasszis, Paul Biedermann és Yannick Agnel tudott az úszótörténetben.

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez – mondta Péter a verseny után. – A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben – mindkettejüknek nagyon hálás vagyok. Berlinben, amikor a dobogóról is lemaradtam 200 háton, sírtam, padlón voltam – viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson. A többiek eddig nyilván nem vettek komolyan, az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog – jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult... Magán a verseny pontosan úgy történt minden, ahogy elterveztem: a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig. Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. Ahogy délelőtt mondtam, a váltás óta teljesen kicseréltek, tényleg úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani.”

A napot Katinka zárta méltó keretbe, miután a 100 vegyest is bődületes világrekorddal (56.70) nyerte meg (16 századott csapott le a saját legjobb idejéből – Verrasztó Evelyn ugyanezen a távon a 8. helyen végzett).

„Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna – mondta Katinka nevetve. – Tudom, sokan gondolták úgy az első nap után, hogy valami gond van – pedig nem volt. Éreztem, hogy megy az úszás, csupán annyi történt, hogy Belmonte kiváló formában van – amit én sejtettem –, és abban a két számban legyőzött. Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második nap a száz hát megnyerése teljesen helyretette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni, természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!”

A nap zárásaként Kapás Boglárka parádés úszással 5. lett a gyengébbik távján, 400 gyorson – avagy Bernek Peti teljesítménye magával ragadta klubtársát is. „Amikor Peti nyert, annyira bőgtem, hogy mellettem az olaszok teljesen megriadtak, én meg majdnem lekéstem a last call room-os bejelentkezést. Az, hogy ez a verseny ilyen jól sikerült, Petinek is köszönhető. Kirántott abból a fásultságból, amiben nekem is részem volt már, hiszen tizenöt éve úszom a BVSC-ben, de nem volt egy hozzám hasonló szinten álló csapattárs. Az ő érkezésével minden megváltozott, szerintem nagyon jól motiváljuk egymást.”

Az biztos: a mai napon egy nagyobb adag csokoládé forgott kockán, miután egyszerre rendezték a női és férfi 400 döntőjét – az volt a tét, vajon Bogi 27.5 másodpercen belülre tud-e kerülni Peti idejéhez képest. Délelőtt is megcsinálta, és bár nagyon nagyot ment Peti, délután is sikerült a kikötött különbségen belül úsznia (4:00.27), így ő nyerte a fogadást. Erre a péntekre még sokáig fogunk emlékezni – vagy ahogy Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke fogalmazott: „A világbajnoki rendezés kötelez minket. Oly sokat kapunk. Ez nem lehet viszonzatlan!” Aztán még hozzátette: „Még nincs vége!...”

Pedig akár lehetne is. Ha ugyanis az éremtáblázatot nézzük, érdemes lefotózni úgymond lelki szemeinkkel: három nap után 5 arannyal, 2 ezüsttel és 1 bronzzal Magyarország vezeti a világbajnokság éremtáblázatát!

Szombaton egy remek vasárnap előkészítése mellett Katinka folytathatja a sikertörténetet 200 vegyesen.

Íme, a reggel magyar idő szerint 7.30-tól esedékes program: 4x50 m férfi gyorsváltó, 50 m női hát (Hosszú Katinka, Késely Ajna), 100 m férfi gyors (Holoda Péter, Kozma Dominik), 50 m női gyors (Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna), 100 m férfi vegyes (Földházi Dávid, Holoda Péter), 100 m női pillangó (Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána), 200 m női vegyes (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 50 m férfi mell (Horváth Dávid), 4x50 m mixed gyorsváltó (magyar válogatott)

Forrás: MÚSZ

Hozzászólások