Úszás - Kiss Nikoletta világbajnok Füreden
Kiss Nikoletta világbajnok Füreden
Fotó: MÚSZ/Szaka József

Kiss Nikoletta világbajnok Füreden


2014/09/06 18:41

Orbán Viktor miniszterelnök indította a női 7.5 km-es versenyt a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó világbajnokságon – amelyen végül fantasztikus magyar siker született: Kiss Nikoletta arany-, Sibalin Flóra bronzérmet szerzett!

Illusztris vendége volt a 2. junior nyíltvízi úszó-világbajnokságnak: Orbán Viktor  miniszterelnök, az esemény fővédnöke látogatott el Balatonfüredre szombaton délelőtt. Sőt, tevékeny részt is vállalt a viadal lebonyolításából, minthogy ő indította el a női junior korosztály 7.5 kilométeres versenyét. Miközben a 35 induló nekivágott a távnak, a miniszterelnök Kósa Lajos és Gyárfás Tamás, a 2021-es vb szervező-bizottságának vezetői kíséretében találkozott Paolo Barellivel, a FINA főtitkárával és Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával. A téma természetesen a 2021-es világbajnokság előkészítése, illetve a magyar úszósport kiemelt kormányzati támogatása volt.

Miután a 7.5 kilométeres viadal meglehetősen jól alakult – a két magyar versenyző folyamatosan az élen haladt –, a kormányfő úgy döntött, módosít programján, és megvárja a verseny végét. Az utolsó kört már a partról szurkolta végig, több száz lelkes szurkolóval egyetemben, és mint kiderült, megérte várni, hiszen óriási magyar siker született! Az utolsó körben az élre vágó Kiss Nikoletta elképesztő tempót diktált, és sikerült a záró ezer méteren megőriznie előnyét a versenyt egy ideig vezető orosz Anasztaszia Azarovával szemben, és végül 1.5 másodperces előnnyel elsőként haladt át a célvonalon. És ezzel még nem volt vége a diadalmenetnek, a bronzérmet ugyanis a hasonlóan taktikusan versenyző Sibalin Flóra szerezte meg, hatalmas hajrával, 8 tizeddel a viadal első felében élen haladó brit Alice Dearing előtt.

A történelmi sikerhez – ezek voltak a magyar úszók első junior világbajnoki érmei, és mindjárt kettő – a miniszterelnök is gratulált Nikolettának és Flórának, akik még kissé vacogva fogadták a dicsérő szavakat, az eredményhirdetésnél viszont már felszabadultan nevettek a dobogón, miközben a több száz fős tömeg dübörgő tapssal jutalmazta a magyar lányok diadalát.

Kiss Nikoletta: „Ez volt az első olyan nyíltvízi versenyen, amelyiken nem vízből, hanem startfejessel indultunk, és az első egyenes azzal telt, hogy mindenki igyekezett megtalálni a helyét, kiharcolni a legjobb pozíciót. Az orosz lány különösen kemény volt, folyamatosan azt a pozíciót akarta, amelyikben én úsztam – engem viszont nem olyan fából faragtak, aki csak átengedi az előnyösebb helyzetet, emiatt aztán kaptam egy sárga lapot. Szándékosan nem akartam az élre vágni, a brit lány megpróbálta, de ezt a taktikát eddig egyetlenegy versenyző tudta sikerre vinni, Risztov Éva, őt pedig aligha tudjuk mi, juniorok utánozni, azaz bíztam benne, hogy a brit sem bírja végig az iramot. Az orosz viszont nagyon tapadt ránk, azaz tudtam, hogy nem hagyhatom az utolsó egyenesre a hajrát, mert akkor lehet, hogy érmet nyerek, de nem a legfényesebbet. Az ötödik kör háromnegyedénél robbantottam, és végül is ez működött. Ehhez nagyon kellett a júliusi Eb-ezüst, az óriási lökést adott – most pedig kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy itt, a magyar tengerben, magyar nézők előtt ilyen sikert értem el.”

Sibalin Flóra: „Az Európa-bajnokságon megpróbáltam az élre állni, de rá kellett jönnöm, ez nem működik. Nagyon sokat tanultam az ottani versenyből, ezért lehettem most érmes. Az első hatba szerettem volna kerülni, úgyhogy kimondhatatlanul boldog vagyok ezzel a bronzéremmel!”

2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság, Balatonfüred Junior lányok, 7.5km

1. Kiss Nikoletta (magyar) 1:32:42.27

2. Anasztaszia Azarova (orosz) 1:32:43.73

3. Sibalin Flóra (magyar) 1:32:46.53

(Forrás: MÚSZ)

Hozzászólások