Úszás - Ki lesz Michael Phelps és Ryan Lochte örököse?
Ki lesz Michael Phelps és Ryan Lochte örököse?
Fotó: Europress/AFP

Ki lesz Michael Phelps és Ryan Lochte örököse?


2017/07/27 08:24

Tegnap is akadt ok a magyar örömre, hiszen Cseh László a 200 pillén megszerzett ezüstérmével zsinórban a nyolcadik világbajnokságán volt képes arra, hogy a dobogóra álljon, ez pedig teljesen egyedólálló sorozat a sportág történetében. Adam Peatynek nem jött össze a harmadik világcsúcs, de nem bánta, hiszen így sem talált legyőzőre 50 méteres mellúszásban. A nap legnagyobb meglepetését pedig talán az olaszok korábbi világbajnokának, Federica Pellegrininek a 200 méteres gyorsúszásban aratott győzelme okozta, hiszen az eddig legyőzhetetlennek tűnő Katie Ledeckyt verte meg, aki ráadásul az ezüstérmet is "csak" az ausztrál Emma McKeonnal holtversenyben szerezte meg. Túl az úszóprogramok felén, nézzük miről mit kell tudnunk ma, mielőtt kezd a program a Duna Arénában!

Ha délelőtt, akkor magyarok, minden számban

Igazán nem lehet panaszunk a mai nap első felének programjára, már ami a magyar érdekeltséget illeti, hiszen ahogy ez elmúlt napokban, úgy ma is igaz, hogy minden selejtezőben indul majd honfitársunk. A csütörtököt a női 100 méteres gyorsúszás nyitja meg, amelyben tapasztalt Európa-bajnokunk, Verrasztó Evelyn mellet az a 2001-es születésű Gyurinovics Fanni is rajtkőre lép majd, aki idén már sikeresen képviselte hazánkat a netánjai ifjúsági Eb-n, ahol váltóban két aranyat és egy ezüstöt is szerzett.

Ezt követi a férfiak 200 méteres hátúszása, miben szintén duplán érdekeltek vagyunk, Bernek Péternek és Telekdy Ádámnak is szoríthatunk majd. Utánuk a 200 méteres mellúszó számok selejtezői következnek, ebben az úszásnemben ma a nőknél ifjúsági az Eb győztes Sebestyén Dalma, míg a férfiaknál a táv korábbi magyar világbajnoka, Gyurta Dániel képviseli hazánkat. Gyurta már 100 méteren bemutatkozott a hazai közönség előtt a vb-n, ott nem jutott döntőbe. Tegnap a 4x100-as mix vegyes váltó tagjaként viszont már sokkal meggyőzőbb formát mutatott, annak ellenére is, hogy túl hamar váltotta Balog Gábort, így lehet okunk bízni a továbbjutásában. Ráadásnak pedig jöhet a 4x200-as női gyorsváltó, ahol éremesélyes nemzetként vagyunk érdekeltek.

Ha váltó, akkor még mindig Amerika a favorit

Mindössze 10 ország nevezett női váltót a 4x200 gyorsra, ez pedig azt jelenti, hogy a selejtező szinte hasonló izgalmakat tartogat, mint maga a finálé. Ezen a számon nem állnak rajthoz olyan csapatok, amelyek számára csak a részvétel lesz fontos, itt mindenki be akar majd férni a legjobb nyolcba. Ahogy a legtöbb váltó számra, úgy erre az eseményre is igaz, hogy tradicionálisan az amerikaiak dominálják, hiszen női 4x200-on az elmúlt hét világbajnokságon csak egyetlen egyszer fordult elő, hogy kikaptak: 2009-ben, Kínától. A Team USA legerősebb fegyvere ezen a távon is kétségtelenül Katie Ledecky, de nem ő az egyetlen. Ott van ugyanis Leah Smith is, aki minden bizonnyal a legerősebb "második" ember lehet, hiszen egyéniben ott volt 200 méteres gyorsúszás döntőjében, ahol a hatodik helyen végzett, többek között Hosszú Katinkát is megelőzve, márpedig az USA az egyetlen ország, ami erre a fináléra két úszóval állt ki. Persze hiányozni fog az amerikaiak előző győztes felállásának a fele (Allison Schmitt és Maya DiRado), de elég erős a keretük ahhoz, hogy megtalálják azt a két új embert, akik képesek arra, hogy az előbbi kettő mellett behozzák az első helyre a váltót.

Magyar 4x200-as női váltó volt már Európa-bajnok vés olimpiai hatodik, és a mostani négyesünk is erős. Olyannyira, hogy a szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinkának - mivel egyéniben brutális programot úszik a budapesti vb-n - nem is kellene rajthoz állnia a selejtezőben. Ugyanis a Késely Ajna, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna összeállítás is elég erős ahhoz, hogy döntőbe hozza a csapatot, állítja Sós Csaba. Azt pedig Hosszú többször is elmondta, szeretne segíteni a váltónak, és vállalja az úszást, ha döntőbe jut  csapat. A mieink számára egyértelműen a dobogó elérése lenne a kitűzött cél, de valószínűleg nem az arany esélyes amerikaiakat vagy az ezüstérem várományosait, a kínaiakat fogjuk megszorongatni. Ráadásul a dobogó legalsó fokáért is nagy lehet a tülekedés, a magyar négyesen kívül a kanadai, az ausztrál és az orosz váltó is partiban lehet a bronz éremért.

Ha 200 pille, akkor Szilágyiért és Hosszúért is szól majd a Ria-Ria

A mai napon is biztosan lesz magyar érdekeltségű finálé, mivel tegnap Szilágyi Liliána és Hosszú Katinak is kiharcolta a továbbjutást az elődöntőben, előbbi a hetedik idővel kvalifikált, utóbbi pedig a hatodik legjobb időt érte el, ráadásul úgy, hogy előtte már a 200 méteres gyorsúszás döntőjét is leúszta a szerda esti programban.

Szilágyit az idei eredményei alapján a Swimswam nem várt döntőbe, annak ellenére sem, hogy megírták, a hazai közönség előtt való versenyzés mint extra motiváció az ő úszását is segítheti. Ő maga azt mondta, a döntőbe jutás volt számára a cél a budapesti vb-n, ennek megfelelően látványosan örült tegnap az eldöntő után. Azt is nyilatkozta a fináléval kapcsolatban, hogy tudja, hol voltak azok a pontok a versenyzésében, amelyeken még lehetne javítani, most az újabb cél az, hogy ez a döntőben sikerüljön, és akkor elégedett lesz.

Hosszú Katinka már kétszer is volt bronzérmes a világbajnokságon 200 méteres pillangóúszásban, és a legtöbben most is éremesélyesként számolnak vele. A tegnap délelőtti előfutamban nagyon meggyőzően úszta le a távot, 2:07.25-tel övé volt a legjobb selejtezős időeredmény. Az elődöntőben mutatott teljesítménye, ami ettől valamelyest elmaradt (2:07.37) nem feltétlenül tud támpontot nyújtani ahhoz, hogy a döntőbeli esélyeit megtippeljük, hiszen a 200 gyors döntőjének és a 200 pille elődöntőjének rajtja között nem volt egy teljes óra sem. Hosszú a tegnapi nap végén azt mondta, nem tartalékolt a finálé alatt a pille kedvéért, hiszen világbajnoki döntőt úszott, kiadott mindent magából. Arra a kérdésre pedig, hogy mennyit vett ki belőle ez a megterhelő nap, azt mondta, "majd holnap meglátjuk".

Ha férfi 200 vegyes, akkor ki lesz Phelps és Lochte örököse?

Ahogy az a vizes vébét felvezető írásunkban is leszögeztük, az amerikaiak számára a budapesti világbajnokság egyik nagy kérdése az, hogy ki tud a két hiányzó nagy nevük nyomdokaiba lépni, és hogy meg lehet-e zsinórban a nyolcadik amerikai arany ezen a számon, amelyen a fent említett két úszó az USA színeiben uralkodott az elmúlt években. Nos, ez a feladat most már biztosan Chase Kaliszra vár, hiszen a 200 vegyes másik amerikai indulója, Abrahm DeVine nem jutott be a fináléba. Kalisz viszont igen, méghozzá a legerősebb idővel, 1:55.88-cal, így a négyes pályán úszhat majd. Mellette versenyez a riói játékok 400 méteres vegyesúszásának bronz érmese Daya Seto, aki itt, Budapesten is szerzett már érmet, épp tegnap, 200 pillén Cseh László mögött és Kenderesi Tamás előtt célba érve. Rajta kívül kihívója lehet még az amerikainak a túloldalon, a hatos pályán versenyző brit  Max Litchfield is, és az előzetes várakozások alapján a német Philip Heinzre is érdemes lesz odafigyelnünk annak ellenére is, hogy csak az ötödik időt megúszva került be a döntőbe.

Hozzászólások